Теми статей
Обрати теми

Рахуємо граничну готівкову межу у обидві сторони

Децюра Сергій, податковий експерт
Підприємство за один день отримало від фізособи 30 тисяч гривень як оплату за відвантажений товар, і у цей же день цій особі було повернуто 30 тисяч гривень за повернення іншого товару. Чи відбулося в цьому випадку порушення готівкових розрахунків?

Готівкове обмеження. За загальним правилом, коли суб’єкт господарювання здійснює розрахунки із фізособою, то на такі операції поширюється дія готівкового обмеження із п. 6 Положення № 148*. А саме протягом одного дня юрособа має право здійснювати розрахунки готівкою з фізособами за одним або кількома платіжними документами у розмірі до 50000 грн уключно.

* Положення про ведення касових операцій у національній валюті в Україні, затверджене постановою Правління НБУ від 29.12.2017 № 148.

Платежі понад установлені вище граничні суми проводяться через надавачів платіжних послуг (банки, небанківські фінустанови тощо) шляхом переказу коштів із рахунку на рахунок або внесення коштів до кас надавачів платіжних послуг для подальшого їх переказу на рахунки.

При цьому кількість фізичних осіб, з якими здійснюються готівкові розрахунки, протягом дня не обмежується. Інакше кажучи, сума готівкових обмежень установлюється за кожним контрагентом (в нашому випадку, кожною фізособою) окремо, а не сукупно за всіма за день.

Тобто з цього випливає, що загальна сума денних готівкових розрахунків може перевищувати встановлені готівкові межі. Головне, щоб вона не перевищувала їх за кожною конкретною юридичною або фізичною особою.

Рахуємо межу. Що ж стосується визначення граничної суми, яку не можна перевищувати, здійснюючи готівкові розрахунки, то слід пам’ятати, що вона застосовуватимуться «в обидві сторони». Адже у п. 6 Положення № 148 сказано, що обмеження стосується розрахунків між двома особами. А сюди потрапляє як отримання коштів, так і виплата їх.

Тобто щоб розрахувати, чи дотрималася юрособа готівкового обмеження у 50 тис. грн за день, слід

рахувати не тільки отримані кошти від фізособи за продані товари, а і видані їй кошти за певний конкретний день

На цьому наполягають і податківці (БЗ 109.13). Вони прямо заявляють, що для розрахунку 50-тисячної межі слід ураховувати в сукупному розмірі приймання суб’єктом господарювання протягом одного дня від фізособи готівки та видачу її такій особі.

Тобто якщо брати до увагу випадок, наведений у запитанні, коли від однієї особи отримано оплату у 30000 грн і їй же видано суму за повернутий інший товар у сумі 30000 грн, то юрособа допустила порушення готівкового обмеження.

А за таке порушення їй світить адмінштраф згідно із ст. 16315 КУпАП. Детально про нього читайте у статті «Штрафи за порушення готівкового обмеження на розрахунки» // «Податки & бухоблік», 2023, № 18 (ср. ).

Установити той факт, що підприємство допустило порушення, фіскали зможуть тоді, коли прийдуть до вас на перевірку і підіб’ють по конкретній фізособі суму отриманої від неї і виплаченої їй готівки за день.

Щоб уникнути порушення, юрособі або потрібно отримання і виплату готівки фізособі розкидати по різних днях, або їй слід уникати готівкових розрахунків. Наприклад, можна просто провести взаємозалік однієї заборгованості з іншою. Звичайно, цей варіант не підійде платникам єдиного податку (груп 1 — 3), оскільки їм заборонені негрошові розрахунки. А от всім іншим суб’єктам господарювання (загальносистемникам і платникам сільгоспЄП) взаємозалік може стати у пригоді.

До відома! Рахувати граничну межу у обидві сторони слід не тільки у випадку розрахунків суб’єкта господарювання з фізособою, а і у випадку розрахунку між собою двох суб’єктів господарювання (для них гранична межа визначена на рівні 10000 грн). Адже правила визначення граничної межі, які прописані у п. 6 Положення № 148, для цих двох випадків аналогічні.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі