Теми статей
Обрати теми

Вперше на сільгоспЄП? Подай пустий МПЗ-додаток!

Децюра Сергій, податковий експерт
За матеріалами категорії 108.02.05 Бази знань*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques

Висновок документа

Аграрій, який уперше стає платником сільгоспЄП, разом із деклараціями з сільгоспЄП на поточний рік подає пустий додаток 3 з розрахунком мінімального податкового зобов’язання (МПЗ).

Ніколи не було і от знову. Як тільки скінчився строк подання документів для обрання сільгоспЄП на поточний рік, так у фіскалів розв’язався язик. Вони почали штампувати, з розумним виглядом, роз’яснення з приводу того, як же потрібно було заповнити декларації з сільгоспЄП і нарахувати МПЗ у додатку 3.

Так от, у роз’ясненні, що коментується, фіскали вирішили дати відповідь на запитання: чи потрібно подавати додаток з розрахунком МПЗ разом із деклараціями з сільгоспЄП, якщо аграрій вперше з початку року стає платником сільгоспЄП?

Перед тим як давати на нього відповідь, слід поговорити про те, чому це питання взагалі виникло.

У чому проблема? Усе це пов’язано із правилами подання декларації із сільгоспЄП та порядком розрахунку МПЗ.

Так, наприклад, коли аграрій у минулому році був платником сільгоспЄП, то додаток з розрахунком МПЗ подавати однозначно слід, як із загальною, так і зі звітною декларацією. Тільки так йому можна нарахувати МПЗ за минулий рік.

Незрозуміло було, де нарахувати МПЗ аграрію, якій з початку року відмовляється від сільгоспЄП. Адже він не подає сільгоспЄП-декларацію на наступний рік, де мав би бути розрахунок МПЗ за минулий рік.

Добре, що фіскали уже вигадали спосіб вирішити цю ситуацію. Вони пропонують подати уточнюючу декларацію до декларації із сільгоспЄП за останній рік роботи на сільгоспЄП і в ній нарахувати МПЗ. І хоча цей спосіб дещо кривуватий, але поки він проблем не створює. Тому в поточному році ним користуватися можна. Деталі шукайте у «Мінімальне податкове зобов’язання: відповіді на актуальні запитання» // «Податки & бухоблік», 2023, № 16 (ср. ).

Але залишилось запитання у аргаріїв, які вперше стають платниками сільгоспЄП: чи не слід рахувати МПЗ у декларації з сільгоспЄП, що подається на рік уперед?

На наш погляд,

якщо аграрій вперше стає платником сільгоспЄП, то у декларації з сільгоспЄП, яка подається для цього, рахувати МПЗ не слід.

Адже він нарахує МПЗ у декларації, яку він подає за останній період роботи на попередній системі оподаткування. Так, якщо юрособа була на загальній системі, то — при поданні річної декларації з податку на прибуток, на звичному ЄП — при поданні декларації за ІV квартал, а на спецЄП — при звітуванні за грудень.

Нарахування МПЗ і на сільгоспЄП, і на іншій системі оподаткування призведе до подвійного оподаткування. А цього бути не повинно.

Радує те, що податківці погоджуються з цим. Але, на жаль, висувають при цьому свої незрозумілі вимоги.

Вимоги фіскалів. Вони вважають, що аграрій, який уперше стає платником сільгоспЄП, хоч і не рахує МПЗ за минулий рік у декларації з сільгоспЄП, але це не звільняє його від подання додатка 3 із декларацією на 2023 рік. Просто такий додаток аграрій не заповнює.

Аргументи: додаток 3 до декларації із сільгоспЄП є невід’ємним додатком як до загальної, так і до кожної звітної декларації з сільгоспЄП. А отже, подання декларацій з сільгоспЄП без такого додатка не передбачається.

От відразу виникає запитання: звідки вони почерпнули, що без такого додатка декларацію з сільгоспЄП подати не можна?

Аргументи проти. Може вони спираються на вимоги п. 2971.1 ПКУ, де сказано, що платники ЄП — власники, орендарі, користувачі на інших умовах сільгоспугідь зобов’язані подавати додаток з розрахунком МПЗ у складі податкової декларації за податковий (звітний) рік. Але це норма тих, хто стає платником сільгоспЄП уперше, і їх вона не стосується.

Адже на момент подання аграрієм, який вперше стає платником сільгоспЄП, декларації він ще не є платником сільгоспЄП. І стане ним тільки після подання відповідного пакета документів і прийняття рішення фіскалами про внесення його до Реєстру платників ЄП.

Якщо ж аграрій був до цього на звичайному ЄП чи на загальній, то там він виконав обов’язок подати додаток з розрахунком МПЗ.

Можливо, вони вважають, що про це говорить той факт, що без заповнення додатка з розрахунком МПЗ аграрія не включать до когорти платників сільгосЄП? Та ні, і тут промах. У п.п. 298.8.1 ПКУ є перелік документів, які треба подати у податкову не пізніше 20 лютого, щоб отримати статус сільгоспЄП. І МПЗ-додатка в цьому переліку немає.

Судіть самі. Там згадуються загальна і звітні декларації, додаток 1 з відомостями про наявні сільгоспземлі і розрахунок сільгоспчастки. А от про додаток з розрахунком ані слова.

Крім того, є випадки, коли аграрій, який є платником сліьгоспЄП чи бажає ним стати, не матиме даних для нарахування МПЗ. Наприклад, коли в аграрія у власності є тільки землі водного фонду. За такі землі сільгоспЄП рахувати слід, а от МПЗ ні. Адже водні землі не є сільгоспугіддями. А МПЗ рахують тільки за сільгоспугіддя.

Тому, на наш погляд,

той факт, що аграрій не подасть разом із декларацією додаток з розрахунком МПЗ при першому обранні сільгоспЄП, не повинен позбавити його права бути платником сільгоспЄП.

Наслідки. Інша справа, що фіскали, просуваючи свої наративи про те, що декларація з сільгоспЄП без додатка з розрахунком МПЗ не подається, можуть спробувати відмовити у обранні сільгоспЄП. Вони можуть наполягати, що без цього додатка декларацію з сільгоспЄП не можна визнати податковою звітністю, яка дає право на статус сільгоспЄП. Тобто аграрій не подав потрібні документи для обрання сільгоспЄП.

Якщо б ця дивна консультація вийшла своєчасно, то можна навіть було б порадити подати цей безглуздий додаток тільки для того, щоб запобігти зайвих проблем із податковою чи судових змагань. Часу і так не вистачає на корисні справи. Але термін звітування минув.

Тому радимо тим, хто не зробив пустий додаток, оскільки не міг навіть здогадатися про такі збочені вимоги фіскалів, поки що нічого не робити. Просто чекайте на те, чи включать фіскали аграрія до когорти платників сільгоспЄП. І якщо не включать, то йдіть оскаржуйте їх рішення в суді. Довести свою позицію аргументів у вас вистачить.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі