Теми статей
Обрати теми

Торгівля через Інтернет: заборони реальні й уявні

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Власне кажучи, як такого переліку заборонених для продажу через Інтернет товарів не існує. Разом з тим щодо тих або інших товарів усе ж потрібно враховувати свої обмеження, особливості та правила торгівлі. Час від часу такі обмеження скасовує законодавець. До інших змінюють своє ставлення контролери, яким раніше ввижалася заборона там, де її не було. Зберемо докупи реальні й уявні заборони на торгівлю в Інтернеті, щоб ви мали уявлення, чого слід остерігатися, а чого ні.

Повна заборона

На сьогодні профільним нормативним актом, який визначає особливості саме інтернет-торгівлі, є Закон України «Про електронну комерцію» від 03.09.2015 № 675-VІІІ. При цьому його дія не поширюється на правочини, предметом яких є об’єкти, вилучені з цивільного обороту або обмежені в цивільному обороті відповідно до законодавства. Аналогічно підходить до цього й підзаконна нормативка (див. п. 1.3 Правил продажу товарів на замовлення та поза торговельними або офісними приміщеннями, затверджених наказом Мінекономіки від 19.04.2007 № 103).

Таким чином,

заборонено продавати через Інтернет усі ті товари, продаж яких заборонений згідно із чинним законодавством

Такими забороненими для торгівлі товарами не тільки через інтернет-магазини, а й через стаціонарні торгові точки, зокрема, є:

— вогнепальна і холодна зброя;

— радіоактивні матеріали;

— наркотики і нарковмісні речовини;

— неліцензоване програмне забезпечення, аудіо- та відеоматеріали;

— матеріали антидержавної спрямованості;

— матеріали, що пропагують ксенофобію (людиноненависництво);

— товари і матеріали кримінальної спрямованості тощо.

Щодо продажу решти товарів інтернет-магазини зобов’язані дотримуватися загальних правил торгівлі, спеціальних правил, що регулюють продаж товарів на замовлення і поза торговими або офісними приміщеннями, а також правил продажу окремих гpyп продовольчих і непродовольчих товарів.

Заборона доставки поштою

При торгівлі через Інтернет доведеться враховувати також особливі умови поштової доставки певних товарів. Так, зокрема, у внутрішніх поштових відправленнях забороняється пересилати (див. п. 32 Правил надання послуг поштового зв’язку, затверджених постановою КМУ від 05.03.2009 № 270):

— вибухові, легкозаймисті або інші небезпечні речовини;

— наркотичні засоби, психотропні речовини, їх аналоги та прекурсори, включені до переліку наркотичних засобів, психотропних речовин, їх аналогів і прекурсорів, що підлягають спеціальному контролю відповідно до законодавства;

— токсичні та радіоактивні речовини, ртуть, кислоти, отруйні, їдкі речовини; (ср. )

— тварин та отруйні рослини;

— харчові продукти, строк зберігання яких не перевищує 10 діб.

Вийти із ситуації (наприклад, при торгівлі харчовими продуктами) можна, якщо їх доставляти через кур’єрів.

Торгівля лікарськими засобами

Донедавна дистанційну торгівлю лікарськими засобами (у тому числі через інтернет-магазини), а також продаж поштою і через будь-які інші заклади, крім аптечних, було заборонено. Про це йшлося в пп. 27, 156, 158 Ліцензійних умов № 929*.

* Затверджені постановою КМУ від 30.11.2016 № 929.

З набуттям чинності Законом України від 17.09.2020 № 904-IX і внесенням відповідних змін до Ліцензійних умов на сьогодні можемо констатувати, що

торгувати лікарськими засобами через інтернет-магазини дозволено

Торгувати ліками дистанційно можуть госпсуб’єкти, у яких є аптечний(ні) заклад(и) і ліцензія на роздрібну торгівлю лікарськими засобами за умови їх унесення до спеціального Переліку. Такі торговці повинні або мати власну службу доставки і обладнання, що забезпечує умови зберігання під час доставки ліків, або залучати операторів поштового зв’язку.

Заборонено торгувати через Інтернет і доставляти споживачеві деякі ліки. Наприклад, ті, які видаються виключно за рецептом лікаря (окрім видачі ліків за електронними рецептами).

Торгівля ювеліркою

Ювелірні вироби теж колись належали до товарів, торгувати якими через інтернет-магазини заборонялося. На сьогодні ж цю заборону скасовано. У Правилах, затверджених постановою КМУ від 04.06.98 № 802, зараз прямо говориться, що

здійснювати роздрібну торгівлю ювелірними прикрасами можна не тільки через спеціалізовані магазини, спеціалізовані відділи (секції) магазинів з універсальним асортиментом товарів, а й за допомогою засобів дистанційного зв’язку

Зверніть увагу! Такою торгівлею не може займатися тільки ФОП — платник ЄП групи 2, якому взагалі заборонено торгувати ювелірними виробами (п.п. 2 п. 291.4 ПКУ). Їм, щоб торгувати такими товарами, слід перейти до вищої групи ЄП чи на загальну систему.

Торгівля алкоголем/тютюном/РЕС

Чи не найзаплутаніша історія з усіх!

Справа в тому, що торгівля цією групою товарів прив’язана до так званого місця торгівлі — конкретного приміщення (будівлі, споруди), з певними обмеженнями для торгівлі алкоголем (крім пива) щодо площі торговельного залу (не менше 20 кв. м). Причому адреса такого місця торгівлі має бути внесена до ліцензії на роздрібну торгівлю (ст. 1 та 15 Закону України від 19.12.95 № 481/95-BP).

Виходячи з цього, фіскали традиційно стверджували, що продаж алкогольних напоїв/тютюнових виробів через інтернет-магазин поза законом, оскільки здійснення роздрібної торгівлі такими товарами потребує наявності відповідного торгового приміщення (БЗ 113/04, яка втратила чинність 01.01.2021, лист ДПСУ від 24.04.2020 № 1652/6/99-00-05-04-01-06/ІПК).

На сьогодні, попри відсутність будь-яких змін у профільному законодавстві, їхня позиція діаметрально протилежна:

суб’єкт господарювання може здійснювати продаж алкогольних напоїв, тютюнових виробів, РЕС через інтернет-магазин, за наявності місця здійснення роздрібної торгівлі (для алкогольних напоїв, крім пива — торговельною площею не менше 20 кв. м)

При цьому воно має бути обладнане РРО/ПРРО, а продавець має дотримуватися заборони щодо продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років.

Таку позицію викладено в БЗ 113.04, яка з 01.12.2022 втратила чинність із формальних причин. У тому, що фіскали не передумали, можна пересвідчитися в їхніх інших роз’ясненнях (із найсвіжіших див. лист ДПСУ від 28.04.2023 № 1075/ІПК/99-00-07-04-02-06).

Висновки

  • Торгувати через інтернет-магазин можна всіма товарами, продаж яких не заборонено згідно з чинним законодавством.
  • Можливість дистанційного продажу лікарських засобів закріплено законом і передбачено ліцензійними умовами.
  • Фіскали дозволяють торгувати алко-тютюновими виробами через Інтернет, якщо у продавця є відповідне стаціонарне місце торгівлі, обладнане РРО/ПРРО, та ліцензія на право здійснення роздрібної торгівлі.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі