Теми статей
Обрати теми

Помер працівник: куди дівати зарплату?

Марченко Олена, експерт з кадрових і податкових питань
Помер працівник. При проведенні остаточного розрахунку нараховано зарплату, лікарняні та компенсацію за невикористану відпустку. У працівника є сестра, яка мешкає в іншому місті. Про інших родичів нічого не відомо. Чи можна виплатити кошти сестрі померлого працівника?

З таким запитанням до нас звернувся передплатник «Податки & бухоблік». Відповідаємо.

Суми заробітної плати, допомоги по тимчасовій непрацездатності та компенсації за невикористані щорічну відпустку та соціальну відпустку на дітей, які не були одержані працівником за життя, виплачують членам його сім’ї. Якщо ж останні відсутні, то зазначені вище виплати входять до складу спадщини (див. ч. 1 ст. 1227 ЦКУ, ч. 6 ст. 83 КЗпП).

Тож давайте з’ясуємо, хто є членом сім’ї. Адже в запитанні, що наведено вище, зазначено, що у померлого працівника є сестра, яка мешкає в іншому місті.

Відповідь на це запитання шукатимемо в сімейному законодавстві. Незважаючи на те, що СКУ не має визначення терміна «сім’я», проте в ньому визначені критерії, за наявності яких особи складають сім’ю.

Так, виходячи з норм ч. 2 ст. 3 СКУ сім’ю складають особи, щодо яких одночасно виконуються такі три умови, а саме вони:

1) спільно проживають. Разом з цим подружжя вважається сім’єю і тоді, коли дружина та чоловік у зв’язку з навчанням, роботою, лікуванням, необхідністю догляду за батьками, дітьми та з інших поважних причин не проживають спільно. Крім того, неповнолітня дитина належить до сім’ї своїх батьків і тоді, коли спільно з ними не проживає (ч. 2 ст. 3 СКУ);

2) пов’язані спільним побутом;

3) мають взаємні права та обов’язки.

При цьому сім’я створюється на підставі: шлюбу, кровного споріднення, усиновлення або на інших підставах, не заборонених законом і таких, що не суперечать моральним засадам суспільства (ч. 4 ст. 3 СКУ).

Резюме. Сестра померлого працівника, про яку йдеться у запитанні нашого читача, не відповідає критеріям особи, яка складає сім’ю, зазначеним у ст. 3 СКУ. Адже вона мешкала в іншому місті, тобто не проживала спільно з померлим працівником та не була пов’язана з ним спільним побутом. Тому здійснити виплати сестрі померлого працівника у роботодавця немає підстав.

У ситуації, що склалася, роботодавець може:

1) зберігати кошти, які належать працівникові, на рахунку підприємства та обліковувати їх як кредиторську заборгованість до появи спадкоємців;

2) звернутися до нотаріуса, який здійснює діяльність у нотаріальному окрузі за місцем виконання зобов’язання.

Роботодавець як боржник може погасити свій борг шляхом внесення сум, що належать померлому, у депозит нотаріуса

Це узгоджується з приписами ч. 1 ст. 537 ЦКУ. Мін’юст також не заперечує проти такого варіанта (див. лист від 12.03.2012 № 113-0-2-12/13.1).

Тобто для закриття заборгованості із виплат, належних померлому працівнику, можна звернутися до державного або приватного нотаріуса. Проте розшукати необхідно саме нотаріуса, який провадить діяльність у нотаріальному окрузі за місцем виконання зобов’язання (у загальному випадку — за місцем проживання працівника).

Підкреслимо, що скористатися послугами нотаріуса можна лише після закінчення строку, відведеного для прийняття спадщини спадкоємцями. В загальному випадку — це 6 місяців (див. ст. 1270 ЦКУ). Цікаво, що на період воєнного стану КМУ п. 3 постанови від 28.02.2022 № 164 збільшив цей строк ще на 4 місяці. Проте Верховний Суд дійшов висновку, що зазначений п. 3 постанови КМУ не підлягає застосуванню (див. постанову ВС від 25.01.2023 у справі № 676/47/21).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі