Теми статей
Обрати теми

Заміна (додання) РРО та роздрібна ліцензія

Павленко Олексій, податковий експерт
Читач запитав у нас: що необхідно зараз, під час воєнного стану, зробити в разі заміни старого РРО на новий (та/або додання ще одного) — просто повідомити у свою податкову про зміну (додання) РРО, чи переоформити ліцензію на роздрібну торгівлю алкоголем (і тютюновими виробами та РЕС*), чи щось іще?
Давайте розглянемо це запитання разом.

* Рідини, що використовуються в електронних сигаретах.

Заміна РРО = заміна ліцензії?

Нормативна прелюдія. Спочатку нагадаємо читачам, що відповідно до ст. 15 Закону № 481 у додатку до ліцензії на роздрібну торгівлю алкогольними напоями або тютюновими виробами та РЕС суб’єктом господарювання зазначається адреса місця торгівлі і вказуються перелік РРО та інформація про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення; реєстраційні номери КОРО, які знаходяться у місці торгівлі; фіскальні номери ПРРО.

Норми цієї ж статті передбачають, що

у разі зміни відомостей, зазначених у виданій госпсуб’єкту ліцензії, він зобов’язаний у місячний термін з дня внесення таких змін звернутися до органу ДПС, який видав ліцензію, з відповідною заявою

А орган ДПС (який видав ліцензію) на підставі цієї заяви госпсуб’єкта має протягом трьох робочих днів видати йому ліцензію, оформлену на новому бланку з урахуванням змін.

Звісно, заміна (та/або додання**) РРО в місці роздрібної торгівлі зміняє й відомості, зазначені в ліцензії, оскільки там фігурують відповідні ідентифікаційні дані конкретного старого РРО, що знаходився у цьому місці. Тому в таких випадках у місячний строк із дня заміни РРО необхідно подати заяву разом із «застарілою» ліцензією до відповідного органу ДПС.

** Чи зменшення кількості РРО на торговій точці.

Механізм виконання. У Законі № 481 та інших нормативах не встановлено ані форми, ані якихось вимог до форми згаданої заяви, а також — який пакет документів з нею необхідно подати до ДПС для внесення змін відомостей щодо РРО, через який (які) здійснюється реалізація алкогольних напоїв / тютюнових виробів, зазначених у додатку до відповідної ліцензії на право роздрібної торгівлі такими товарами.

Ці питання фіскали роз’яснили в БЗ 113.03

Вони зазначили, що для внесення змін у додаток до ліцензії на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями або тютюновими виробами та РЕС щодо РРО (КОРО) необхідно подати заяву довільної форми із зазначенням:

— адреси місця торгівлі,

— переліку РРО, програмних РРО (КОРО), які знаходяться у місці торгівлі;

— інформації про них: модель, модифікація, заводський номер, виробник, дата виготовлення; реєстраційні номери посвідчень РРО (КОРО), які знаходяться у місці торгівлі, фіскальні номери ПРРО, дата початку їх обліку в контролюючих органах.

Звісно, до заяви необхідно додати документи, які потребують внесення змін: відповідну «алкогольну» та/або «тютюнову/РЕС» ліцензію з додатком.

Робота без ліцензії. Звісно, у зв’язку з такою «реінкарнацією» ліцензії певний час вона буде у роздрібного продавця алкоголю та/або тютюнових відсутня. І постає питання: чи законно буде торгувати цими товарами під час відсутності ліцензії у місці реалізації? Відповідь на нього ствердна. Адже Закон № 481 чи інші нормативи не передбачають призупинення дії ліцензії чи її анулювання в періоді внесення до ліцензії змін (зокрема і у випадках заміни РРО/ПРРО).

Місцеві податківці радять госпсуб’єктам у разі переоформлення роздрібної «алкогольної» чи «тютюнової» ліцензії, яке пов’язане зі зміною відомостей, зазначених у ліцензії, здійснювати діяльність на підставі копії раніше виданої ліцензії до отримання ліцензії на новому бланку з урахуванням змін.

Мати на час такого переоформлення на місці торгівлі копію «застарілої» ліцензії й не завадить, але якщо її там не буде — теж не страшно. Адже реєстри «алкогольних» та «тютюнових» ліцензій (у тому числі роздрібних) розміщені на головній сторінці офіційного вебпорталу ДПСУ. Тож за необхідності перевіряючі можуть пересвідчитися в наявності на це місце торгівлі відповідної діючої ліцензії. Наприклад, у схожій ситуації (коли ліцензія направляється до ДПС для відмітки про чергову сплату) податківці дозволяють продовжувати продавати алкоголь чи тютюн і не вимагають наявності на місці торгівлі копії «застарілої» ліцензії. Див. БЗ 113.03.

Якщо додається(ються) РРО. Ще одне уточнення щодо «алкогольних» ліцензій. ДПСУ зазначає, що в таких випадках переоформлена на підставі поданої заяви «алкогольна» ліцензія буде видана госпсуб’єкту протягом трьох робочих днів, якщо в результаті внесення змін кількість РРО (КОРО) залишається незмінною або зменшується. Справа в тому, що ліцензійна плата за алкогольні ліцензії справляється окремо за кожний зазначений в ліцензії РРО (КОРО). (У ліцензію на торгівлю тютюновими та РЕС плата справляється за місце торгівлі в цілому.)

Тому якщо зміни передбачають збільшення кількості РРО (КОРО), то такий госпсуб’єкт додатково повинен внести квартальну плату за ліцензію на роздрібну торгівлю алкогольними напоями в розмірі, передбаченому ст. 15 Закону № 481 щодо кожного(ної) доданого(ної) РРО (КОРО)***! Тож на строк переоформлення ліцензії може вплинути факт (дата) ліцензійного платежу за додатковий(ві) РРО…

*** Нагадаємо, що річна плата за «алкогольну» роздрібну ліцензію становить на кожний зазначений в ліцензії РРО (КОРО) 8000 грн; а на території сіл і селищ відповідно — 500 грн. А ось плата за ліцензію на роздрібну торгівлю сидром та перрі (без додання спирту) становить 780 грн на кожне місце торгівлі незалежно від його територіального розташування. Плата справляється щоквартально, рівними частками.

Особливості воєнного часу

Послаблення. Нагадаємо, що у зв’язку із введенням в Україні воєнного стану до ст. 18 Закону № 481 було внесено такі ліберальні зміни. Вважаються діючими ліцензії, за якими до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України або за наявності обставин непереборної сили (форс-мажорних обставин) не сплачено черговий платіж за ліцензію та/або закінчився термін дії ліцензії. Зокрема, це стосується й ліцензій на право роздрібної торгівлі алкогольними напоями, а також — тютюновими виробами та РЕС. Для сплати чергових платежів / дій щодо продовження ліцензії відведено ще 30 днів, наступних за днем припинення воєнного стану.

Водночас встановлена ст. 15 Закону № 481 згадана вище

обов’язковість у місячний термін внесення змін до діючої ліцензії у разі зміни відомостей, зазначених у такій ліцензії, на час воєнного стану не скасована й не призупинена

Тож без внесення до ліцензії змін у зв’язку із заміною (та/або доданням) РРО суб’єкт порушуватиме закон, за що можна зловити добрячий штраф та навіть втратити ліцензію (див. нижче)!

Тому якщо дія відповідної ліцензії під час воєнного стану не закінчилася та чергові ліцензійні платежі госпсуб’єктом сплачувалися регулярно і вчасно, внесення РРО-змін до ліцензії має відбуватися за викладеним нами вище стандартним алгоритмом.

Але ж цілком можливі ситуації, коли за ліцензією під час воєнного стану не сплачувалися (повністю або частково) ліцензійні платежі та/або строк дії ліцензії закінчився. Однак за такими ліцензіями продовжують працювати, спираючись на цю норму зі ст. 18 Закону № 481. Що ж буде в таких ситуаціях при заміні (доданні) РРО?

За ліцензію не сплачено. Якщо за ліцензію не сплачені чергові платежі, імовірніше, фіскали без їх сплати заяву у вас не приймуть і ліцензію не «реінкарнують». Тож доведеться або сплатити ліцензійні платежі, або торгувати за старою ліцензією, ризикуючи наразитися на чималий штраф (див. нижче). Варіант із поверненням до торгівлі через старий РРО не розглядаємо, хоча, можливо, для когось і таке буде зручно… А можливо, вам вдасться домовитися з фіскалами (посилаючись на згадане «воєнне» пом’якшення і скрутну фінансову ситуацію) та вони видадуть вам змінену ліцензію і без сплати прострочених платежів. Хоча це й малоймовірно…

Минув строк дії ліцензії. Як відомо, роздрібні «алкогольні» та «тютюнові» ліцензії видаються строком на один рік (ст. 15 Закону № 481). Тому зараз чимало госпсуб’єктів працює за ліцензіями, строк дії яких витік у 2022-2023 роках. Не виключаємо, що в таких випадках податківці заяву не приймуть, а вимагатимуть від вас придбати за відповідними правилами нову ліцензію, із зазначенням у ній вже нового РРО. Якщо вам такі вимоги висунуть, наполягайте, що вони безпідставні.

Адже згідно зі ст. 18 Закону № 481 такі «витеклі» ліцензії вважаються діючими до кінця воєнного стану плюс ще 30 днів. Тож фіскали зобов’язані прийняти від вас заяву і стару ліцензію для заміни та у визначений термін (3 роб. дн.) повернути вам на новому бланку хоч і прострочену, але все ще діючу стару ліцензію із зазначенням у додатку до неї інформації про новий РРО. Ситуацію можуть ускладнити факти прострочення вами сплати чергових ліцензійних платежів, і фіскали будуть змушувати вас спочатку розщедритися на їх сплату (див. вище)…

Наслідки невнесення змін до ліцензії

Чи діє ліцензія? Спочатку задаймося питанням, чи залишиться ліцензія діючою, якщо у відповідний термін «під» новий РРО її не переоформили? Так, вона лишається діючою, але є реальна загроза її втратити (див. нижче). І це не врятує вас від відповідного штрафу, якщо ліцензія «алкогольна» (див. ще нижче)!

Анулювання. Однією з підстав для анулювання ліцензії органом ДПС, який її видав, є:

«порушення термінів звернення до органу ліцензування щодо зміни відомостей, зазначених у виданій суб’єкту господарювання (у тому числі іноземному суб’єкту господарювання, який діє через своє зареєстроване постійне представництво) ліцензії»

Тобто після того, як мине відведений для подання заяви місячний термін, маєте великі шанси позбутися ліцензії, і жодні «воєнні» послаблення вас від цього не врятують!

Штраф. Крім того, в абз. 11 ст. 17 Закону № 481 за роздрібну торгівлю алкогольними напоями (чи пальним) через РРО (КОРО), не зазначені в ліцензії, передбачено штраф у розмірі 200 % вартості реалізованої через такий РРО (КОРО) продукції, але не менше 10000 гривень. Зазначимо, що за роздрібну торгівлю через «лівий» РРО тютюновими виробами та РЕС цей штраф не застосовується! Там можна просто позбутися ліцензії…

Жодних «воєнних» послаблень щодо застосування цього штрафу немає, адже він передбачений не Законом про РРО... Фактичні перевірки з цих питань зараз теж не заборонені. Тож у податківців (а цей штраф застосовують саме вони) тут руки розв’язані… ☹

Отже, варто в таких випадках до питань «реінкарнації» ліцензій (і особливо — «алкогольних») підходити серйозно.

Чи зупинений перебіг строків?

Наостанок таке цікаве запитання: чи не зупинений п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ до кінця воєнного стану перебіг місячного строку, встановленого для подання податківцям документів задля внесення відповідних змін до ліцензій?

Адже згідно з цим підпунктом на період воєнного стану зупиняється перебіг строків, встановлений не тільки ПКУ, але й іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи. Тобто формально можна стверджувати, що норми п.п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ поширюються і на Закон № 481. Тож перебіг цікавого нам строку теж можна вважати на час воєнного стану зупиненим?..

Але тут не все так просто! Адже серед винятків, де строк не зупинений, у цій нормі згадується зокрема: «подання звітності та/або документів (повідомлень)». Є й інші нюанси, які можуть поставити під сумнів зупинку на час воєнного стану цікавого нам строку. Тому податківці напевно будуть стверджувати, що заява має бути подана саме в місячний термін. Якщо ж ви заяву не подали (чи з нею запізнилися) і фіскали спробують застосувати до вас згадані вище наслідки, спробуйте захищатися, наполягаючи на тому, що цей строк згаданим п.п. 69.9 усе-таки є зупиненим****. Можливо, вас і дослухаються… ну, хоча б судді.

**** Адже фіскали, незважаючи на згадку у п.п. 69.9 у винятках «документів», зараз не штрафують за несвоєчасне подання повідомлення за ф. № 20-ОПП та заяви за ф. № 1-ОПП. БЗ 116.12

Висновки

  • У разі заміни РРО в місячний термін треба подати до органу ДПС, який видав «алкогольну» чи «тютюнову» ліцензію, заяву із зазначенням відомостей щодо нового (нових) РРО. Протягом трьох робочих днів фіскали мають вам повернути ліцензію на новому бланку з урахуванням змін.
  • Якщо зміни передбачають у ліцензії на роздрібну торгівлю алкоголем збільшення кількості РРО, то госпсуб’єкт додатково повинен ще внести квартальну ліцензійну плату за додаткові РРО.
  • На час такого переоформлення, на місці торгівлі не завадить мати копію «застарілої» ліцензії.
  • Обов’язковість внесення змін до ліцензії у рази заміни (та/або додання) РРО на час воєнного стану не призупинена та не скасована. Якщо у вас є несплачені ліцензійні платежі або минув строк дії ліцензії, то це може викликати додаткові проблеми.
  • Неподання в місячний термін заяви про внесення РРО-змін до «алкогольної» чи «тютюнової» ліцензії є однією з підстав для її анулювання. А за роздрібну торгівлю алкоголем через незазначені в ліцензії РРО — штраф у розмірі 200 % вартості реалізованого через такий РРО алкоголю (але не менше 10000 гривень).
  • Чи зупиняється на період ВС строк подання цієї заяви — питання спірне, тож краще подати її своєчасно.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі