Теми статей
Обрати теми

Додаток Д7 до декларації з ПДВ

Децюра Сергій, податковий експерт
Якщо платник ПДВ хоче змусити свого контрагента зареєструвати податкову накладну або розрахунок коригування чи виправити допущені у накладних помилки, він може повідомити фіскалів про це шляхом подання додатка Д7. Що це за додаток і як його заповнити, ми розповімо далі.

Причини подання

Заповнює додаток Д7 до декларації з ПДВ тільки той платник ПДВ, який хоче пожалітися фіскалам на свого контрагента через те, що той (п. 16 розд. ІІІ Порядку № 21):

1) своєчасно не реєструє ПН/РК у ЄРПН (окрім ПН/РК, реєстрація яких була зупинена згідно з п. 201.16 ПКУ);

2) при складанні ПН та/або РК допустив помилку в частині заповнення обов’язкових реквізитів (п. 201.1 ПКУ);

3) відмовляється взагалі зареєструвати ПН/РК.

Подати додаток Д7 можна разом із декларацією за звітний період, у якому отримали дефектну ПН/РК або порушено граничний строк реєстрації ПН/РК, чи стало відомо, що контрагент відмовляється реєструвати ПН/РК. Подання додатка Д7 не пов’язане із заповненням жодного рядка декларації з ПДВ. Цим додаток також відрізняється від інших додатків, що подаються з декларацією з ПДВ.

Наслідки подання

Подання додатка Д7 не врятує податковий кредит платника ПДВ у випадку виявлення помилок у ПН/РК і не дає право включити ПН/РК до свого податкового кредиту.

Його подання має просто спонукати вашого контрагента виконати покладений на нього обов’язок. Адже податківці після отримання додатка Д7 мають надіслати порушнику запит відповідно до вимог п. 73.3 ПКУ з проханням прояснити суть отриманої скарги.

Після цього у контрагента-порушника буде 15 робочих днів із дня, наступного за днем отримання запиту для того, щоб надати контролерам відповідь на запит (на час дії ВС строк відповіді на такий запит призупиняється відповідно до п. 69.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Якщо відповіді у відведений строк не надійде, то у податківців будуть підстави провести документальну перевірку такого платника ПДВ, щоб з’ясувати достовірність та повноту нарахування ним зобов’язань з ПДВ за операцією, яку згадано у додатку Д7 (п.п. 78.1.9 ПКУ).

Відповідно до п.п. 78.1.9 ПКУ проводити таку перевірку податківці мають протягом 90 календарних днів з дня надходження до них додатка Д7 (скарги на контрагента).

Щоправда, на час дії ВС документальні перевірки з підстав, визначених п.п. 78.1.9 ПКУ, не проводяться (п.п. «б» п. 69.2 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Але колись все-таки мораторій на перевірки буде знятий і податківці доберуться й до вашого контрагента. Тому якщо немає інших способів вплинути на контрагента, використовуйте цей.

Про те, як заповнити сам додаток, розповімо у таблиці нижче.

Найменування графи

Код графи

Пояснення

Назва документа (податкова накладна / розрахунок коригування)

2

Вказуєте назву документа (ПН/РК), у якому допущено помилку у обов’язкових реквізитах чи який не зареєстрований своєчасно або взагалі який контрагент відмовляється реєструвати

Платник податку, на якого подається заява із скаргою (продавець/покупець)

найменування (прізвище, ім’я, по батькові — для фізичної особи)

3

Повна або скорочена назва порушника юрособи згідно з його статутними документами або повне П. І. Б. фізособи — платника ПДВ. Беремо з первинних документів, договорів чи відкритих джерел

індивідуальний податковий номер

4

Вказуєте ІПН порушника, який берете з первинних документів, договорів чи відкритих джерел

Податкова накладна / розрахунок коригування

дата

5

Зазначаєте дату ПН/РК, в реквізитах якої закралася помилка, а контрагент не бажає її виправити. Якщо ж контрагент відмовляється взагалі складати ПН/РК чи відмовляється реєструвати, то вказуєте дату події, на яку мала бути складена ПН/РК

номер*

6

Якщо проблема з помилкою в ПН/РК, то вказуєте номер ПН/РК, де допущено помилку, яку відмовляються виправляти. Якщо ж проблема у відсутності ПН/РК, а отже, номер ПН/РК визначити не можна, то цей реквізит не заповнюється

обсяг постачання/

коригування (без податку на додану вартість), грн

7

Зазначаємо реальні дані з первинних документів, що підтверджують факт здійснення господарської операції (без ПДВ)

сума податку на додану вартість / коригування податкового зобов’язання та податкового кредиту, грн (+/-)

8

Вказуєте реальну сума ПДВ, на яку вам слід було б збільшити свій ПК — зі знаком «+», або слід зменшити зобов’язання — зі знаком «-». Підстава — первинні документи

Опис допущених продавцем товарів/

послуг помилок при зазначенні обов’язкових реквізитів податкової накладної та/або порушення продавцем/

покупцем граничних термінів реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних податкової накладної та/або розрахунку коригування

9

Описуєте суть помилки, допущеної в ПН/РК, яку контрагент відмовляється виправити або повідомляєте про факт порушення строків реєстрації ПН/РК

Зауважимо! Якщо платник ПДВ вирішить скористатися скаргою із додатка Д7, то не забудьте надати разом з нею фіскалам і копії товарних чеків або інших розрахункових документів (в електронному вигляді), що підтверджують факт здійснення операції (п. 201.10 ПКУ), а також зазначте в додатку Д7 кількість аркушів таких документів.

Після подання додатка Д7 залишається лише чекати, чи вплинуть податківці на недобросовісного контрагента.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі