Теми статей
Обрати теми

За грудень ФОП на спецЄП мали звітувати у квартальні строки!

Децюра Сергій, податковий експерт
За матеріалами категорії 107.01.07 Бази знань*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/search/?src=ques

Висновок документа

ФОП — платник спецЄП, який визначав ЄСВ при звітуванні за грудень, мав право подати декларацію зі спецЄП у квартальні строки.

Загальні строки. До того як з’явився спецЄП, проблем із тим, в які строки звітувати ФОП, що обрали ЄП, не було. Групи 1 та 2 звітують у річні строки, група 3 — у квартальні. Винятки тільки ФОП — порушники груп 1 та 2. Тоді вони подають звітність у квартальні строки, а не річні.

З появою спецЄП все змінилося. Адже за загальним правилом платники спецЄП мають звітувати зі спецЄП щомісяця у місячні строки, тобто протягом 20 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця (абзац перший п.п. 9.7 та 9.6 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ). На перший погляд, що тут складного. Рахуємо 20 днів після закінчення звітного місяця і подаємо декларацію зі спецЄП.

Спецстроки. Все було б так, якби не одне але. В абзацах другому та третьому п.п. 9.7 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ прописані особливі правила звітування певними категоріями платників спецЄП за останній період року, тобто за грудень. А саме там сказано, що звітність із сільгоспЄП за звітний період року (тобто — грудень) подають як податкову декларацію платника ЄП за IV квартал.

При цьому це правило стосується не всіх ФОП — платників спецЄП, а тільки тих, які:

1) визначають розмір ЄСВ за себе за звітний рік;

та/або

2) визначають загальне мінімальне податкове зобов’язання (МПЗ).

Виходячи з цього ми робили висновок:

якщо ФОП за рік нараховує ЄСВ за себе чи рахує МПЗ, то декларацію за грудень слід подати не у місячні, а у квартальні строки

Про це див. у «Декларація зі спецЄП за грудень-2022» // «Податки & бухоблік», 2023, № 1-2 (ср. ).

Думки фіскалів. Але податківці були б не податківці, якби не почали вигадувати колесо. Так, в одній із своїх консультацій вони заявили, що ФОП, які обрали спецЄП і рахують ЄСВ за рік, подають декларацію зі спецЄП все одно у строки, установлені ПКУ для місячного податкового періоду (БЗ 107.01.07 не чинна з 03.03.2023).

Ми, звичайно, з цим не погоджувалися. Адже:

1) в абзацах другому і третьому п.п. 9.7 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ зазначено, що за грудень (у випадку визначення ЄСВ за себе або визначення МПЗ) слід звітувати у спецстроки, а не в загальні;

2) було не логічно відводити менший термін для звітування для тих ФОП, хто має зробити більший обсяг роботи (скласти, окрім власне декларації, ще й додаток 1 або 2).

Нова позиція. І от минули місячні, квартальні і навіть річні строки звітування з ЄП. І несподівано фіскали прозріли. Так, перш за все, вони скасували (03.03.2023) свою попередню консультацію про строк звітування зі спецЄП за грудень і видали (06.03.2023) нову.

І в цій новій консультації податківці підтвердили нашу позицію. Вони заявили, що

декларацію зі спецЄП за грудень ФОП, які рахують ЄСВ за себе, мали подавати не у місячні, а у квартальні строки, тобто протягом 40 календарних днів, що настають за останнім календарним днем звітного (податкового) місяця (грудня).

І хоча із запізненням та все ж гарна новина.

Позитив від роз’яснення. Що саме це роз’яснення дає платникам спецЄП?

1. Якщо ФОП рахував ЄСВ за себе і подав пізніше ніж у місячні строки, то його за це не оштрафують.

2. Якщо податківці дають добро на подання декларації зі спецЄП у квартальні строки для тих, хто рахує ЄСВ за себе, то такий самий підхід має діяти й для ФОП та юросіб, які рахують МПЗ. Адже підхід для строку звітування таких платників спецЄП такий самий, як і для ФОП, що рахують ЄСВ за себе.

3. Зміщення строку звітування з місячного на квартальний змістило строк для сплати ЄП за грудень. Після цього роз’яснення його без штрафів можна сплатити не пізніше 20.02.2023, а не як було б при місячному строку — не пізніше 30.01.2023.

Крім того, тепер і оштрафувати за несвоєчасну сплату спецЄП за грудень ФОП, які рахують ЄСВ за себе, і ФОП та юросіб, які рахують МПЗ, можна тільки тоді, коли вони сплатять спецЄП пізніше 20.02.2023. Хто сплатив у квартальний строк, але пізніше місячного, від штрафів звільняється.

Як бачимо, одні плюси. Було б добре, щоб такі роз’яснення з’являлися своєчасно, а не із запізненням. А не як у цьому випадку — через місяць після того, як закінчиться строк звітування, про який ідеться у роз’ясненні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі