№25

Податки & бухоблік, березень, 2023/№ 25 Інші номери журналу ›
  • Звітуємо про відрядження по-новому Вже з 1 квітня 2023 року зміняться правила подання звітів про використання коштів, виданих на відрядження або під звіт. Як із цієї дати слід звітувати про використані у відрядженні суми і в які строки повертати невикористані кошти? Поговоримо про це прямо зараз.
  • Відрядження: перехідні моменти З 1 квітня набудуть чинності нові правила підтвердження витрат на відрядження та повернення невикористаних у відрядженні коштів. А якщо службова поїздка почалася до цієї дати, а закінчилася після? Або відрядження завершилося у березні 2023 року, а відзвітувати за ним / повернути невикористані кошти потрібно у квітні. Які правила (нові чи старі) слід застосовувати у таких перехідних ситуаціях? Будемо розбиратися.
  • Немає документів — немає добових Працівник після повернення з відрядження Україною не зміг надати жодних підтвердних документів. Так буває. До місця відрядження і назад підвіз друг, переночував у родичів чи повернувся до місця постійної роботи того ж дня… Чи можна з 01.04.2023 у цих випадках виплатити працівнику добові? Давайте розберемося.
  • Придбання послуг у ФОП відрядженими працівниками Працівник у відрядженні придбавав послуги у ФОП (перевезення, проживання в готелі, копіювання документів, техобслуговування службового авто тощо). Чи потрібно отримувати від таких ФОП документи на підтвердження їх підприємницького чи єдиноподаткового статусу? Які наслідки можуть бути, якщо послуги відрядженому працівникові надавали ФОП на ЄП груп 1 і 2?
  • Добові для закордонних відряджень Працівник прямує у відрядження за кордон? Без виплати добових у цьому разі не обійтися. Як правильно встановити їх суму? За яким курсом здійснювати їх перерахунок у гривню для облікових цілей? Коли може виникнути оподатковуваний дохід у відрядженого? Відповіді на ці та інші питання, пов’язані із виплатою закордонних добових після 01.04.2023, читайте далі.
  • Повернення з відрядження в інший день, ніж визначено в наказі на відрядження Працівника було відправлено у відрядження на 4 дні з понеділка по четвер. У четвер після виконання поставленого завдання працівник звернувся до керівника підприємства з проханням надати йому один вихідний день (на п’ятницю), щоб він встиг вирішити свої особисті справи у місті, де перебував у відрядженні. За квитком він прибув із відрядження у неділю. Чи можна відшкодовувати працівнику витрати на повернення із відрядження і як бути із добовими за п’ятницю — неділю?
  • Закордонне відрядження і аванс у гривні на особисту картку працівника Підприємство, відправляючи у закордонне відрядження свого працівника, видало йому аванс у гривні. Кошти були перераховані на особисту платіжну картку такого працівника. Чи мало право підприємство видавати аванс у гривні і на особисту платіжну картку працівника? Як в обліку відобразити розмір витрат, здійснених працівником за кордоном?
  • Гривнева КПК при відрядженнях за кордон Виникла потреба негайного виїзду працівника в закордонне відрядження, а підприємство не має валютного рахунку, щоб проавансувати службову поїздку? Швидко вийти з цієї ситуації можна так: видайте аванс у гривні на корпоративну платіжну картку. А доки триватиме закордонне відрядження, прочитайте цю статтю. Тоді ви точно знатимете, як облікувати витрати на нього в цьому випадку?
  • Помилка в авіаквитку: чи компенсувати витрати на його придбання? Працівники, які перебувають у відрядженні за кордоном, часто використовують авіаперельоти. Інколи буває, що після подання ними авансового звіту разом із квитком на літак у бухгалтерії виявляють помилки у квитку. Наприклад, інколи у квитку прізвище працівника вказано не так, як у паспорті (зокрема, часто букву «ю» у прізвищі замість IU пишуть YU тощо). Чи має право підприємство компенсувати працівнику витрати на придбання такого квитка?
  • Ремонт авто за кордоном До нас звернувся читач із такою ситуацію. Товариство здійснює вантажні перевезення. Водій за кордоном витратив валюту (євро) на ремонт поламаного вантажного автомобіля. Він надав необхідні документи (зокрема, рахунок з розшифровкою послуг, які були надані закордонною фірмою). Читача цікавить: чи можна такі витрати включати у авансові звіти? Якщо так робити не можна, тоді як правильно? Давайте розбиратися разом.
  • Повернення у відрядженні квитка за скасований рейс Працівника відправили у закордонне відрядження. Для цього він придбав за кордоном авіаквиток. За квиток оплата була здійснена одного разу з гривневої корпоративної платіжної картки, а іншого — з особистої гривневої картки працівника. Через погодні умови авіарейс було скасовано. Тому працівнику довелося подорожувати іншим видом транспорту. Перед тим, як їхати далі, він подав заявку на повернення коштів. Таку заявку погодили. Але кошти можуть повернути уже після того, як закінчиться відрядження працівника. Як відзвітувати працівнику в цьому випадку?
  • Відрядження скасували: що далі? Працівник отримав аванс на відрядження (готівкою або на особисту платіжну картку). Може, навіть здійснив певні витрати, пов’язані з майбутньою службовою поїздкою (придбав транспортні квитки, забронював готель тощо). Проте відрядження скасували. В які строки він має повернути отриманий аванс і яким чином відзвітувати за нього?
  • Квитанція платіжного термінала — зайвий папірець! Працівнику перед закордонним відрядженням виплатили аванс у гривні на особисту платіжну картку. Нею він розраховувався за кордоном (це видно з наданих касових чеків), однак квитанцій платіжного термінала за такими операціями не надав. Чи обов’язково додавати такі квитанції до авансового звіту про відрядження? Чи не можна їх замінити роздруківкою операцій з карткового рахунку?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі