Теми статей
Обрати теми

Коригуємо довоєнну акцизну накладну: чи буде штраф?

Павленко Олексій, податковий експерт
Чи застосовуються штрафи за несвоєчасну реєстрацію акцизних накладних (АН), які реєструються зараз, під час воєнного стану? І зокрема — у випадку виправлення помилки в АН, складеній у січні 2022 року? Тобто коли була допущена помилка, яка потребує складання нової АН.

У цьому випадку, якщо мова йде про виправлення довоєнної АН, штрафу вам, скоріш за все, не уникнути. Адже судячи із запитання, допущену у АН за січень 2022 року помилку можна виправити тільки шляхом виписування мінусового РК до неї та складання коректної АН і реєстрації її в ЄРАН зараз. Це і ускладнює ситуацію, але про все по черзі.

Без штрафів воєнні АН. Гадаємо, платникам пального акцизу відомо, що під час воєнного стану за нереєстрацію та несвоєчасну реєстрацію АН* штрафи не застосовуються. Адже тут діє норма абзацу першого п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ. Нею передбачено, що за відсутності у платника можливості своєчасно виконати свій обов’язок, зокрема, щодо дотримання термінів реєстрації АН/РК платник звільняється від передбаченої ПКУ відповідальності. Але — за умови виконання таких обов’язків протягом шести місяців після припинення або скасування воєнного стану в Україні. Порядок підтвердження можливості чи неможливості виконання платником податків обов’язків, визначених у п.п. 69.1 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ «Перехідні положення» ПКУ (далі — Порядок) було затверджено наказом Мінфіну від 29.07.2022 № 225.

* А також — за ненадсилання, несвоєчасне надсилання електронних довідок, що містять дані про фактичні залишки та обсяг обігу пального.

Однією з підстав неможливості в Порядку зазначена можливість витоку інформації щодо обсягів та місць зберігання пального або спирту етилового. Крім того, з п. 3 розд. ІІ Порядку чітко випливає, що не потребує документального підтвердження неможливість виконання обов’язку щодо реєстрації АН, та/або подання електронних довідок, та/або подання заявки на переміщення пального (спирту)!.. Тобто відсутність у платників пального акцизу можливості своєчасної реєстрації АН (чи надсилання Довідок) мовби є апріорі і не потрібно доводити її документально.

Чому варто реєструвати АН? Однак АН/РК зараз усе-таки варто в ЄРАН реєструвати (хоча, можливо, і не надто чітко дотримуючись строків — якщо боїтеся «витоку інформації»), адже у звітність потрапляють тільки обсяги пального лише з АН/РК, зареєстрованих в ЄРАН.

Детальніше про все це читайте в матеріалі «За прострочення реєстрації акцизних накладних штрафів немає» // «Податки & бухоблік», 2022, № 69.

Довоєнні АН зі штрафами. У той же час з норм п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ випливає, що ці послаблення вводяться на період дії воєнного стану й до його відміни чи скасування. А з контексту згаданого його п.п. 69.1 випливає, що

штрафні послаблення стосуються податкових обов’язків платників (у тому числі з реєстрації АН в ЄРАН), граничний термін виконання яких припадає на період, починаючи з 24 лютого 2022 року і до закінчення або скасування воєнного стану*.

* Або до дня відновлення можливості платника податків ці обов’язки виконувати, але згідно з діючою редакцією мінфінівського Порядку це стосується інших (не пов’язаних з пальним) видів обов’язків платників.

Отже, оскільки граничний термін реєстрації АН, що виправляється, припадав на період до 24.02.2022, то незважаючи на те, що реєстрація правильної АН буде здійснена під час воєнного стану, вам загрожує встановлений у ст. 1202 ПКУ штраф за несвоєчасну реєстрацію цієї АН. Причому виходячи з кількості днів прострочення (більше 91 дня) вам вже світить найбільший розмір штрафу: 40 % від суми акцизного податку, розрахованого від обсягу пального, зазначеного в такій АН.

Тож, можливо, варто зважити всі «за» та «проти», перш ніж виправляти помилку, а тим більше саме таким чином? І якщо ситуація дозволяє, наприклад, підігнати первинку під АН, а не АН під первинку…

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі