Теми статей
Обрати теми

Регліміт та послуги нерезидента

Павленко Олексій, податковий експерт
Розглянемо питання: чи можна зареєструвати ПН на отримані від нерезидента послуги без наявності необхідної суми регліміту? Адже сума ПДВ з цієї ПН регліміт одночасно і зменшує (через ΣНаклВид), і збільшує (через ΣНаклОтр).

Усім відомо, що відповідно до норм ст. 208 ПКУ при отриманні послуг від нерезидента (з місцем постачання в Україні) отримувач нараховує ПЗ з ПДВ за ставкою 20 % на базу оподаткування, визначену за п. 190.2 ПКУ. Він також зобов’язаний скласти на таке нерез-постачання ПН і зареєструвати її в ЄРПН. Така ПН складається стандартною датою першої з подій: або отримання послуг від нерезидента, або перерахування йому передоплати (п. 187.8 ПКУ). Реєстрація такої ПН в ЄРПН теж здійснюється у стандартні строки, встановлені п. 201.10 ПКУ (залежно від того, на яку половину місяця припадає дата її складання).

Але нерез-послугова ПН — має подвійну функцію. Позаяк вона не лише призначена (див. п. 198.2, п.п. «г» п. 201.11, пп. 201.12, 208.2 ПКУ) для нарахування платником ПЗ з ПДВ, а й служить також йому підставою для відображення ПК з нерез-послуг (звісно, за умови її реєстрації в ЄРПН). Відповідно до згаданого п. 198.2 ПКУ датою віднесення до ПК сум ПДВ для операцій з постачання нерез-послуг є дата складення платником ПН за такими операціями, за умови реєстрації її в ЄРПН.

Тож при реєстрації такої ПН в ЄРПН її сума ПДВ заразом збільшує і ПЗ, і ПК.

Тому в одержувача послуг така ПН бере участь у розрахуванні за формулою суми регліміту (ΣНакл), враховуючись і в показнику ΣНаклВид, який зменшує регліміт, і в показнику ΣНаклОтр, який регліміт збільшує (див. у п. 2001.3 ПКУ). Тобто сума ПДВ з такої ПН, однаково збільшуючи «обороти» цих двох показників формули, фактично регліміт не змінює (в цілому на нього не впливає).

Проте чи означає цей факт, що за відсутності регліміту чи недостатності його суми на певну дату можна реєструвати такі ПН на нерез-послуги в ЄРПН?

На жаль, ні. Адже програмне забезпечення СЕА налаштоване так, що «спочатку гроші, а потім — стільці». Тобто спочатку треба зареєструвати таку ПН в ЄРПН, і лише після цього така ПН потрапить до вхідних (до ΣНаклОтр) та збільшить платнику регліміт. Тож нерез-послугові ПН ураховуються в цих показниках формули регліміту не одночасно, а послідовно. І для того, щоб таку ПН зареєструвати в ЄРПН, за загальним правилом у платника на момент подання ПН до реєстрації сума регліміту (ΣНакл) має складати суму, не меншу ніж сума ПДВ, зазначена в ПН на нерез-послуги.

На те, що при реєстрації ПН з послуг нерезидента в ЄРПН суми ПДВ з такої ПН послідовно (!) збільшують значення показників ΣНаклВид і ΣнаклОтр, звертають увагу й податківці (див. БЗ 101.17).

Тому

щоб реєструвати нерез-послугові ПН, треба або мати регліміт за рахунок інших («поточних») операцій, або поповнювати на відповідну суму СЕА-рахунок — якщо «поточного» регліміту нема чи не вистачає

Можна деякий час і почекати, поки «поточний» регліміт виникне, але пам’ятайте, що за несвоєчасну реєстрацію ПН застосовується штраф за п. 1201.1 ПКУ. І несвоєчасна реєстрація ПН з нерез-послуг — не виняток — теж штрафується на загальних підставах, також і під час воєнного стану!

Окрім того, пам’ятайте: якщо ПН зареєстрована несвоєчасно, ПЗ усе одно доведеться відобразити в декларації за місяць її складання, а ось ПК — тільки після її реєстрації в ЄРПН — не раніше звітного періоду її реєстрації (щодо цього див. також БЗ 101.24).

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі