Теми статей
Обрати теми

Якщо витрати показати в іншому періоді?

Солошенко Людмила, податковий експерт
Не показали витрати (на комунальні послуги) в декларації за 2022 рік і за I квартал 2023. Чи можна не виправляти помилки, а показати ці витрати в поточній декларації за півріччя 2023 (щоб зменшити поточний податок на прибуток)?

Визнання витрат у бухобліку

Одразу скажемо, що за бухобліковими правилами витрати треба визнавати у своєму періоді — у періоді, до якого вони належать (тобто разом з доходом або в періоді фактичного понесення, якщо безпосередньо їх пов’язати з доходом неможливо, п. 7 НП(С)БО 16). Інакше

якщо витрати показати не в тому періоді, то це призведе до викривлення фінансової звітності

Тобто витрати минулого періоду виявляться занижені, а поточного — завищені. Таким чином буде порушений принцип обачності, згідно з яким методи оцінки, що використовуються в бухобліку, повинні запобігати заниженню оцінки зобов’язань та витрат і завищенню оцінки активів і доходів підприємства (п. 6 розд. III НП(С)БО 1). У підсумку буде викривлений фінрезультат.

Таким чином, для витрат у бухобліку чітко позначений момент виникнення. Тому відображати їх у чужому періоді неправильно.

Ну а оскільки податковоприбутковий облік орієнтований на бухгалтерський, то в платників податку на прибуток бухоблікові помилки (витрати «не того періоду») спричинять помилки і в податковоприбутковому обліку. Причому навіть у тому випадку, якщо помилка — внутрішньорічна (наприклад, витрати показали не в тому кварталі року). Розглянемо ситуації детальніше.

Помилка (витрати) поточного року

Податок на прибуток. Припустимо, що витрати (в сумі 10000 грн) врахували не в тому кварталі року — не в I кварталі, а збираємося врахувати в декларації за півріччя 2023 року (див. таблицю). До яких наслідків у платника-квартальника це може призвести?

Витрати не у своєму періоді

Рядок декларації з податку на прибуток

Показали

Слід було показати

I квартал

півріччя

I квартал

півріччя

04

20000

50000

10000

50000

06

3600

9000

1800

9000

17

3600

9000

1800

9000

18

3600

1800

19

3600

5400

1800

7200

На перший погляд здається, чіплятися ні до чого. Адже через невідображення витрат податок на прибуток за I квартал був задекларований у завищеному розмірі (3600 грн замість 1800 грн) і в результаті переплачений. При цьому в декларації за півріччя в ряд. 17 по наростаючій сума податку зазначена правильно (9000 грн). І ця сума в результаті і буде перерахована до бюджету (3600 грн за I квартал + 5400 грн за підсумками півріччя = 9000 грн).

І добре, якщо так само міркуватимуть і контролери, і врахують завищення податку I кварталу. Проте, як відомо,

за особовим рахунком проводять дані ряд. 19. А значення цього рядка в декларації за півріччя (через відображення витрат) виявиться заниженим

Тому не виключаємо, що фіскали в такому разі можуть вказати на те, що сума податку в декларації за півріччя порахована неправильно (у ряд. 19 задекларовані 5400 грн замість належних 7200 грн, тобто значення ряд. 19 занижено). Тому вбачать заниження податку в піврічній декларації і нарахують штраф «за заниження» податкових зобов’язань (за п. 123.1 ПКУ).

Таким чином, у платників-квартальників внутрішньорічна помилка (відображення витрат не в тому кварталі навіть у межах року) призводить до викривлення об’єкта оподаткування за окремий внутрішньорічний звітний (податковий) період (відповідний квартал).

Тому внутрішньорічну помилку платникові краще все-таки виправити самостійно. Тим паче, що виправити помилки за воєнні періоди платники можуть без самоштрафу і пені (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). Детальніше про це див. статтю «Самостійне виправлення помилок з податку на прибуток: чи платити cамоштраф?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 43. Утім оскільки в декларації за I квартал 2023 виправлятимемо помилку, пов’язану із завищенням податку, питання із самоштрафом і зовсім не виникне.

Як виправити? Для виправлення помилки треба:

(1) виправити помилку поточного року в бухобліку. Нагадаємо, що помилки поточного року в бухобліку виправляють у періоді їх виявлення (тобто шляхом внесення записів до бухреєстрів поточного періоду — помилковий період не чіпають, рах. 44 не задіюють);

(2) виправити помилку в податковоприбутковому обліку — виправити декларацію за I квартал 2023 року (врахувати витрати). При цьому фінвиправлення можна провести будь-яким зручним способом: через уточнюючу декларацію (УД) або в поточній декларації за півріччя (заповнивши додаток ВП).

Нагадаємо, що з додатком ВП уточнюючі додатки не подаються. А ось з УД треба подати повторно всі додатки до заповнених рядків УД, навіть якщо в них не було помилок (БЗ 102.20.02).

Що ж до фінансової звітності, врахуйте: при виправленні внутрішньорічних помилок податківці вимагають разом з УД (додатком ВП) подати повторно за помилковий період виправлену фінансову звітність (БЗ 102.20.02, БЗ 102.20.02).

Ну і само собою, після виправлення I кварталу треба правильно заповнити поточну декларацію (за півріччя 2023 року) і відобразити в її ряд. 18 податок попереднього періоду з урахуванням уточнень (БЗ 102.20.02).

Помилка (витрати) минулих років

Податок на прибуток. А що коли не врахували витрати минулих років? Припустимо, що витрати (в сумі 10000 грн) не показали в декларації за минулий 2022 рік, а збираємося врахувати в декларації за півріччя 2023 року.

Тоді ситуація буде схожа з попередньою. Адже якщо врахувати витрати в декларації за півріччя 2023, то податкові зобов’язання за півріччя виявляться занижені. І якщо таку помилку виявлять контролери, то вирішать, що податкові зобов’язання такого періоду занижені і, швидше за все, застосують штраф «за заниження» податкових зобов’язань (за п. 123.1 ПКУ).

До того ж для прибутківців минулорічна помилка може спричинити інші неприємності. Адже через невідображення витрат у 2022 об’єкт оподаткування за підсумками 2022 року виявиться завищений. І хоча податок за 2022 буде переплачений, проте

декларування в минулорічній декларації завищених ПЗ, у свою чергу, може призвести до інших податкових помилок,

наприклад, до завищення в поточному 2023 суми витрат, що лімітуються, — величина яких розраховується від минулорічного фінрезультату (тобто 4 % ліміту благодійних витрат за п.п. 140.5.9 ПКУ, 8 % ліміту спортивних витрат за п.п. 140.5.14 ПКУ та ін.). І як наслідок — спричинити заниження поточних податкових зобов’язань у 2023 році.

Тож витрати «чужого року» можуть мати неприємні наслідки. Тому минулорічну помилку краще виправити самостійно. Тим паче, що виправити помилки за воєнні періоди, повторимо, платники можуть без самоштрафу і пені (п.п. 69.1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ).

Як виправити? Для виправлення помилки треба:

(1) виправити минулорічну помилку в бухобліку. Нагадаємо, що минулорічні помилки в бухобліку виправляють шляхом коригування сальдо рах. 44 на початок звітного року. При цьому виправлення помилок минулих років вимагає повторного відображення відповідної порівняльної інформації у фінансовій звітності (п. 5 НП(С)БО 6). Тому після виправлення помилки доведеться наново скласти звітність за помилковий рік (неначе помилки не було), а також

(2) виправити помилку в податковоприбутковому обліку — виправити декларацію за 2022 рік (відновити витрати). При цьому виправлення можна провести будь-яким зручним способом:

— або подати уточнюючу декларацію (УД) до декларації за 2022 рік разом з уточнюючою (виправленою) фінансовою звітністю (ФЗ) за 2022 рік і уточнюючими додатками (до всіх заповнених рядків УД) (БЗ 102.20.02). Причому в разі подання звітності в електронному вигляді електронну УД подають після надання виправленої фінзвітності в електронному вигляді;

— або у складі поточної декларації (у цьому випадку за півріччя 2023 року) — через додаток ВП з уточнюючою ФЗ (БЗ 102.20.02).

Висновки

  • За бухобліковими правилами витрати треба визнавати у своєму періоді. Тому показувати їх у чужому періоді неправильно — адже так буде викривлений фінрезультат.
  • Для прибутківців і внутрішньорічна помилка (якщо витрати відображені не в тому кварталі року), і минулорічна помилка (якщо витрати минулого року показані в поточному) може бути небезпечною. Оскільки контролери можуть убачити заниження податку (у «чужому» періоді відображення витрат) і застосувати штраф за заниження ПЗ.
  • Тому допущену помилку краще виправити самостійно і повернути витрати до свого періоду.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі