№39

Податки & бухоблік, травень, 2023/№ 39 Інші номери журналу ›
  • Метаморфози генераторної пільги Наприкінці осені минулого року для підтримки енергосистеми України через обстріли від ПДВ звільнили операції з імпорту та постачання на території України різних електротоварів. В ужитку цю пільгу назвали генераторною, адже в числі звільнених товарів є й електрогенератори. З початку квітня і з початку травня перелік товарів, які підпадають під ці звільнення, зменшився. Тому сьогодні поговоримо про те, на які товари з 1 травня продовжує поширюватися це ПДВ-звільнення.
  • Код чи назва? Що має значення для генераторної пільги? Цей ребус точно не для людей зі слабкими нервами. На щастя, серед бухгалтерів таких одиниці. Решті цілком під силу осягнути масштаб проблеми і знайти власне рішення навіть тоді, коли його може не існувати в принципі. Тож почнемо.
  • Купівля-продаж електротоварів у перехідних ПДВ-пільгованих операціях Для внутрішніх постачань деяких електротоварів, які тимчасово звільнялися від ПДВ, з 1 квітня 2023 року було відновлено оподаткування за ставкою 20 %. Унаслідок цього у продавців таких товарів виникли перехідні операції. На їх ПДВ-наслідках і зосередимося.
  • Що робити при продажу непільгового товару за пільговими правилами З 1 квітня 2023 року на деякі товари енергетичного спрямування, які містилися у Переліку № 224*, припинила поширюватися генераторно-ковідна ПДВ-пільга. Водночас деякі продавці, не зумівши своєчасно зорієнтуватися, у квітні при продажу таких товарів на території України помилково застосовували ПДВ-пільгу замість нарахування ПДВ за ставкою 20 %. Про те, як виправити такий промах, поговоримо далі.
  • Митниця нарахувала імпортний ПДВ на пільгові товари Під час ввезення на територію України у митному режимі імпорту товарів, які наразі підпадають під генераторну пільгу згідно з п. 71 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ, митниця нарахувала ПДВ. Як діяти платнику?
  • Пальне для генератора: все, про що потрібно пам’ятати У воєнний час самостійне забезпечення себе електроенергією для деяких суб’єктів господарювання виявилося критично необхідним. Тому не дивно, що багато суб’єктів господарювання придбали собі бензинові чи дизельні електрогенератори. Але без палива використання таких генераторів неможливе. Тому далі поговоримо про те, на що саме слід звернути увагу підприємством, які використовують пальне для заправки своїх генераторів.
  • Генератор став тимчасово не потрібним: податкові наслідки Підприємство придбало генератор для безперервної роботи офісу в періоди відключення електроенергії. Обліковує його як основний засіб (ОЗ) зі строком амортизації 5 років. Наразі відключення електроенергії припинились, тож генератор фактично не використовується. Які податкові наслідки з податку на прибуток та ПДВ це може спричинити? Зокрема, чи можна продовжувати амортизацію генератора в податковому обліку? Чи не слід перевести його до складу невиробничих ОЗ, на консервацію або взагалі вивести з експлуатації?
  • Якщо генератор здали в оренду Як і будь-який інший об’єкт основних засобів (ОЗ), генератор можна передати в операційну оренду. Про специфіку бухгалтерського та податкового обліку таких орендних відносин зараз і поговоримо.
  • Благодійні передачі енергетичного обладнання (генераторів, павербанків тощо) Низка товарів енергетичного профілю, охоплених генераторною пільгою, попри своє суто цивільне призначення, напевно, будуть не зайвими й для наших захисників. Крім того, такі товари (ті ж самі генератори чи зарядні станції) знадобляться багатьом цивільним структурам. Які податкові наслідки будуть у платника податку на прибуток і ПДВ за операціями з безоплатної передачі таких товарів?
  • Заповнюємо додаток Д5 щодо генераторної ПДВ-пільги ПДВ-пільговані постачання генераторів мають бути відображені не тільки у декларації з ПДВ, але й у пільговому додатку Д5 до неї. Як правильно заповнити цей додаток? Розповідаємо…
  • Компенсуючі ПЗ і розподіл ПДВ при застосуванні генераторної пільги Чи повинен платник, який користується генераторною пільгою, нараховувати компенсуючі податкові зобов’язання (ПЗ) за п. 198.5 ПКУ та здійснювати розподіл ПДВ відповідно до ст. 199 ПКУ? З’ясуємо це прямо зараз.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі