Теми статей
Обрати теми

Отримали оплату за послуги, надані до переходу на спецЄП: як визнавати дохід

Казанова Марина, податковий експерт
ТОВ перейшло на спецЄП з 2 січня 2023 року. У січні постачальники оплачували рахунки за послуги за січень 2023 без ПДВ та рахунки за грудень 2022 року з ПДВ. Як рахувати, скільки сплачувати спецЄП за січень: у дохід включати тільки ті рахунки, що без ПДВ? Чи рахувати 2 % від усієї оплати, що надійшла протягом січня 2023 року?

Як необхідно оподатковувати оплату, отриману за послуги, які були надані в грудні 2022 року, буде залежати від того, на якій системі оподаткування ви перебували до переходу на спецЄП.

Загальна система → СпецЄП. Якщо до переходу на спецЄП були на загальній системі оподаткування (платниками податку на прибуток), то з вартості наданих послуг ще в грудні 2022 року виник бухобліковий дохід (п. 5 НП(С)БО 15). Отже, дохід за цими послугами вже виник у періоді перебування на загальній системі оподаткування.

Правила з п.п. 9.4 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ наказують визначати спецЄП-дохід відповідно до ст. 292 ПКУ. А в цій статті сказано (п.п. 6 п. 292.11 ПКУ), що суми коштів, які надійшли як оплата товарів (робіт, послуг), реалізованих у період перебування на загальній системі оподаткування і вартість яких була включена до доходу юридичної особи при обчисленні податку на прибуток підприємств,

не включаються до доходу платника єдиного податку

Тобто якщо оплата надійшла за послуги, дохід за якими виник у періоді до переходу на спецЄП, то оподатковувати ці кошти спецЄП 2 % (за датою отримання коштів) не потрібно.

Суму ПДВ, що надійшла у складі такої оплати, оподатковувати спецЄП 2 % також не потрібно (п.п. 7 п. 292.11 ПКУ).

Отже, оплата, яка надійшла у січні 2023 (у періоді перебування на спецЄП) за послуги, надані в грудні 2022 (до переходу на спецЄП), не буде включатися до доходу, з якого потрібно сплачувати спецЄП 2 %. Звісно, первинні документи (виписка банку) повинні давати змогу ідентифікувати, що надійшла оплата за послуги, які надавалися раніше (до переходу на спецЄП).

«Класичний» ЄП → СпецЄП. Якщо до переходу на спецЄП платник працював на «класичному» ЄП (у групі 3), це вже інша історія. У всіх платників ЄП (як тих, хто працює на «класичному» ЄП, так і тих, хто працює на спецЄП) дохід виникає за касовим методом (на дату отримання коштів) (п. 292.6 ПКУ). Отже, з послуг, наданих у грудні 2022 року, оплата за які надійшла в січні 2023 року, дохід виникає в періоді перебування на спецЄП (оскільки кошти отримані саме зараз — коли платник перебуває на спецЄП). А отже, дохід з цих послуг (наданих у грудні 2022 року) має оподатковуватися за ставкою 2 %.

Чи включати в цьому випадку до суми доходу ПДВ, отриманий у сумі оплати? Враховуючи, що до переходу на спецЄП ви працювали на ПДВшній ставці 3 %, то податкові зобов’язання з ПДВ за операцією виникли за датою першої події — за фактом надання послуг (у грудні 2022 року). Оплата є вже другою події. Оскільки ви нарахували податкові зобов’язання з ПДВ з цієї суми, то сума ПДВ не має потрапляти в ЄП-дохід. А тому тут має спрацьовувати п.п. 1 п. 292.11 ПКУ, відповідно до якого суми ПДВ не включаються до складу доходу платника ЄП.

Отже, в цьому випадку на суму отриманої в січні 2023 року оплати за послуги, надані в грудні 2022 року, необхідно визнати дохід за ставкою 2 %. Але дохід нараховуємо на суму без ПДВ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі