Теми статей
Обрати теми

Зменшуючий розрахунок коригування і ліміт

Солошенко Людмила, податковий експерт
У продавця зменшуючі розрахунки коригування (РК) можуть відбирати (зменшувати) ліміт, якщо помилково їх показати в декларації не того періоду. Тому, щоб не втратити ліміт, продавцеві необхідно правильно визначити період зменшення податкових зобов’язань і відображення таких РК у декларації.

Період зменшення ПЗ

Уся річ у тому, що продавець може зменшувати податкові зобов’язання (ПЗ), по-перше, тільки після реєстрації РК (п.п. 192.1.1 ПКУ), а по-друге, тільки суворо в певному періоді — у якому виникло право на таке зменшення. Такий період, у свою чергу, залежить від моменту реєстрації РК. У зв’язку із цим нагадаємо строки реєстрації зменшуючих РК.

Строки реєстрації зменшуючих РК. Узагалі-то для зменшуючих РК на покупців — платників ПДВ установлений спеціальний реєстраційний строк — 15 (18*) календарних днів з дня отримання покупцем — платником РК (абзац вісімнадцятий п. 201.10 ПКУ).

* Продовжений воєнний 18-денний строк установлений для зменшуючих РК, складених починаючи із 16 січня 2023 року і до кінця воєнного стану (ВС), а також протягом 6 місяців після його припинення (п. 89 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

Проте оскільки ПКУ не визначений механізм фіксації дати отримання покупцем РК, то досі під цей строк СЕА не переналаштовували. Тому

при реєстрації будь-яких зменшуючих РК (у тому числі на покупців — платників ПДВ) фіскали рекомендують орієнтуватися на загальні строки реєстрації

Тобто реєструвати зменшуючі РК у ті самі строки, що і ПН (БЗ 101.15, лист ДПСУ від 28.09.2020 № 4039/ІПК/99-00-05-06-02-06). Такі строки, як відомо, залежать від того, в якій половині місяця (першій чи другій) складені ПН (див. таблицю):

Таблиця 1. Строки реєстрації ПН/РК

ПН/РК

Граничні строки реєстрації:

загальні строки

реєстрації

(абзаци 15, 16 п. 201.10 ПКУ)

продовжені воєнні строки реєстрації — для ПН/РК, складених з 16.01.2023

(п. 89 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ)

— ПН/РК першої половини місяця

(складені з 1-го по 15-е число)

до кінця поточного місяця

до 5-го числа* наступного місяця

— ПН/РК другої половини місяця

(складені із 16-го по 30(31)-е число)

до 15-го числа* наступного місяця

до 18-го числа* наступного місяця

зведені ПН/РК за пп. 198.5, 199.1 ПКУ

до 20-го числа* наступного місяця (строк не змінювався, роз’яснення ДПСУ від 08.02.2023)

* Включно.

Тому реєстрація зменшуючих РК у такі строки вважатиметься своєчасною!

А це означає, що продавець повинен зменшувати ПЗ:

— при своєчасній реєстрації — у періоді складання РК;

— при несвоєчасній реєстрації — у періоді реєстрації РК.

Адже саме до таких періодів «підтягуються» зменшуючі РК при реєстрації в ЄРПН! Тому якщо показати зменшуючий РК у декларації у своєму (правильному) періоді, то розбіжностей декларації з ЄРПН не з’явиться, жодного ΣПеревищ не виникне і ліміт не зменшиться.

Звичайний зменшуючий РК

З урахуванням сказаного вище, звичайний зменшуючий РК продавець повинен показати в декларації або в періоді складання РК (якщо РК зареєстрований своєчасно), або в періоді реєстрації РК (якщо РК зареєстрований з простроченням).

Таблиця 2. Період зменшення ПЗ за звичайним РК

Звичайний зменшуючий РК (без блокування)

зареєстрований у ЄРПН:

продавець відображає в декларації в періоді:

— своєчасно

складання РК

— несвоєчасно

реєстрації РК

Приклад. Лютневий зменшуючий РК (на повернення товару) зареєстрований покупцем у квітні (несвоєчасно).

У такому разі оскільки РК зареєстрований несвоєчасно, то продавець повинен зменшити ПЗ у періоді запізнілої реєстрації РК — тобто в декларації за квітень. Причому і в ЄРПН такий несвоєчасно зареєстрований РК також підтягнеться до квітня. Ну а оскільки РК буде правильно показаний продавцем у своєму періоді (і в ЄРПН, і в декларації такий РК буде врахований квітнем), то жодної розбіжності декларації з ЄРПН не з’явиться, ΣПеревищ не виникне і ліміт не зменшиться.

Порівняйте: якщо такий несвоєчасно зареєстрований РК продавець покаже не у квітні, а помилково в іншому періоді (наприклад, у лютому — у періоді складання РК), то після подання декларації за квітень виникне ΣПеревищ (оскільки ПЗ у квітневій декларації будуть більше, ніж у ЄРПН). У результаті через ΣПеревищ зменшиться ліміт. Ось чому важливо, щоб зменшуючий РК продавець правильно показав у декларації свого періоду.

Заблокований РК

Ліміт може зменшитися (через ΣПеревищ), якщо продавець врахує не в тому періоді розблокований зменшуючий РК. Щоправда, нагадаємо, що в розблокованих ПН/РК є своя особливість. Вони при розблокуванні враховуються в СЕА і реєструються в ЄРПН не поточною датою їх розблокування, а датою направлення на реєстрацію, тобто «заднім числом» (БЗ 101.18). Тому

для розблокованих РК важливо, якою була дата їх направлення на реєстрацію: своєчасною/несвоєчасною

При цьому своєчасність реєстрації РК знову ж таки визначають за тими ж строками реєстрації, що і для ПН (див. таблицю. 1).

Тоді залежно від дати направлення зменшуючих РК на реєстрацію вони підтягнуться в СЕА (і виявляться зареєстрованими):

— при своєчасному направленні на реєстрацію — періодом складання РК;

— при несвоєчасному направленні на реєстрацію — періодом направлення РК на реєстрацію.

А це означає, що і продавець за розблокованими зменшуючими РК повинен зменшувати ПЗ:

— при своєчасному направленні покупцем зменшуючого РК на реєстрацію — у періоді складання РК;

— при несвоєчасному направленні покупцем зменшуючого РК на реєстрацію — у періоді направлення РК на реєстрацію.

Таблиця 3. Період зменшення ПЗ за розблокованим РК

Розблокований зменшуючий РК

направлений на реєстрацію в ЄРПН:

продавець відображає в декларації в періоді:

— своєчасно*

складання РК

— несвоєчасно*

направлення РК на реєстрацію

* Своєчасність направлення РК на реєстрацію визначається залежно від того, у якій (першій/другій) половині місяця складено РК (див. табл. 1).

Причому врахуйте: якщо із-за тривале РК-розблокування потрібний період зменшення ПЗ уже пройшов, то податківці радять продавцеві зменшувати ПЗ шляхом подання уточнюючого розрахунку (УР) до декларації такого періоду (листи ДПСУ від 26.01.2022 № 183/ІПК/99-00-21-03-02-06, від 29.03.2021 № 1246/ІПК/99-00-21-03-02-06 і від 16.01.2021 № 191/ІПК/99-00-21-03-02-06).

Приклад. Лютневий зменшуючий РК (направлений на реєстрацію в кінці березня — несвоєчасно) був заблокований і розблокований на початку травня.

У такому разі зменшити ПЗ за розблокованим РК продавцеві треба в декларації за березень (тобто в періоді направлення РК на реєстрацію). Для цього доведеться подати УР до березня (оскільки декларація за березень уже здана). Тоді розблокований РК буде правильно показаний продавцем у своєму періоді (і в ЄРПН, і в декларації такий РК врахується березнем) і жодного ΣПеревищ не виникне.

Порівняйте: якщо такий розблокований РК продавець покаже не у своєму періоді (березні), а помилково в іншому періоді (наприклад, у травні — у періоді фактичного розблокування або в лютому — у періоді складання), то після подання декларації за березень виникне ΣПеревищ (оскільки в ЄРПН такий РК врахується в березні, а в продавця ПЗ у декларації за березень будуть більше, ніж у ЄРПН). І через ΣПеревищ зменшиться ліміт.

Як повернути ліміт?

Якщо помилилися та все ж показали зменшуючий РК у декларації не того періоду (і ΣПеревищ зменшило ліміт), то треба виправити помилку, що виникла. Для цього необхідно:

— подати УР до помилкового періоду (у якому помилково зменшили ПЗ) і

— подати УР до правильного періоду (у якому слід було зменшити ПЗ). Тоді після подання УР ліміт перерахують і ΣПеревищ зникне.

Висновки

  • Продавець може зменшувати ПЗ суворо у своєму періоді.
  • За зменшуючим РК (який не блокувався) продавцеві треба зменшувати ПЗ у періоді складання РК (чи в періоді реєстрації РК — якщо РК зареєстрований несвоєчасно).
  • За розблокованим зменшуючим РК продавцеві треба зменшувати ПЗ у періоді складання РК (чи в періоді направлення РК на реєстрацію — при несвоєчасному направленні РК на реєстрацію). Причому якщо такий період уже пройшов, то для зменшення ПЗ доведеться подати УР.
  • Якщо ПЗ помилково зменшити в іншому періоді, то в продавця виникне ΣПеревищ і зменшиться ліміт.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі