Теми статей
Обрати теми

Податкова знижка в податковій декларації

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
У попередній статті ми з вами говорили про те, що таке податкова знижка, хто може нею скористатися та які витрати дозволено включити до податкової знижки. Що ж, час переходити до більш серйозних матерій, а саме до того, як відобразити податкову знижку в Податковій декларації про майновий стан та доходи.

Готуємо документи

З чого слід починати, якщо хочете декларувати податкову знижку за витратами, понесеними у 2022 році? Перевірити наявність документів, які підтверджують такі витрати. Це:

1) платіжні та розрахункові документи (квитанції, фіскальні або товарні чеки, прибуткові касові ордери тощо), що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою (їх покупця (отримувача), тобто вас;

2) договори (за їх наявності), в яких обов’язково повинно бути відображено вартість таких товарів (робіт, послуг) і строк оплати за такі товари (роботи, послуги).

Далі робимо копії цих документів. Їх потрібно буде надати разом із податковою декларацією. А ось оригінали документів надсилати податківцям не потрібно. Вони зберігаються у вас.

Проте

якщо відповідні витрати підтверджені електронним розрахунковим документом, достатньо його реквізити зазначити в податковій декларації

Заморочуватися з копіюванням не потрібно. Це прямо зазначено в п.п. 166.2.2 ПКУ.

Окрім підтвердних документів, у вас повинна бути заповнена Книга обліку доходів і витрат для визначення суми загального річного оподатковуваного доходу (далі — Книга). Її форма та порядок заповнення затверджені наказом Мінфіну від 23.06.2017 № 591. Реєструвати Книгу в податковій не потрібно.

Тож навіть якщо ви її не вели, то можете придбати зошит чи блокнот, розлініяти його відповідно до встановленої форми Книги й заповнити, а саме за 2022 рік у хронологічному порядку внести доходи та витрати.

Знаходитися ця Книга буде у вас. Надавати з декларацією її не потрібно.

А якщо забити на Книгу й не морочити собі голову з її заповненням? Гарне запитання. Дивіться, теоретично податківці можуть попросити її надати (хоча зазвичай цього не роблять). Якщо ж попросять, а Книги не буде, то можна отримати попередження або адмінштраф у розмірі від 51 до 136 грн (ст. 1641 КпАП). Хоча, з іншого боку, якщо попросять, то можна сісти й швиденько її заповнити.

Але, звісно, ми не агітуємо порушувати ПКУ. Книгу вести потрібно ☺.

Із документами розібралися? Розкриваємо декларацію.

Заповнюємо декларацію з додатком Ф3

Тут пропонуємо вам такий алгоритм.

Спочатку заповнюємо І — IV розділи податкової декларації. Про те, як це зробити, читайте в статті «Декларація про доходи: давайте знайомитися?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 19.

Потім переходимо до найцікавішого, до додатка Ф3 «Розрахунок суми податку, на яку зменшуються податкові зобов’язання з податку на доходи фізичних осіб, у зв’язку з використанням права на податкову знижку». А вже після його заповнення знову повертаємося до декларації й продовжуємо далі заповнювати її рядки.

Зупинимося на нюансах заповнення додатка Ф3 більш детально.

Додаток Ф3. У його шапці зазначаєте свій реєстраційний номер або, якщо офіційно відмовилися від такого номера, то серію (за наявності) та номер паспорта.

Якщо декларацію з додатком подаєте вперше за 2022 рік, то зазначаєте, що її тип «Звітна», а звітній податковий період — 2022 рік.

Увага! Якщо ви декларуєте податкову знижку за витратами, переліченими:

— у пп. 166.3.1 — 166.3.9 ПКУ (див. таблицю в статті «Податкова знижка: що це та як працює?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 19), чи за COVID-витратами з пп. 11, 20 підрозд. 1 розд. ХХ ПКУ, то заповнюєте розд. І та ІІ додатка Ф3;

— у п.п. 166.3.10 ПКУ, то заповнюєте розд. ІІІ додатка Ф3.

Особливості заповнення додатка Ф3 розглянемо в таблиці нижче.

Порядок заповнення додатка Ф3

Номер рядка

Пояснення щодо його заповнення

Розділ І

1

У розрізі категорій понесених витрат вказуєте в графі 5 суму документально підтверджених фактично понесених протягом 2022 року витрат. Ще раз звертаємо вашу увагу, що витрати, передбачені п.п. 166.3.10 ПКУ, до цього розділу потрапити не повинні

2

Зазначаєте загальну суму фактично понесених протягом 2022 року витрат, яка обчислюється як сумарне значення графи 5 розд. I

Розділ ІІ

3

Зазначаєте загальну суму витрат з рядка 1 розд. І додатка Ф3, але вже у граничних розмірах, дозволених до включення до податкової знижки (див. статтю «Податкова знижка: що це та як працює?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 19)

4

Вказуєте річну суму зарплати, яка була вам нарахована роботодавцями протягом 2022 року, за мінусом податкової соціальної пільги (якщо вона застосовувалася)

5

Зазначаєте суму ПДФО, що був утриманий з річної суми зарплати, зазначеної в рядку 4

6

Заповнити цей рядок просто. Порівнюємо значення рядків 3 та 4 цього розділу додатка Ф3. Якщо значення рядка 3 < рядка 4, то рядок 6 = рядок 3. Якщо ж значення рядка 3 > рядка 4, то рядок 6 = рядок 4

7

На показник цього рядка впливає те, за якою ставкою ПДФО оподатковувалася ваша зарплата в 2022 році (див. п.п. 166.4.2 ПКУ).

Варіант 1. З вашої зарплати утримувався ПДФО за однією ставкою, наприклад, 18 %. Тоді значення рядка 7 = рядок 5 - (рядок 4 - рядок 6) х ставку податку : 100.

Зауважимо, що саме ця формула наведена в описі до рядка 7 додатка Ф3. А ось про можливий варіант 2, коли оподаткування відбувалось за різними ставками ПДФО, чомусь немає ні слова. Проте порядок дій для такого випадку описано в п.п. 166.4.2 ПКУ. Розглянемо його.

Варіант 2. Якщо з вашої зарплати утримувався ПДФО за різними ставками, наприклад, частина зарплати оподатковувалася ПДФО за ставкою 18 %, а частина за ставкою 5 %, оскільки ваш роботодавець став резидентом Дія Сіті, то показник рядка 7 рахуємо так.

Крок 1. Визначаємо частки (у відсотках) доходу у вигляді зарплати, оподатковані за різними ставками податку, в загальній річній сумі зарплати. Тобто зарплату, що оподаткована за ставкою 18 %, ділимо на загальну суму зарплати та множимо на 100. Аналогічно зарплату, що оподаткована за ставкою 5 %, ділимо на загальну суму зарплати та множимо на 100.

Крок 2. Визначаємо розрахункову базу оподаткування. Вона дорівнюватиме різниці значень рядків 4 та 6 додатка Ф3.

Крок 3. Розраховуємо суми податку окремо за кожною ставкою. Так, якщо застосовувалися ставки 18 % та 5 %, то:

— розрахункову базу оподаткування (див. крок 2) множимо на ставку 18 % та ділимо на 100 %. Отриманий результат множимо на частку (у відсотках) доходу, що оподаткована за ставкою 18 % (див. крок 1), поділену на 100 %;

— розрахункову базу оподаткування (див. крок 2) множимо на ставку 5 % та ділимо на 100 %. Отриманий результат множимо на частку (у відсотках) доходу, що оподаткована за ставкою 5 % (див. крок 1), поділену на 100 %.

Після визначаємо загальну розрахункову суму податку.

Крок 4. Визначаємо суму ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з податковою знижкою. Вона дорівнюватиме різниці між сумою ПДФО, фактично утриманого (рядок 5 додатка ФЗ), та загальною розрахунковою сумою ПДФО (див. крок 3)

Розділ ІІІ

8

Зазначаєте суми фактично понесених витрат на придбання акцій (інших корпоративних прав), емітентом яких є резидент Дія Сіті та які дозволені до включення до податкової знижки відповідно до п.п. 166.3.10 ПКУ

9

Зазначаєте загальну суму нарахованих оподатковуваних дивідендів за 2022 рік

9.1

Вказуєте суму дивідендів, що оподатковувалися за ставкою ПДФО 5 %

9.2

Вказуєте суму дивідендів, що оподатковувалися за ставкою ПДФО 9 %

10

Зазначаєте суму ПДФО, що був утриманий з оподатковуваних дивідендів (переносите в цей рядок значення з графи 4 рядка 10.4 декларації)

11.1

Визначаємо частку дивідендів, що оподатковувалися за ставкою 5 %, в загальній сумі оподатковуваних дивідендів. Зауважимо, що в рядку 11 зазначено, що такі частки визначають у відсотках. Аналогічна вимога міститься в п.п. 166.4.4 ПКУ. Тож, схоже, що у формулі, наведеній в описі до рядка 11.1, пропущена дія «х 100». На наш погляд, рядок 11.1 = (рядок 9.1 : рядок 9) х 100

11.2

Визначаємо частку дивідендів, що оподатковувалися за ставкою 9 %, в загальній сумі оподатковуваних дивідендів. Зауважимо: у рядку 11 зазначено, що такі частки визначають у відсотках. Тож, схоже, що у формулі, наведеній в описі до рядка 11.1, пропущена дія «х 100».

Рядок 11.2 = (рядок 9.1 : рядок 9) х 100

12

Порівнюємо значення рядків 8 та 9. Якщо значення рядка 8 < рядка 9, то рядок 12 = рядок 8. Якщо ж значення рядка 8 > рядка 9, то рядок 12 = рядок 9

13

Визначаємо розрахункову базу за формулою. Вона дорівнює різниці між загальною сумою оподатковуваних дивідендів (рядок 9) та сумою витрат, дозволених до включення (рядок 12). Проте в формулі до опису цього рядка зазначено замість рядка 12 рядок 8. На наш погляд, це помилка. Повинно бути рядок 13 = рядок 9 - рядок 12

14

Визначаємо розрахункову суму ПДФО. Рядок 14 = рядок 14.1 + рядок 14.2

14.1

Рядок 14.1 = рядок 13 × 5 : 100 х (рядок 11.1 : 100)

14.2

Рядок 14.2 = рядок 13 × 9 : 100 х (рядок 11.2 : 100)

15

Рядок 15 = рядок 10 - рядок 14. Це сума ПДФО, на яку зменшуються податкові зобов’язання у зв’язку з використанням права на податкову знижку відповідно до п.п. 166.3.10 ПКУ

Після того, як заповнили додаток Ф3, сумарне значення рядків 7 та 15 додатка переносите до рядка 16 податкової декларації та далі працюєте з декларацією. Порядок її заповнення читайте в статті «Декларація про доходи: давайте знайомитися?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 19.

Увага! Не забудьте додати до декларації документи, що підтверджують витрати, та заповнити заключний розділ декларації «Доповнення до податкової декларації… (заповнюється і подається відповідно до підпункту 166.2.2 пункту 166.2 статті 166… розділу IV Податкового кодексу України)». У графі «Зміст доповнення» описуєте перелік доповнень до декларації й мотиви їх подання, а у графі «Кількість додатків» зазначаєте кількість таких доповнень (або для електронної форми декларації — кількість доданих додатків з документом довільного формату).

Висновки

  • До податкової знижки включаємо дозволені витрати, що фактично понесені у 2022 році та підтверджені платіжними й розрахунковими документи, а також відповідними договорами (за наявності).
  • Витрати, дозволені до включення до податкової знижки, зазначаємо в додатку Ф3 до декларації.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі