Теми статей
Обрати теми

Код чи назва? Що має значення для генераторної пільги?

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Цей ребус точно не для людей зі слабкими нервами. На щастя, серед бухгалтерів таких одиниці. Решті цілком під силу осягнути масштаб проблеми і знайти власне рішення навіть тоді, коли його може не існувати в принципі. Тож почнемо.

Генераторна пільга за своє недовге існування пройшла чимало етапів і при цьому регулювалася двома різними законодавчими нормами, а саме: п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ (далі — п. 71) — при імпорті та внутрішніх постачаннях товарів енергетичного профілю і п. 87 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ (далі — п. 87) — лише при імпорті таких товарів (про відмінності в застосуванні п. 71 і п. 87 див. у листі ДПСУ від 31.03.2023 № 790/ІПК/99-00-21-03-02-06).

Через це відповісти в лоб на поставлене в заголовку запитання неможливо. Бо правильних відповідей — кілька. Тож наведемо їх одна за одною, йдучи не за хронологією, а від найпростішої ситуації до більш складних.

Імпорт з 03.01.2023 по 01.05.2023: код (і зрідка назва)

Попри те що в цей період одночасно діяли обидві імпортні генераторні пільги, як за п. 71, так і за п. 87, митники на практиці віддавали перевагу останній. Бо з її застосуванням загалом мало бути все гладко. Хоча зовсім без проблем не обійшлося й тут…

Нагадаємо: п. 87 передбачав, що тимчасово, на період дії воєнного стану, але не довше ніж до 1 травня 2023 року, звільнялися від оподаткування ПДВ операції з увезення на митну територію України в митному режимі імпорту товари, перелічені у п. 921 розд. XXI МКУ.

Для застосування цієї пільги значення мали здебільшого коди УКТ ЗЕД (за окремими винятками, про які скажемо нижче)

Але й із цим виникли певні проблеми. Справа в тому, що з 1 січня 2023 року кодифікацію товарів на митниці проводять спираючись на нову редакцію УКТ ЗЕД (версії 2022 року). А попередня редакція УКТ ЗЕД (версії 2017 року) з цієї дати втратила чинність (про це ми писали в статті «Нова редакція УКТ ЗЕД з 01.01.2023» // «Податки & бухоблік», 2022, № 89).

На жаль, законодавець, знаючи про ці зміни, не виклав п. 921 розд. XXI МКУ (далі — п. 921) одразу з новими кодами. Хоча сам цей пункт, як і прив’язаний до нього п. 87, запрацював з 03.01.2023, тобто вже під час дії нової редакції УКТ ЗЕД. Через це весь період дії імпортної генераторної пільги за п. 87 пройшов у старих, так би мовити, координатах. І тільки після того, як п. 87 утратив чинність, депутати прийняли Закон № 3069-IX* про приведення МКУ, в тому числі й п. 921, до нових кодів.

* Закон України від 02.05.2023 № 3069-IX (на базі законопроєкту № 9184 від 05.04.2023).

Як наслідок, з’ясувалося, що

частина старих кодів, перелічених у п. 921, за новою версією УКТ ЗЕД мали б кодифікувалися інакше

Та оскільки пільгу за п. 87 застосовували не безпосередньо платники, а митники, то навряд чи останні зважали на це. Тож могло статися так, що товар, який за старим кодом мав право на пільгу (наприклад, із кодом 9025 19 80 98 «Термометр та пірометри, не об’єднані з іншими приладами, інші»), фактично її не отримав, оскільки у 2023 році митники класифікували його за новим кодом 9025 19 00 90, який у п. 921 не згадувався.

Тепер кілька слів про ті винятки з п. 87, де мала значення назва товару. Насамперед це товарна позиція 8502 — з неї звільнялися лише електрогенераторні установки. Тобто митники з метою надання податкових пільг товарам, класифікованим у цій товарній позиції, мали б звертати увагу не тільки на код УКТ ЗЕД, а ще й на назву товару.

Зрозуміло, що товар з такою офіційною назвою («електрогенераторні установки») ніхто не розмитнював. Увозили зазвичай «дизель-генератори», «бензинові генератори», «електрогенератори» тощо. Як митники ставилися до такої невідповідності назви, читайте в наступному розділі.

Імпорт до 03.01.2023 та після 01.05.2023: І код, І назва

Ці часові проміжки охоплюються пільгою з п. 71. А її практичне застосування неможливе без Переліку № 224*, в якому пільговані товари визначені кодом УКТ ЗЕД і назвою товару (його описом).

* Перелік товарів… операції з ввезення яких на митну територію України та/або операції з постачання яких на митній території України звільняються від оподаткування ПДВ та які звільняються від сплати ввізного мита, затверджений постановою КМУ від 20.03.2020 № 224.

При цьому з примітки 1 до Переліку № 224 випливає, що

коди УКТ ЗЕД наводяться в ньому довідково, а підставою для звільнення від ПДВ є відповідність таких товарів назві товару, зазначеній у Переліку № 224

Разом з тим у ситуації, про яку ми тут говоримо, залишити код УКТ ЗЕД поза увагою аж ніяк не можна. Адже по-перше, без нього не обійтися при митному оформленні імпорту, а по-друге, 10-значний код УКТ ЗЕД імпортер має згодом зазначати в податкових накладних (ПН) при внутрішніх постачаннях імпортованого товару. І взагалі відкидання коду УКТ ЗЕД у такій важливій справі, як застосування пільги, призведе до повного безладу.

А що з назвою? Очевидно, що назвати товар у ЗЕД-контракті постачальник/виробник/імпортер може на власний розсуд. Завдання митників якраз і полягає в тому, щоб (1) правильно класифікувати товар згідно з УКТ ЗЕД, (2) встановити, чи відповідає назва товару тій, що зазначена в Переліку № 224, і (3) на цій підставі надати податкову пільгу на такий товар або відмовити в ній.

За суто формального підходу, навіть різниця в одній літері (наприклад, фітИнги чи фітІнги) означала б неможливість пільгового імпорту.

На щастя, митники зважено підійшли до справи. На їхню думку (див. лист ДМСУ від 12.12.2022 № 15/15-04-03/7/4615 і наш коментар до нього в «Податки & бухоблік», 2022, № 99), для застосування пільги важливий і код УКТ ЗЕД, і відповідність назві, наведеній у Переліку № 224.

При цьому назва в товаро-супровідній документації (первинці) не обов’язково має дослівно повторювати той опис, який наведений у Переліку № 224

Достатньо, щоб той чи інший товар підпадав під нього згідно з УКТ ЗЕД за своїми характеристиками.

Наприклад, зарядна станція, виготовлена із застосуванням літій-іонних акумуляторів, класифікується за кодом 8507 60 00 00, який у Переліку № 224 називається «Акумулятори електричні, включаючи сепаратори для них прямокутної (в тому числі квадратної) або будь-якої іншої форми. Літій-іонні». Тим не менш такі зарядні станції підпадають при імпорті під пільгове оподаткування.

А от імпорт зарядних станцій, виготовлених з інших акумуляторів, наприклад, з нікелево-кадмієвих, залізо-нікелевих, свинцевих тощо, які самі по собі згідно з Переліком № 224 не пільгуються, здійснюється на загальних підставах.

Повертаючись до електрогенераторних установок, які ми згадували наприкінці попереднього розділу, можна сказати таке. Термін «електрогенераторні установки» означає поєднання електричного генератора і будь-якого первинного двигуна, зокрема двигуна внутрішнього згоряння. Тобто

електрогенераторна установка — це генератор і первинний двигун, які змонтовані (чи призначені для монтажу) разом як єдиний агрегат або на загальній основі

Такий класифікаційний підхід прослідковується як у старих, так і в нових Поясненнях до УКТ ЗЕД, затверджених відповідно наказами ДМСУ від 14.07.2020 № 256 і від 14.12.2022 № 543 (далі — Пояснення № 256 і № 543).

Отже, дизельні генератори, бензинові генератори, електрогенератори, класифіковані за кодом 8502, це і є електрогенераторні установки, що мають право на імпортну генераторну пільгу як за п. 87, так і за п. 71.

Внутрішні постачання: назва понад усе!

Чому тут не можна механічно застосувати попередній підхід (І код, І назва), хоча в обох випадках ці ситуації регулюються одним і тим же п. 71 на пару з Переліком № 224?

По-перше, не виключено, що ви не отримали інформації про код придбаного товару від свого постачальника — неплатника ПДВ. Тож приймати рішення про оподаткування ПДВ такого товару при подальшому постачанні на території України вам доведеться виходячи лише з його назви.(ср. )

По-друге, ваш постачальник — платник ПДВ при постачанні непідакцизних і неімпортних товарів мав право зазначити в ПН лише перші 4 цифри коду УКТ ЗЕД. Якщо ж такий товар уключений до Переліку № 224 з шістьма або десятьма цифрами коду, то його 4-значний код із вхідної ПН вам нічого не дасть. Тож знову у вашому розпорядженні, по суті, буде тільки назва товару.

По-третє, навіть якщо ви первинний імпортер і маєте інформацію про код товару, то при внутрішніх постачаннях вам все одно доведеться вирішувати з нуля, потрапляє цей товар під звільнення згідно з п. 71 чи ні. Адже не виключено, що пільгу при імпорті ви отримали за п. 87, для якого назва взагалі не мала значення. А от при застосуванні пільги з п. 71 до внутрішніх постачань усе впиратиметься знов-таки в назву товару із митної декларації.

По-четверте, якщо ж ви як первинний імпортер у відповідні періоди отримали пільгу при ввезенні за п. 71 (тобто маєте як інформацію про код товару, так і схвалення митниками відповідності його назви тій, що зазначена в Переліку № 224), то все одно це не стовідсоткова гарантія пільги при внутрішніх постачаннях. Бо, як виявилося, податківці, що контролюють оподаткування ПДВ всередині країни, зовсім інакше, ніж митники підходять до цього. І схоже, що на перше місце вони ставлять саме назву товару з Переліку № 224. А далі доходять такого висновку:

якщо товари не включені до Переліку № 224 або не відповідають назвам чи вимогам, встановленим таким Переліком (зокрема, назва товару не відповідає або частково не відповідає назві зазначеного в Переліку № 224 товару), то операції з постачання таких товарів оподатковуються ПДВ у загальновстановленому порядку

Причому в деяких консультаціях (див., наприклад, лист ДПСУ від 31.03.2023 № 784/ІПК/99-00-21-03-02-06) фіскали далі цього не просуваються ні на йоту. Тож складається враження, що вони апріорі заперечують право на звільнення навіть у тому разі, коли товари за змістом є такими, що підпадають під опис відповідного коду УКТ ЗЕД, але назви товарів не збігаються або частково не збігаються з назвами товарів у Переліку № 224.

Трапляються також консультації (див. листи ДПСУ від 31.03.2023 № 791/ІПК/99-00-21-03-02-06 та № 792/ІПК/99-00-21-03-02-06), в яких автори, не заглиблюючись у суть тих чи інших товарів, відкидають можливість застосування пільги із суто формальних підстав («назви товарів відсутні у Переліку № 224»).

Водночас для класифікації товарів та встановлення відповідності їх назв назвам товарів, включених до Переліку № 224, фіскали рекомендують звертатися до Торгово-промислової палати України (ТППУ). Таких консультацій переважна більшість (див., наприклад, листи ДПСУ від 06.04.2023 № 837/ІПК/99-00-21-03-02-06, а також від 31.03.2023 № 793/ІПК/99-00-21-03-02-06, № 788/ІПК/99-00-21-03-02-06, № 783/ІПК/99-00-21-03-02-06). І це наводить на думку, що

шанс отримати ПДВ-пільгу є і тоді, коли назва товару не дослівно збігається з назвою, зазначеною в Переліку № 224

Однак ДПСУ, як завжди, перекладає всю відповідальність за прийняття такого рішення на платника.

Що можна порадити за таких обставин?

Найперше — розберіться самостійно, наскільки виправданим є звільнення того чи іншого товару від оподаткування ПДВ, виходячи з його назви, зазначеної в Переліку № 224, та опису відповідного коду цього товару за УКТ ЗЕД. Для цього вам стануть у пригоді Пояснення № 256 і № 543, про які згадувалося вище.

Друге. Узагалі-то, щоб повністю вдовольнити перевіряючих, варто вже зараз потурбуватися про висновки ТПП щодо всієї номенклатури ваших товарів енергетичного профілю. Та якщо це виявиться фінансово обтяжливим, отримайте такий висновок хоча б щодо кількох найхарактерніших товарів. Цими висновками можна буде обґрунтовувати застосування пільги до всієї товарної групи (фітингів, трансформаторів, інших електротоварів тощо).

Третє. Намагайтеся знайти порозуміння щодо легітимності застосування пільги зі своїми постачальниками та покупцями ще на етапі переддоговірної роботи. Не забувайте, що не можна призупинити застосування ПДВ-пільги на певний час або відмовитися від неї взагалі.

Майте на увазі ще й те, що (див. лист ДПСУ від 31.03.2023 № 789/ІПК/99-00-21-03-02-06)

право на податковий кредит (ПК) за податковою накладною, зареєстрованою в ЄРПН, виникає у покупця лише за тими товарами, за якими ПДВ нараховано правомірно

Отже, якщо за операціями, що підлягали звільненню від оподаткування, постачальник склав податкові накладні з ПДВ, такі ПН вважаються складеними з порушенням ПКУ. Відповідно у покупця відсутні підстави для віднесення зазначених у них сум ПДВ до складу ПК.

Четверте. Аби збільшити ймовірність безпроблемного застосування пільги за п. 71 при внутрішніх постачаннях, розгляньте можливість наводити назву пільгованих товарів у первинних та податкових документах якомога ближче до тієї, що наведена в Переліку № 224. Для прикладу: при реалізації на митній території України пільгованих товарів сантехнічного призначення групи «Фітинги» з назвами товарів трійники, муфти, редукції, хрестовини, кутники, патрубки, перехідники, муфти з’єднувальні, заглушки, обводи, пробки, перехрещення, фільтри тощо після кожної такої назви зазначати у дужках — фітинги, код згідно з УКТ ЗЕД 3917 40 00 90.

Висновки

  • Для застосування генераторної пільги в разі імпорту товарів енергетичного профілю з 03.01.2023 по 01.05.2023 значення мали здебільшого коди УКТ ЗЕД (за окремими винятками, наприклад, щодо електрогенераторних установок з кодом 8502).
  • При імпорті товарів енергетичного профілю до 03.01.2023 та після 01.05.2023 значення має І код, І назва товару. При цьому, як роз’яснює ДМСУ, назва в первинці не обов’язково має дослівно повторювати той опис, який наведений у Переліку № 224.
  • При внутрішніх постачаннях товарів енергетичного профілю протягом усього періоду дії генераторної пільги фіскали для звільнення від ПДВ на перше місце ставлять назву товару з Переліку № 224. У разі невідповідності назв рекомендують звертатися до Торгово-промислової палати України.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі