Теми статей
Обрати теми

Повернення покупцю коштів кількома платежами: скільки потрібно РК?

Децюра Сергій, податковий експерт
Підприємство у березні 2023 отримало передоплату від покупця. Поставити замовлений товар змоги не має. Тому у квітні в один день двома платіжками (з рахунків, відкритих в різних банках) повернули отриманий аванс. Скільки розрахунків коригування (один чи два) слід скласти в цьому випадку?

Одна оплата — один РК. На сьогодні фіскали вже вибудували чітку позицію з приводу того, коли слід складати РК до ПН у випадку повернення раніше отриманого авансу. Так, вони чітко заявляють, що у разі зміни суми компенсації вартості товарів/послуг РК складається на дату доплати/повернення коштів (БЗ 101.15).

А от із ситуацією, коли в один день відбувається декілька повернень одному і тому контрагенту, вони поки що чіткої відповіді не дали.

На наш погляд, точно не буде помилки, якщо продавець складе в цьому випадку два РК. Адже в нього буде сформовано два первинних документи (два платіжних доручення) на повернення коштів.

На цей висновок наштовхують і вимоги п. 201.7 ПКУ. У ньому передбачено, що

ПН складається на кожне (!) повне або часткове постачання товарів/послуг, а також на суму коштів, що надійшли як попередня оплата (аванс) на поточний рахунок продавця

А порядок складання РК є аналогічним порядку складання ПН. Так сказано в п. 21 Порядку заповнення податкової накладної, затвердженого наказом Мінфіну від 31.12.2015 № 1307.

Отже, з цього випливає, що ПН/РК складається на кожну окрему оформлену платіжку (інший первинний документ) і чітко в сумі події, що стала причиною для нарахування податкових зобов’язань з ПДВ.

Тому якщо продавець складе окремий РК до окремого платежу на повернення авансу, то прискіпатися до платника ПДВ фіскали не зможуть.

Один РК — два платежі. Водночас простіше оформити замість двох один РК. Тим паче, що коригувати слід одну ПН. Тому виникає закономірне запитання, чи може платник ПДВ скласти не два, а один РК, якщо здійснює в один день декілька повернень коштів?

Податківці про можливість скласти замість двох РК один прямо не висловлювалися. Але вони сформували свою позицію щодо виписування ПН у випадку отримання декількох авансів на день від одного покупця. Так, податківці говорять, що платник має право вибору:

— складати окремі ПН (під кожну оплату — на кожен частковий аванс) або

— скласти одну ПН (на загальну суму авансів за день) (запитання 2 УПК, затвердженої наказом ДПСУ від 16.02.2012 № 127, листи ДПСУ від 07.12.2020 № 5026/ІПК/99-00-05-06-02-06, від 27.05.2020 № 2222/6/99-00-07-03-02-06/ІПК).

Отже, податківці у випадку складання ПН при отриманні декількох авансів в один день не проти, щоб платник ПДВ склав одну ПН.

А оскільки правила складання РК аналогічні до правил складання ПН, то вважаємо, що при поверненні в один день одному контрагенту декілька разів коштів по одній операції (навіть із різних рахунків продавця) можна скласти один РК.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі