Теми статей
Обрати теми

Сумісники та перші 5 днів лікарняного

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Лист Мінсоцполітики від 15.02.2023 № 494/0/290-23/54

Висновок документа

Оплата перших 5 днів тимчасової непрацездатності здійснюється за основним місцем роботи застрахованої особи ТА за місцем роботи за сумісництвом

Про перипетії з оплатою лікарняних листів сумісникам ми розповідали в статті «Якщо отримали лікарняний на сумісника» // «Податки & бухоблік», 2023, № 10. Нагадаємо коротко суть проблеми.

Що говорить Закон? З 01.01.2023 Закон України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV (далі — Закон № 1105) запрацював в новій редакції. Вона урізала право застрахованих осіб, які мають декілька місць роботи, на отримання лікарняних та допомоги по вагітності та пологах.

Так, якщо початок страхового випадку припав на 01.01.2023 чи пізніше, то допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога по вагітності та пологах надаються за основним місцем роботи АБО за місцем роботи за сумісництвом (див. абзац другий ч. 1 ст. 22 Закону № 1105).

Проте не слід забувати, що в окремих випадках, прямо встановлених ч. 2 ст. 12 Закону № 1105, допомога по тимчасовій непрацездатності призначається починаючи з 6 календарного дня тимчасової непрацездатності. Оплату перших 5 днів тимчасової здійснює роботодавець за власний рахунок.

Тож постає питання: чи оплачувати перші 5 днів тимчасової непрацездатності за сумісництвом, якщо допомога по тимчасовій непрацездатності надається за основним місцем роботи працівника?

Перед тим, як відповісти на це запитання, звернемо вашу увагу на декілька моментів.

1. Закон № 1105 чітко розділяє такі дві виплати, як оплата перших 5 днів тимчасової непрацездатності за рахунок роботодавця та допомога, яка фінансується за рахунок Пенсійного фонду.

2. Якщо ви полистаєте Закон № 1105, то побачите, що в його розд. IV, присвяченому загальнообов’язковому соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності, йдеться про призначення, розрахунок, фінансування (1) допомоги по тимчасовій непрацездатності, (2) допомоги по вагітності та пологах, (3) допомоги на поховання (крім поховання пенсіонерів, безробітних та осіб, які померли внаслідок нещасного випадку на виробництві).

Так і у скандальному абзаці другому ч. 1 ст. 22 Закону № 1105 говориться, що саме допомога по тимчасовій непрацездатності (а не лікарняні чи виплати у зв’язку з тимчасовою непрацездатністю), допомога по вагітності та пологах надаються за основним місцем роботи або за місцем роботи за сумісництвом.

Про оплату перших 5 днів тимчасової непрацездатності Закон № 1105 згадує лише один раз, а саме в ч. 2 ст. 12. У цій нормі зазначено, що оплата перших 5 днів тимчасової непрацездатності здійснюється за рахунок коштів роботодавця у порядку, встановленому КМУ. Таким порядком є Порядок оплати перших п’яти днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця, затверджений постановою КМУ від 26.06.2015 № 440 (далі — Порядок № 440).

Саме тому раніше ФСС, а зараз Пенсійний фонд відхрещуються від питань оплати перших 5 днів тимчасової непрацездатності. Бо це не їх поле бою.

Що говорить Порядок? А він говорить таке.

1. Порядок № 440 визначає умови оплати перших 5 днів тимчасової непрацездатності внаслідок захворювання або травми, не пов’язаної з нещасним випадком на виробництві, за рахунок коштів роботодавця. Це прямо прописано в п. 1 Порядку № 440. Там же зазначено, що надалі в тексті Порядку термін «оплата перших 5 днів тимчасової непрацездатності…» скорочено до «дні тимчасової непрацездатності». Запам’ятаємо це.

2. Пунктом 2 Порядку № 440 визначено: оплата днів тимчасової непрацездатності здійснюється за основним місцем роботи застрахованої особи ТА за місцем роботи за сумісництвом.

Зверніть увагу! Ця норма Порядку не суперечить Закону № 1105, бо йдеться в ній не про всі дні тимчасової непрацездатності, а лише про перші 5 (див. п. 1 підрозділу «Що говорить Порядок» вище).

Саме тому в статті «Якщо отримали лікарняний на сумісника» // «Податки & бухоблік», 2023, № 10, ми рекомендували вам не ігнорувати вимоги Порядку № 440 (ср. ).

Що говорить Мінсоцполітики? У листі, що коментується, Мінсоцполітики обмежилося цитуванням Порядку № 440. Відомство зазначає, що оплату перших 5 днів хвороби проводимо відповідно до Порядку № 440. Пунктом 2 цього Порядку визначено, що оплата перших п’яти днів тимчасової непрацездатності здійснюється за основним місцем роботи застрахованої особи та за місцем роботи за сумісництвом.

Зауважимо, оплату роботодавцями перших 5 днів тимчасової непрацездатності перевіряє Держпраці. Проте фахівці Держпраці, які відповідають на запитання, поставлені за допомогою сервісу «Інтерактивний інспектор», радили за роз’ясненнями щодо оплати сумісникам перших 5 днів тимчасової непрацездатності звертатися до Мінсоцполітики. Чому? Бо Мінсоцполітики є центральним органом виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізацію державної політики, зокрема в сфері загальнообов’язкового соціального страхування. Тож думка Мінсоцполітики тут є особливо цінною.

Підсумуємо. З урахуванням наведеного робимо висновки.

Якщо початок страхового випадку припав на 01.01.2023 чи пізніше:

— оплата перших 5 днів тимчасової непрацездатності здійснюється за основним місцем роботи та за сумісництвом;

— допомога по тимчасовій непрацездатності та допомога по вагітності та пологах надається за основним місцем роботи або за сумісництвом.

До речі, відповідь на запитання «що робити роботодавцю за сумісництвом у разі отримання лікарняного листа?» ви знайдете у нашій статті, про яку згадувалося вище.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі