Теми статей
Обрати теми

Помилкова податкова накладна і регліміт покупця

Децюра Сергій, податковий експерт
Підприємство — платник ПДВ придбало товар в іншого платника ПДВ на умовах попередньої 100 % оплати. У момент перерахування оплати продавець склав податкову накладну (ПН) і зареєстрував її в ЄРПН. Під час відвантаження вже повністю оплаченого товару продавець склав помилково ще одну ПН і зареєстрував її в ЄРПН. Чи має право покупець товару використовувати реєстраційний ліміт, створений помилковою ПН?

Суть регліміту. Щоб зрозуміти, про який реєстраційний ліміт ідеться і чому взагалі виникло це запитання, потрібно згадати загальні правила збільшення і зменшення такого ліміту.

Нагадаємо: згідно з п. 2001.3 ПКУ при реєстрації ПН на покупця — платника ПДВ відбувається одночасно наступне:

1) зменшується реєстраційний ліміт (ΣНакл) у постачальника через показник формули ΣНаклВид на суму ПДВ;

2) збільшується реєстраційний ліміт (ΣНакл) в отримувача (покупця) через показник формули ΣНаклОтр на ту саму суму ПДВ.

Якщо у ЄРПН реєструється не справжня, а помилкова ПН, то вона все одно впливає на збільшення реєстраційного ліміту у покупця і зменшення у продавця так, як і реєстрація справжньої ПН.

Адже програмне забезпечення СЕА ПДВ зазвичай не може розпізнати, чи є зареєстрована ПН правильною, чи вона помилкова. Через це відбувається реглімітний перекіс: продавець втрачає, а покупець отримує неналежне у СЕА.

Виправити це можна через зменшуючий (мінусовий) РК, який постачальник складає і направляє своєму контрагенту для реєстрації. Після реєстрації отримувачем зменшуючого РК відбувається вирівнювання реєстраційного ліміту. А саме: у продавця цей ліміт відновиться, а у покупця зайвий ліміт зникне.

До того часу, поки покупець не зареєструє зменшуючий РК у ЄРПН, він може користуватися помилково збільшеним реєстраційним лімітом.

Наслідки використання. Покупець може на суму ліміту, сформованого помилковою ПН, зареєструвати свої ПН/РК. Адже наказати не користуватися певною сумою ліміту ніхто не може. Програмне забезпечення СЕА ПДВ самостійно зменшує і збільшує ліміт відповідно до операцій, які відбуваються (наприклад, при поповненні ПДВ-рахунку, отриманні вхідної ПН ліміт зростає, а при реєстрації ПН на інших платників чи поверненні суми з ПДВ-рахунку на поточні рахунки ліміт зменшується тощо).

Звідси й виникає у покупця, на якого зареєстрували помилкову ПН, запитання:

що загрожує покупцю за користування помилковим реєстраційним лімітом?

На наш погляд, той факт, що покупець буде користуватися реєстраційним лімітом, «подарованим» продавцем у момент реєстрації помилкової ПН, на покупця не вплине жодним чином. Адже:

по-перше, покупець, на якого зареєстрували помилкову ПН у ЄРПН, жодних законодавчих норм не порушував. Збільшення ліміту відбулося через те, що саме цього вимагає програмне забезпечення СЕА ПДВ. За його алгоритмом реєстраційний ліміт збільшується автоматично в момент реєстрації на покупця ПН. А те, що вона є помилковою, тут ролі не відіграє;

по-друге, ні ПКУ, ні підкодексні нормативи не передбачають відповідальність за користування реєстраційним лімітом, сформованим помилковою ПН.

Чи слід вирівнювати ліміт? У минулому інколи можна було зустріти у схожій ситуації рекомендації місцевих фіскалів з вимогою до покупця самостійно відкоригувати реєстраційний ліміт, а саме зняти помилковий реєстраційний ліміт шляхом нарахування компенсуючих податкових зобов’язань згідно з п. 198.5 ПКУ. При цьому без відображення нарахованої суми ПДВ у ПДВ-декларації. Мовляв, тільки такі дії можуть відновити реальний розмір реєстраційного ліміту.

Але, на наш погляд, такі операції робити не варто, адже цього не вимагає жодний нормативний акт. Крім того, не зрозуміло, як у такому випадку покупцю довести фіскалам, що нарахування компенсуючих податкових зобов’язань здійснено для вирівнювання реєстраційного ліміту, і тому їм не місце у декларації.

Тому ми наполегливо рекомендуємо, допоки ваш контрагент не складе зменшуючий РК і ви його не зареєструєте у ЄРПН, робити спеціальні операції з вирівнювання ліміту не слід. Можете користуватися помилковим реєстраційним лімітом і насолоджуватися життям. Фіскали у таких випадках реєстраційний ліміт отримувачу самостійно зменшити не мають права, як і оштрафувати користувача таким лімітом. Втім, коли постачальник складе зменшуючий РК, ви зобов’язані його зареєструвати у відведені строки, незважаючи на відсутність чи недостатність регліміту.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі