Теми статей
Обрати теми

Обліковуємо гарантійний платіж при оренді

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Здавання в оренду власного майна — справа хоч і вигідна, проте доволі ризикова. Один невдалий крок — і можна залишитися й без прибутків, і без майна, яке їх приносило. Тож аби хоч якось убезпечити себе, орендодавці вимагають сплатити наперед або згодом так званий гарантійний платіж (зазвичай у розмірі місячної орендної плати). Яка його правова природа? До яких податкових наслідків призводить такий платіж? Як він обліковується в орендаря та орендодавця?

Правова природа гарантійного платежу

Гарантійний платіж є видом забезпечення виконання зобов’язань за договором оренди. Найчастіше на практиці залежно від змісту цього виду договору гарантійний платіж розглядають або як завдаток, або як заставу.

Гарантійний платіж — завдаток. Згідно з ч. 1 ст. 570 ЦКУ завдаток видається кредитору боржником у рахунок платежів за договором, на підтвердження зобов’язань та на забезпечення їх виконання. Тому якщо в договорі передбачено, що гарантійний платіж зараховується в оплату орендних платежів і є забезпеченням цих платежів, він у розумінні ЦКУ є завдатком за послуги оренди, що будуть надані.

За нормального розвитку подій переданий завдаток буде зарахований як часткове виконання грошового зобов’язання за основним договором (договором оренди).

Якщо боржник (орендар) порушить зобов’язання, завдаток залишається у кредитора (орендодавця) як штрафна санкція

Зверніть увагу! Про те, що за договором відбувається видача завдатку, слід вказати в основному договорі або укласти про це окрему угоду. Якщо цього не зробити, то такий завдаток буде вважатися звичайним авансом (ч. 2 ст. 570 ЦКУ).

Гарантійний платіж — застава. Згідно зі ст. 573 ЦКУ заставою забезпечують вимоги, які можуть виникнути в майбутньому. Отже, якщо гарантійний платіж забезпечує саме такі вимоги (наприклад, якщо він є забезпеченням збереження майна, що передається), то такий гарантійний платіж є заставою.

Гарантійний платіж у вигляді застави у випадку настання події, для забезпечення якої він наданий (наприклад, пошкодження майна), зараховується в рахунок відшкодування збитків.

Якщо ж подія, в забезпечення якої він був наданий, не настає, то кошти повертаються орендареві.

Це класичні наслідки, якщо виконання зобов’язань забезпечується завдатком або заставою. Разом з тим сторони договору можуть за спільною згодою змінювати їх, прописавши це додатково в договорі. За необхідності на цих нюансах зупинятимемося далі окремо.

Від статусу гарантійного платежу залежить його бухгалтерський та податковий облік. Та найважливіше тут — розібратися з правилами оподаткування ПДВ цього платежу у сторін договору. Тож із цього й почнемо.

ПДВ-облік

В орендодавця. Відповідь на запитання, чи нараховуються податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ орендодавцем при отриманні гарантійного платежу,

податківці розмежовують залежно від того, зараховується гарантійний платіж у майбутньому в погашення орендної плати (завдаток) чи повертається орендареві (застава)

На їхню думку, якщо за договором оренди передбачено, що:

1) кошти у вигляді гарантійного платежу в майбутньому зараховуються в оплату оренди, ПЗ з ПДВ за такою операцією виникають на дату отримання таких коштів орендодавцем (БЗ 101.04);

2) гарантійний платіж виконує виключно функцію засобу забезпечення виконання зобов’язань і в оплату за оренду не зараховується, а повертається орендареві, ПЗ з ПДВ орендодавець при отриманні такого гарантійного платежу не визначає (БЗ 101.04).

Щодо п. 1 можна, звісно, заперечувати, що гарантійний платіж у вигляді завдатку оподаткуванню при надходженні коштів не підлягає. Адже доки його не буде зараховано в рахунок орендної плати або визнано неустойкою через неналежне виконання договору орендарем, він є саме забезпеченням. Та навряд чи контролери зважатимуть на це. Тож є сенс одразу дослухатися до них і скласти податкову накладну (ПН) за першою подією.

Якщо згодом орендар порушить взяті на себе зобов’язання, гарантійний платіж у вигляді завдатку набуде статусу штрафної санкції (перетвориться на неустойку). Оскільки суми неустойки (штрафів та/або пені) ПДВ не оподатковують (п. 188.1 ПКУ), ПЗ, нараховані при отриманні гарантійного платежу, доведеться відкоригувати. Для цього слід буде скласти розрахунок коригування (РК) до раніше виписаної ПН.

Щодо п. 2 — жодних заперечень.

Гарантійний платіж у вигляді застави, що підлягає поверненню після закінчення строку оренди, не є об’єктом оподаткування ПДВ, бо не вважається компенсацією вартості орендних послуг

Якщо ж сторони домовляться про зміну цільового призначення такого гарантійного платежу, тоді на дату зарахування таких коштів у рахунок оплати вартості послуг з оренди (підписання додаткової угоди) орендодавець зобов’язаний визначити ПЗ з ПДВ (за умови, що таке зарахування є першою подією) та скласти ПН і зареєструвати її в ЄРПН.

В орендаря. На дату перерахування гарантійного платежу у вигляді завдатку, який зараховується в рахунок орендної плати за останній місяць, орендар має право показати податковий кредит (ПК) з ПДВ на підставі ПН, зареєстрованої орендодавцем в ЄРПН (пп. 198.2, 198.6 ПКУ).

Якщо договір не виконується орендарем, гарантійний платіж змінює призначення і перетворюється на неустойку. А суму штрафних санкцій не включають до бази оподаткування ПДВ (п. 188.1 ПКУ). Тому ПК, нарахований орендарем при перерахуванні гарантійного платежу, потрібно відкоригувати. При цьому зменшити ПК орендар зобов’язаний навіть у тому випадку, якщо РК орендодавець не складе або ж він не буде зареєстрований.

Бухгалтерський облік

В орендодавця. Тут теж усе залежить від суті гарантійного платежу.

1. Гарантійний платіж у вигляді завдатку для орендодавця є кредиторською заборгованістю — орендною платою, внесеною авансом. Тому в момент його отримання дохід не визнають (п.п. 6.4 НП(С)БО 15 «Дохід»), а відображають зобов’язання проводкою: Дт 301, 311 — Кт 681 «Розрахунки за авансами одержаними».

Одночасно на суму орендної плати нараховують ПЗ з ПДВ: Дт 643 — Кт 641/ПДВ. Крім того, орендодавець показує отриману гарантію на позабалансовому рахунку 06 «Гарантії та забезпечення отримані».

У періоді, коли такий гарантійний платіж зараховується в рахунок орендної плати за останній місяць (декілька останніх місяців), орендодавець нараховує орендну плату та визнає дохід від операційної діяльності: Дт 361 (377) — Кт 703 (713). Тут же він закриває розрахунки за ПДВ-зобов’язаннями на суму орендної плати: Дт 703 (713) — Кт 643 і відносить отриманий аванс у рахунок погашення заборгованості з орендної плати: Дт 681 — Кт 361 (377).

Водночас орендодавець списує суму отриманої гарантії з позабалансу: Кт 06.

Якщо такий гарантійний платіж набуває статусу штрафної санкції (орендар виконував зобов’язання неналежним чином), на суму визнаного боржником штрафу орендодавець визнає інший операційний дохід: Дт 681 — Кт 715 «Штрафи, пені, неустойки» і списує отримані гарантії з позабалансу (Кт 06). Також орендодавець сторнує нараховані при отриманні гарантійного платежу ПЗ з ПДВ (за наявності зменшуючого РК, зареєстрованого в ЄРПН): Дт 643 — Кт 641/ПДВ методом «червоне сторно».

2. Гарантійний платіж у вигляді застави в момент отримання орендодавець доходом теж не визнає (п.п. 6.5 НП(С)БО 15) і відображає таку суму за кредитом субрахунку 685 «Розрахунки з іншими кредиторами» (і водночас позабалансом — Дт 06).

При цьому ПЗ з ПДВ він не нараховує

Якщо такий гарантійний платіж повертається назад орендареві, то це буде звичайна операція повернення раніше отриманих сум (Дт 685 — Кт 301, 311). Ну і, звісно ж, слід списати отримані гарантії з позабалансу (Кт 06).

Якщо такий гарантійний платіж перетворюється на штраф (орендар виконував зобов’язання неналежним чином), на суму визнаного боржником штрафу орендодавець визнає інший дохід від операційної діяльності (Дт 685 — Кт 715). При цьому ПЗ з ПДВ він не сторнує, оскільки при отриманні гарантійного платежу їх не нараховував. І нарешті списує отримані гарантії з позабалансу (Кт 06).

В орендаря. Для нього, як і для орендодавця, бухоблік залежатиме від суті гарантійного платежу.

1. Гарантійний платіж у вигляді завдатку вважають дебіторською заборгованістю. Тому в момент перерахування такої суми в рахунок сплати орендної плати за останній місяць орендар не відносить її до складу витрат, а відображає проводкою: Дт 371 «Розрахунки за виданими авансами» — Кт 301, 311 (п.п. 9.2 НП(С)БО 16 «Витрати»).

При цьому орендар фіксує право на ПК з ПДВ: Дт 644/1 «Податковий кредит не підтверджений» — Кт 644/ПДВ. При отриманні ПН від орендодавця, зареєстрованої в ЄРПН, відображає ПК: Дт 641/ПДВ — Кт 644/1.

Одночасно орендар показує суму гарантійного платежу на позабалансовому рахунку 05 «Гарантії та забезпечення надані».

Коли такий гарантійний платіж зараховується в рахунок сплати орендних платежів за останній місяць (декілька місяців), орендар нараховує орендну плату: Дт 15, 23, 91, 92, 93, 94 — Кт 631 (685). Тут же закриває розрахунки за ПК: Дт 644/ПДВ — Кт 631 (685). Услід цьому відображає залік гарантійного платежу в рахунок сплати орендної плати за останній місяць: Дт 631 (685) — Кт 371.

Після цього орендареві потрібно тільки списати із позабалансу надані гарантії (Кт 05).

Якщо такий гарантійний платіж перетворюється на штраф (залишається в орендодавця в рахунок покриття завданого збитку від пошкодження майна або дострокового розірвання договору), орендар в періоді визнання своєї вини включає його до складу інших операційних витрат (п. 20 НП(С)БО 16). Тобто робить запис: Дт 948 «Визнані штрафи, пені, неустойки» — Кт 371). І одразу ж (не чекаючи зменшуючого РК) сторнує ПК з ПДВ, раніше відображений при перерахуванні гарантійного платежу: Дт 644/1 — Кт 644/ПДВ і Дт 641/ПДВ — Кт 644/1 методом «червоне сторно».

Одночасно орендар списує надані гарантії із позабалансового обліку (Кт 05).

2. Гарантійний платіж у вигляді застави — теж дебіторська заборгованість (Дт 377 «Розрахунки з іншими дебіторами» — Кт 301, 311 з одночасним відображенням цієї суми на позабалансовому рахунку 05).

Якщо такий гарантійний платіж повертається орендареві, то в обліку він просто показує повернення раніше виданих коштів (Дт 301, 311 — Кт 377). І, звісно, списує з позабалансу суму виданої гарантії (Кт 05).

Дохід у цьому випадку не виникає, оскільки фактично підприємство отримає назад свої ж кошти

Тобто у нього при цьому не відбувається ні збільшення активів, ні зростання капіталу (п. 5 НП(С)БО 15).

Якщо такий гарантійний платіж перетворюється на штраф, то в обліку в періоді визнання своєї вини орендар має віднести розмір наданого гарантійного платежу до складу інших операційних витрат (п. 20 НП(С)БО 16) проводкою: Дт 948Кт 377) і списати з позабалансу надані гарантії (Кт 05).

Податок на прибуток

В орендодавця. При визначенні об’єкта оподаткування податком на прибуток для всіх орендодавців отримання гарантійного платежу і його зарахування в рахунок штрафів чи орендних платежів, а також його повернення відображається за бухобліковими правилами. Коригувань фінрезультату ПКУ не передбачає.

В орендаря. Видачу гарантійного платежу, його повернення або залік у рахунок сплати орендної плати орендар теж відображає за правилами бухобліку без жодних коригувань.

Якщо ж ідеться про гарантійний платіж, який перетворюється на штрафну санкцію через невиконання зобов’язань, тоді орендар-високодохідник чи малодохідник-доброволець має враховувати різницю за п.п. 140.5.11 ПКУ. Тобто

збільшити фінрезультат до оподаткування на суму витрат від визнаних штрафів, пені, неустойок, нарахованих згідно з цивільним законодавством і цивільно-правовими договорами

Щоправда, це коригування спрацьовує лише в тому випадку, якщо штрафи визнані на користь осіб, які не є платниками податку на прибуток, крім фізосіб — платників ПДФО (включаючи ФОП-загальносистемників). До неплатників податку на прибуток належать, зокрема, неприбуткові організації, а також платники єдиного податку (юрособи та фізособи).

Приклад. Підприємство (платник податку на прибуток і ПДВ) передало в оренду офісне приміщення строком на рік. Щомісячна сума орендних платежів становить 6 тис. грн (у тому числі ПДВ — 1 тис. грн). Договором оренди передбачена сплата гарантійного платежу у вигляді завдатку в сумі 6 тис. грн, який зараховується в рахунок сплати орендної плати за останній місяць.

Гарантійний платіж у вигляді завдатку

з/п

Зміст господарської операції

Кореспонденція рахунків

Сума,

грн

Дт

Кт

Облік у орендодавця

1

Отримано гарантійний платіж від орендаря

311

681

6000

2

Відображено ПЗ з ПДВ

643

641/ПДВ

1000

3

Надано орендні послуги за останній місяць

361

703

6000

4

Відображено розрахунки за ПЗ з ПДВ

703

643

1000

5

Зараховано гарантійний платіж у рахунок сплати орендних послуг за останній місяць

681

361

6000

Облік у орендаря

1

Перераховано гарантійний платіж орендодавцеві

371

311

6000

2

Відображено ПК з ПДВ на підставі зареєстрованої ПН

644/1

644/ПДВ

1000

641/ПДВ

644/1

1000

3

Отримано орендні послуги за останній місяць

92

685

5000

4

Відображено розрахунки за ПК з ПДВ

644/ПДВ

685

1000

5

Зараховано гарантійний платіж у рахунок сплати орендних послуг за останній місяць

685

371

6000

Висновки

  • Гарантійний платіж за договором оренди по своїй суті є або завдатком, або заставою.
  • При отриманні гарантійного платежу орендодавець нараховуватиме ПДВ тільки в тому випадку, коли в договорі передбачено зарахування його в рахунок сплати орендних платежів.
  • Якщо гарантійний платіж підлягає поверненню орендареві, ПДВ нараховувати не потрібно.
  • При обчисленні податку на прибуток отримання і повернення гарантійних платежів або зарахування в рахунок сплати орендних платежів відображається за правилами бухобліку. Водночас коли платіж стає штрафною санкцією, то в орендарів-високодохідників може виникнути штрафна податкова різниця.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі