Теми статей
Обрати теми

Зіскок зі спецЄП: чи можна відіграти назад?

Томашпольський Сергій, податковий експерт
В історії «скасування спецЄП» на нас чекає ще багато валідольних епізодів. Черговий із них — «вечірня порада» від 15.06.2023, що не треба терміново подавати заяви про перехід зі спецЄП на класичний ЄП*. Мовляв, можливість такого переходу буде врегульовано законом про скасування спецЄП. Поговоримо, як реагувати новоствореним платникам спецЄП та ексзагальносистемникам (бо інші ніяких заяв і не мали подавати).

* t.me/getmantsevdanil/4880

На скільки ще затримається спецЄП?

Тут доволі дивна історія. Бо спочатку нас запевняли, що скасування спецЄП з 01.07.2023 є неминучим. Мовляв, пообіцяли вже МВФ. Нічого не зробиш.

Втім

Зараз уже говорять про скасування спецЄП з 01.08.2023. Та і то якось невпевнено

Формальна причина затягування — депутати подали дуже багато правок (більше ніж 1700) до відповідного законопроєкту № 8401. Тож Раді потрібен додатковий час. А один місяць для МВФ погоди не зробить.

Тож маємо констатувати, що спецЄП залишиться після 01.07.2023. А от скільки він ще протримається, спрогнозувати складно. Обіцяють місяць. Тобто скасування — з 01.08.2023. Але і це не точно.

«Анулювання» ЄП-заяви: чи можливо?

З чого почалося. На фоні наближення «кінця» спецЄП податківці пішли назустріч:

— новоствореним платникам, які на спецЄП опинилися з дати їх держреєстрації;

— платникам, які на спецЄП перейшли із загальної системи.

Ці «вразливі» категорії після відміни спецЄП не могли «зберегтися» на спрощеній системі. Так вже виписаний п.п. 9.9 п. 9 підрозд. 8 розд. XX ПКУ, що їм одна дорога — на загальну систему.

Та податківці знайшли, як обґрунтувати можливість неможливого (це вони вміють). І надали роз’яснення, як таким платникам перейти на «класичний» ЄП з 01.07.2023 (більше деталей щодо цього у статті «Як залишитись на єдиному податку після спецЄП: «говорить» ДПСУ» // «Податки & бухоблік», 2023, № 48).

Тому деякі платники відповідні заяви подали.

«Не буде скасовано з 01.07.2023». Але тепер невпевненість навколо (не)скасування спецЄП з 01.07.2023 зникла. І дехто з названих вище платників думає: «що ми наробили, можна ж було й далі «сидіти» собі на спецЄП».

Втім не все так просто. Бо, за чинним законодавством, таке «сидіння» може у названих вище платників призвести до того, що коли спецЄП таки скасують, доведеться довго «сидіти» вже на загальній системі оподаткування (без можливості потрапити на класичний ЄП).

«Вечірня порада» від 15.06.2023. Ну а вже далі з’ясувалося, що не лише в імпульсивному, а навіть і в осмисленому переході на класичний ЄП з 01.07.2023 в названих вище платників буцімто не було сенсу, оскільки законодавець «пофіксить» проблеми переходу зі спецЄП на «класичний» ЄП у фінальній версії законопроєкту № 8401.

Час, за яким «вийшов до людей» із відповідним повідомленням голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики, — то окрема тема. Оскільки ввечері 15.06.2023 саме і закінчився час на подання податківцям відповідних заяв. Тобто всі, хто їх хотів подати, вже мали це зробити.

«Анулювання» ЄП-заяви таки є можливим?! Логічне запитання далі: чи можна якось відізвати вже подану заяву про перехід на «класичний» ЄП?

Традиційно податківці кажуть, що цього робити не можна. Так, у категорії 107.01.01 БЗ на запитання «Чи мають право ФОП — платники ЄП першої — третьої груп відкликати подані заяви про застосування спрощеної системи оподаткування?» податківці відповідають, що

норми ПКУ не передбачають можливості відкликання фізичними особами — підприємцями поданих ними заяв про застосування спрощеної системи оподаткування

Той самий підхід діє і для юридичних осіб.

Але, як з’ясувалося, голова Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики вважає інакше. У коментарях до свого повідомлення він пише, що

платник може подати «лист-заяву про нерозгляд поданої заяви», відповідно залишитися на спецЄП

До речі, подання такого «листа-заяви» чинним законодавством не передбачено. Втім, якщо покопатись в історії, то колись давно податківці погоджувались, що платник може звертатись у контролюючий орган з проханням не визнавати подану звітність податковою. Звернення (заява) складається в довільній формі письмово. У ньому необхідно обґрунтувати обставини помилкового подання звітності.

Тобто щось схоже податківці колись дійсно практикували.

Але: 1) ми наразі маємо справу не зі звітністю; 2) податківці таких роз’яснень вже давно не дають; 3) а щодо заяви про застосування спрощеної системи оподаткування, навпаки, прямо кажуть, що відкликати її не можна.

Тож

якщо ви вирішили свою заяву відізвати, то спробувати можна!

Чи відреагують на неї податківці — тут уже жодних гарантій (бо таких правил у законодавстві немає).

«Анулювання» ЄП-заяви: чи потрібно?

Якщо довіритись словам голови Комітету ВР з питань фінансів, податкової та митної політики, що у фінальній версії законопроєкту № 8401 буде вирішено проблеми переходу зі спецЄП на «класичний» ЄП, то у відзиві заяви наче є сенс.

У такому разі платник продовжить «сидіти» на спецЄП, а коли його скасують, вже перейде туди, куди буде вважати за потрібне (нібито буде передбачена така можливість).

Втім ми робимо ставку на інший підхід. Власне, на ньому ми й будували свої поради в статті «Як залишитись на єдиному податку після спецЄП: «говорить» ДПСУ» // «Податки & бухоблік», 2023, № 48 (ср. ).

Ми були за осмислений перехід (новоствореними та ексзагальносистемниками) з 01.07.2023 на «класичний» ЄП з такої причини.

Якщо такий платник з 01.07.2023 опиняється на «класичному» ЄП, а ситуація із відміною спецЄП змінюється, то йому ніщо не заважає далі знову перейти на спецЄП

І: 1) «сидіти» на спецЄП до його скасування; 2) після скасування спецЄП автоматом повернутися вже на «класичний» ЄП, а не на загальну систему (оскільки останній перехід на спецЄП буде зроблено саме з «класичного» ЄП). Тобто навіть не потрібно покладатися на те, що у майбутньому законодавець вирішить проблему. Ми її самі вирішуємо.

При цьому ініціювати перехід із «класичного» ЄП на спецЄП (подати відповідну заяву) можна вже 03.07.2023. А на спецЄП відповідно опинитись 04.07.2023. Тобто на «класичному» ЄП ми побудемо лише 3 дні липня.

Власне, від цього і відштовхуємося зараз:

1) якщо віримо в те, що законодавці у майбутньому поміняють ПКУ таким чином, що новостворені платники спецЄП та ексзагальносистемники після скасування спецЄП матимуть можливість одразу перейти на «класичний» ЄП, то пробуємо відізвати подану заяву (якщо вона була подана). Цей варіант привабливий тим, що не доведеться одразу у липні робити «маніпуляції» для повернення на спецЄП (див. далі). Втім не факт, що податківці погодяться на відзив поданих заяв, бо це не передбачено законом;

2) якщо не розраховуємо на майбутні зміни, то подану заяву не відзиваємо. Навпаки, тут пересвідчуємося, що податківці нас перевели з 01.07.2023 на «класичний» ЄП, а 03.07.2023 подаємо заяву про перехід на спецЄП (про зміну ставки ЄП на 2 %). З 04.07.2023 податківці мають нас знову перевести на спецЄП. На ньому продовжуємо працювати до його скасування. Після цього автоматом опинимося на «класичному» ЄП.

Висновки

  • Нова прогнозована дата скасування спецЄП — 01.08.2023.
  • Новоствореним платникам, які на спецЄП опинилися з дати їх держреєстрації, та платникам, які на спецЄП перейшли із загальної системи, обіцяють доопрацювати законопроєкт № 8401 таким чином, що після скасування спецЄП вони зможуть перейти не на загальну систему, а на «класичний» ЄП.
  • Тобто їм і не потрібно було зараз подавати заяв про перехід з 01.07.2023 на «класичний» ЄП.
  • Вже подані заяви можна спробувати відізвати. Але не факт, що податківці на це погодяться.
  • Якщо платник не розраховує на майбутні зміни, то подану заяву не відзиває. А після переведення його з 01.07.2023 на «класичний» ЄП подає (наприклад, вже 03.07.2023) заяву про перехід на спецЄП (про зміну ставки ЄП на 2 %). Податківці мають знову перевести його на спецЄП. На якому він продовжить працювати до його скасування. Після цього автоматом опиниться на «класичному» ЄП.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі