Теми статей
Обрати теми

Повернення з відрядження в інший день, ніж визначено в наказі на відрядження

Децюра Сергій, податковий експерт
Працівника було відправлено у відрядження на 4 дні з понеділка по четвер. У четвер після виконання поставленого завдання працівник звернувся до керівника підприємства з проханням надати йому один вихідний день (на п’ятницю), щоб він встиг вирішити свої особисті справи у місті, де перебував у відрядженні. За квитком він прибув із відрядження у неділю. Чи можна відшкодовувати працівнику витрати на повернення із відрядження і як бути із добовими за п’ятницю — неділю?

Що було раніше. До 2015 року податківці говорили, що у випадку, коли працівник повернувся з відрядження пізніше, ніж зазначено у наказі про відрядження, то вартість такого квитка відшкодувати працівнику не потрібно.

Аргументували вони свою позицію нормами абз. 2 п. 7 розд. I Інструкції № 59*, в якому зазначено, що дата на транспортному квитку повинна збігатися з датою вибуття працівника у відрядження (прибуття з нього) згідно з наказом про відрядження. І от коли ця умова не дотримувалася, фіскали наполягали на тому, що роботодавець не повинен був оплачувати вартість транспортного квитка. А у випадку, коли вартість проїзду за таким транспортним квитком була відшкодована працівникові, то, на думку фіскалів, у працівника виникало додаткове благо з відповідним оподаткуванням.

* Інструкція про службові відрядження в межах України та за кордон, затверджена наказом Мінфіну від 13.03.98 № 59.

З таким підходом фіскалів у той час, звичайно, ніхто не погоджувався. Адже:

— по-перше, норми Інструкції № 59, за які вчепилися фіскали, як тоді, так і тепер, обов’язкові тільки для державних органів, підприємств, установ і організацій, які повністю або частково утримуються (фінансуються) за рахунок бюджетних коштів. Для звичайного підприємства Інструкція № 59 служить лише як допоміжний (довідковий) документ;

— по-друге, із п.п. 170.9.1 ПКУ, який визначає, які суми при відрядженні не є доходом працівника, не випливало, що відшкодування роботодавцем витрат на проїзд залежить від відповідності дат вибуття працівника у відрядження (його повернення до місця постійної роботи), вказаних у наказі і на транспортному квитку.

Але податківців до 2015 року ці аргументи не вражали. І щоб переконати їх у цьому, доводилося йти у суд.

Ситуація на сьогодні. Після того, як у 2015 році Мінфін вніс зміни до п. 7 розд. І Інструкції № 59 і доповнив його ще двома абзацами, питання щодо того, чи включається до доходу працівника вартість відшкодованого квитка, якщо працівник повернувся в інший день, ніж зазначено у наказі про відрядження, були зняті.

Так, з тих пір у абз. 3 п. 7 розд. І Інструкції № 59 прямо йдеться, що

працівник за своєю ініціативою і з дозволу керівника підприємства може затриматися у відрядженні. І тоді той факт, що він повернеться із відрядження пізніше, ніж зазначено у наказі про відрядження, не викличе в нього виникнення доходу на суму відшкодування витрат на проїзд

Але є дві умови:

— дні, на які працівник затримається у відрядженні після виконання свого завдання, для нього мають бути вихідні або святкові чи неробочі. Тому якщо, наприклад, як у вашому випадку, працівник на п’ятницю (останній робочий день за графіком підприємства) візьме вихідний за свій рахунок і повернеться із відрядження у неділю (субота і неділя за графіком у нього вихідні), то вартість витрат на повернення з відрядження підприємство може відшкодувати без проблем;

— у разі, якщо строк перебування працівника поза місцем його постійної роботи не перевищуватиме строку відрядження, передбаченого постановою Кабінету Міністрів України від 02.02.2011 № 98 (тобто в загальному випадку 30 календарних днів, за кордон — 60 календарних днів).

На цьому на сьогодні наголошують і фіскали у БЗ 103.17. Так, вони наразі переконані, що у працівника, який повернувся із відрядження не в той день, що зазначений у наказі про відрядження, не є доходом у вигляді додаткового блага сума відшкодованих фактичних витрат, зокрема, на проїзд, за умови наявності та належним чином оформлених транспортних квитків, що засвідчують вартість цих витрат.

При цьому за вимогою абз. 3 п. 7 розд. І Інструкції № 59, щоб повернутися із відрядження не у той день, що зазначено у наказі на відрядження, працівник має отримати дозвіл від керівника підприємства. Тому щоб уникнути будь-яких претензій з боку фіскалів, радимо видати по підприємству наказ про те, що працівнику дозволяється повернутися із відрядження в інший день.

Добові, витрати на проживання. Що стосується виплати добових за дні, на які працівник сам вирішив продовжити час перебування у відрядженні, то за такі дні, за логікою, добові платитися не повинні. Адже в ці дні працівник не виконував жодного виробничого завдання. Крім того, такі дні для нього є неробочими. Тому, на наш погляд, через це добові за ці дні не сплачуються.

Така ж логіка стосується і витрат на найм житла чи інші витрати, пов’язані з перебуванням у такі дні у місці, де працівник виконував господарське завдання.

Таку позицію підтверджує і абз. 4 п. 7 розд. І Інструкції № 59, а також фіскали у БЗ 103.17. Вони переконані, що

за час затримки в місці перебування у відрядженні без поважних причин працівникові не виплачується заробітна плата, не відшкодовуються добові витрати, витрати на найм житлового приміщення та інші витрати

Виняток — витрати на проїзд з місця відрядження до місця постійної роботи.

Звичайно, роботодавець може виплатити за такі дні затримки добові і компенсувати інші витрати. Але такі суми будуть визнані податківцями додатковим благом працівника. А тому тим, хто зважиться на такий крок, слід буде сплатити з цих сум ПДФО (з урахуванням натурального коефіцієнта) і ВЗ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі