Теми статей
Обрати теми

Ліміт-віконце ряд. 19.1 у декларації з ПДВ

Солошенко Людмила, податковий експерт
Коли в декларації з ПДВ (чи УР) треба заповнювати ліміт-віконце в ряд. 19.1? Яку суму ліміту там зазначати?

Декларація з ПДВ. Ліміт-віконце ряд. 19.1 завжди заповнюють у парі з ряд. 19 декларації. Тому якщо декларація виявилася від’ємною і заповнено ряд. 19 декларації, то суму ліміту треба зазначити в службовому полі ряд. 19.1. А ось у позитивних деклараціях із заповненим ряд. 18 (коли ряд. 19 не заповнено і сума від’ємного значення відсутня), суму ліміту не зазначають і ліміт-віконце в ряд. 19.1 не заповнюють (БЗ 101.24).

Який ліміт тут треба зазначити?

У ліміт-віконці ряд. 19.1 довідково зазначають величину поточного ліміту реєстрації на момент подання декларації

При цьому суму поточного ліміту можна дізнатися за Витягом форми J/F1401206 (направивши Запитий за формою J/F1301206) або в Електронному кабінеті (п. 421.2 ПКУ).

Навіщо у від’ємних деклараціях зазначати ліміт? Це пов’язано з тим, що суму від’ємного значення (ВЗ) з ряд. 19 можна пускати на погашення податкового боргу з ПДВ, за його наявності (ряд. 20.1), або заявляти до бюджетного відшкодування (у ряд. 20.2), тільки в межах ліміту реєстрації (п. 200.4 ПКУ)! Тому при заповненні декларації суму ВЗ порівнюють з лімітом і:

— якщо ряд. 19 > ліміту реєстрації, то в ряд. 19.1 виводять різницю. Тобто ряд. 19.1 = ряд. 19 - ліміт-віконце ряд. 19.1;

— якщо ряд. 19 ≤ ліміту реєстрації, то ряд. 19.1 декларації не заповнюють (пп. 2 п. 5 розд. V Порядку № 21*).

* Порядок заповнення і подання податкової звітності з податку на додану вартість, затверджений наказом Мінфіну від 28.01.2016 № 21.

Хоча якщо немає податкового боргу з ПДВ і не збираємося заявляти БВ, то якщо ліміт-віконце ряд. 19.1 не заповнити, а всю суму з ряд. 19 перенести до ряд. 19.1, а звідти до ряд. 21 декларації, то, імовірно, нічого страшного не буде.

Уточнюючий розрахунок (УР). А як заповнювати ліміт-віконце в УР? Який ліміт зазначати в ряд. 19.1 УР: старий — з помилкової декларації чи новий — на момент подання УР?

Як передбачено формою УР, у службовому полі ряд. 19.1 УР зазначають величину свіжого лімітуна дату подання УР (БЗ 101.25). Тож старий ліміт (з помилкової декларації) сюди не переписують!

Щоправда, якщо в помилковій декларації при цьому було заявлено БВ (помилка на яке, припустімо, не вплинула) і:

ліміт на дату подання УР збільшився, то до ліміт-віконця ряд. 19.1 УР заноситься сума свіжого ліміту (на дату подання УР). Проте при цьому суму БВ не перераховуємо (переносимо до УР, якою була, з декларації), якщо в ній не було помилок;

ліміт на дату подання УР зменшився, то до ліміт-віконця ряд. 19.1 УР заноситься (як вимагає форма УР) сума свіжого ліміту (на дату подання УР). Проте вважаємо, що заповнювати при цьому гр. 5 за ряд. 19.1 і 20 УР треба з урахуванням старого (!) ліміту, щоб старе БВ не чіпати і ніяк не перераховувати. При цьому разом з декою можна подати пояснення про те, що залишаємо суму БВ такою, якою і була, оскільки помилка на нього не вплинула.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі