Теми статей
Обрати теми

Придбаний, але поки що не потрібний об’єкт основних засобів: чи вводити в експлуатацію?

Казанова Марина, податковий експерт
Придбали об’єкт основних засобів (генератор). Оприбуткували його згідно з видатковою накладною. Але ним поки що не користуємось, бо немає потреби. Чи можна продовжити його обліковувати на рахунку 152 і не вводити в експлуатацію?

Особливість ситуації в тому, що об’єкт уже придатний до експлуатації (не потребує додаткових витрат, пов’язаних з доведенням його до стану, в якому він придатний для використання із запланованою метою).

Якщо облік ведеться за нацстандартами, то НП(С)БО 7 виділяє як окремі об’єкти:

— об’єкти основних засобів;

— капітальні інвестиції в необоротні матеріальні активи.

Причому за НП(С)БО доти, доки об’єкт не введений в експлуатацію, він має обліковуватися як незавершені капітальні інвестиції (на рахунку 15). Тобто він не може бути визнаний об’єктом основних засобів. Це свого часу зазначав і Мінфін у листі від 15.04.2013 № 31-08410-07-29/12008. Також про це йдеться в Методрекомендаціях № 561*.

* Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку основних засобів, затверджені наказом Мінфіну від 30.09.2003 № 561.

Те ж саме фактично бачимо і в ПКУ. Незавершені капінвестиції не визнаються в податковому обліку основними засобами (п.п. 14.1.138 ПКУ).

У принципі, логіка НП(С)БО 7 свідчить про те, що на рахунку 15 «Капітальні інвестиції» об’єкт повинен обліковуватися доти, доки він не набуде стану, у якому він придатний до експлуатації. Власне, цей рахунок призначений для того, щоб накопичити витрати, які мають потрапити до первісної вартості основних засобів. А первісна вартість як раз і має зібрати в себе всі витрати, потрібні для доведення об’єкта до стану, в якому він придатний для використання з запланованою метою.

Але водночас

нацстандарти не містять такої вимоги, що якщо об’єкт готовий до експлуатації, то він обов’язково має бути введений в експлуатацію (і обліковуватися у складі основних засобів)

Власне, ніяких строків введення в експлуатацію навіть придатного до експлуатації об’єкта немає. Тобто це все приймається за рішенням керівництва. Якщо придбаний об’єкт поки що не планується використовувати, то ніхто не зобов’язує його вводити в експлуатацію.

Відповідно якщо немає введення в експлуатацію об’єкта — то й права на бухамортизацію (п. 22 НП(С)БО 7) та податкову амортизацію за таким об’єктом немає.

При цьому зазначимо, що в МСФЗ правила дещо інші. МСФЗ не передбачають такої категорії, як «незавершені капітальні інвестиції» Фактично для визнання об’єкта основних засобів достатньо того, що він уже придатний до експлуатації у спосіб, визначений управлінським персоналом (навіть якщо він ще не введений в експлуатацію). Тобто

в МСФЗ-обліку амортизують основні засоби не з моменту введення в експлуатацію, а з дати, коли вони стали придатними до експлуатації

Що стосується ПДВ (якщо об’єкт основних засобів був придбаний з ПДВ), то

право на податковий кредит не залежить від того, введений об’єкт основних засобів в експлуатацію чи ні

Пункт 198.3 ПКУ прямо говорить, що нарахування податкового кредиту здійснюється незалежно від того, почали використовуватися такі товари/послуги й основні засоби в оподатковуваних операціях у межах здійснення госпдіяльності чи ні.

Але зазначимо, що на практиці зустрічаються випадки, коли при тривалому невведенні об’єкта в експлуатацію податківці розцінюють це як використання об’єкта в негосподарській діяльності і вимагають нарахування «компенсуючих» податкових зобов’язань за п. 198.5 ПКУ. Але така позиція податківців не відповідає вимогам законодавства. Адже п.п. «г» п. 198.5 ПКУ вимагає нарахування «компенсуючих» податкових зобов’язань, якщо об’єкт основних засобів призначений для використання або починає використовуватися в операціях, що не є господарською діяльністю (п.п. «г» п. 198.5 ПКУ). У нашому випадку немає факту використання об’єкта в негосподарській діяльності. Адже об’єкт узагалі не використовується. Тому немає жодних підстав для нарахування «компенсуючих» податкових зобов’язань у цьому випадку.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі