№23

Податки & бухоблік, березень, 2023/№ 23 Інші номери журналу ›
  • Облік операційної оренди в орендодавця Передача в операційну оренду основних засобів (ОЗ) на сьогодні доволі звична справа. Водночас питання щодо відображення в обліку таких операцій все одно проскакують. А особливо після нещодавнього оновлення норм НП(С)БО 14 «Оренда»*. Тому щоб орендодавцю було простіше відобразити такі операції в обліку, далі про них і поговоримо.
  • Облік операційної оренди в орендаря Якщо у підприємства не вистачає своїх основних засобів для здійснення діяльності, то він їх без проблем може взяти в оперативну оренду у інших. Про те, на що слід звернути увагу, беручи основні засоби в оренду, поговоримо далі.
  • Фінансова оренда: що нового в орендаря? Мінфін наказом від 28.12.2022 № 468 оновив НП(С)БО 14 «Оренда» — виклав його в новій редакції. І хоча кардинально підхід до обліку фінансової оренди не був змінений, певні особливості й уточнення додалися. Розглянемо, які нововведення торкнулися орендаря.
  • Фінансова оренда: що змінилося для орендодавця? З оновленням НП(С)БО 14 «Оренда» (наказом Мінфіну від 28.12.2022 № 468, що набрав чинності з 07.02.2023) облік фінансової оренди наблизили до міжнародних правил. Розглянемо, які зміни відбулися в орендодавця.
  • Інвестнерухомість сьогодні: які можуть бути проблеми? Інвестиційна нерухомість, яка в мирний час допомагала принести дохід, в умовах воєнного стану може створювати певні проблеми. Розглянемо, де можуть з’явитися складнощі і що можна у зв’язку із цим зробити.
  • Ремонт орендованого приміщення Ремонтувати орендоване приміщення можна по-різному. Можна просто причепурити, а можна переінакшити все так, що й не впізнаєш. Власне, від цього й залежатимуть облікові наслідки таких ремонтів в орендаря. Про них і розповімо в цій статті.
  • Орендар повертає відремонтоване приміщення без документів на ремонт: наслідки Орендар відремонтував орендоване приміщення. Потім договір достроково розірвали і приміщення повернули орендодавцеві разом з ремонтом (не віддільним). Договором передбачена можливість проведення ремонту і поліпшення орендарем, але не передбачена компенсація. Про ремонт узагалі не йдеться в актах на повернення приміщення. Як бути орендареві й орендодавцеві?
  • Обліковуємо гарантійний платіж при оренді Здавання в оренду власного майна — справа хоч і вигідна, проте доволі ризикова. Один невдалий крок — і можна залишитися й без прибутків, і без майна, яке їх приносило. Тож аби хоч якось убезпечити себе, орендодавці вимагають сплатити наперед або згодом так званий гарантійний платіж (зазвичай у розмірі місячної орендної плати). Яка його правова природа? До яких податкових наслідків призводить такий платіж? Як він обліковується в орендаря та орендодавця?
  • Якою датою складають акти на оренду? Якою датою складати акти на орендні послуги: останнім днем поточного місяця чи початком наступного місяця? Як це може вплинути на податковий облік?
  • Орендар відшкодовує земподаток: чи можна його повернути, якщо орендодавець отримає воєнне звільнення Орендодавець до рахунку за оренду нерухомості включає, серед іншого, й відшкодування земельного податку. Яка наразі ситуація зі сплатою цього податку? Непокоїть, чи не завищує орендодавець безпідставно суму орендної плати, не сплачуючи при цьому земельний податок до бюджету через воєнне звільнення? Якщо орендодавець згодом отримає таке звільнення заднім числом, чи є шанс у орендаря повернути зайво сплачену суму відшкодування земельного податку?
  • СпецЄП як можливість для ФОП здавати нерухомість в оренду без обмежень за площею ФОП на єдиному податку (ЄП) здає в оренду нежитлові приміщення. Хоче розширити таку діяльність, однак через відомі обмеження щодо загальної площі об’єктів оренди не має права цього зробити. Чи може такий ФОП перейти на спецЄП за ставкою 2 %, аби здавати в оренду нежитлову нерухомість без таких обмежень?
  • Оренда приміщення у фізособи Підприємство вирішило орендувати приміщення у звичайної фізособи. Як оподаткувати та відобразити у звітності орендні платежі? Куди платимо ПДФО з суми оренди: до бюджету за місцезнаходженням орендаря чи орендованого приміщення або ж за місцем реєстрації фізособи-орендодавця? Відповіді на ці та інші запитання ви знайдете у нашій статті.
  • Відображаємо у ф. № 20-ОПП викуп орендованої нерухомості Орендар вирішив викупити у орендодавця приміщення, яке він орендує. Чи слід у такому випадку подавати ф. № 20-ОПП і якщо так, то як її заповнити?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі