№43

Податки & бухоблік, травень, 2023/№ 43 Інші номери журналу ›
  • Самостійне виправлення помилок з податку на прибуток: чи платити cамоштраф? За загальними правилами виправлення помилок при виявленні платником заниження податку треба нарахувати самоштраф (у розмірі 3 (5) % від суми недоплати, що виникла). Проте чи завжди буде необхідність його сплачувати при виправленні помилок з податку на прибуток? Одразу скажемо, що тут багато що залежатиме від того, помилки яких періодів виправляємо. Розбираємося.
  • Чи можна під час війни уточнити податок на прибуток довоєнних періодів? Чи є зараз обмеження на виправлення помилок у деклараціях з податку на прибуток за періоди до лютого 2022 року? Чи можна зараз зменшити податок на прибуток довоєнних періодів?
  • Помилки з податку на прибуток & 1095 днів: які минулі періоди ще можна виправити? Відомо, що самостійно виявлені помилки можна виправити в межах відведеного строку (1095 днів). Як на перебіг цього строку вплинули карантин та воєнний стан і помилки яких давніх періодів у зв’язку із цим ще вийде виправити — розбираємося.
  • Прибуткова помилка наростаючим підсумком Наприкінці травня 2023 року виявили минулорічну помилку у бухгалтерському обліку: не відобразили дохід від реалізації товару. Через це у декларації з податку на прибуток за півріччя 2022 року фінансовий результат до оподаткування (рядок 02) було занижено. У наступних звітних періодах (за три квартали і рік) через наростаючий підсумок фінрезультат теж неправильний. Але у ІІІ і IV кварталах помилок як таких не було. Як виправити помилку? Чи достатньо виправити лише декларацію за півріччя 2022? Чи треба ще й за наступні періоди 2022 року? Розберемося з цим детально.
  • Якщо витрати показати в іншому періоді? Не показали витрати (на комунальні послуги) в декларації за 2022 рік і за I квартал 2023. Чи можна не виправляти помилки, а показати ці витрати в поточній декларації за півріччя 2023 (щоб зменшити поточний податок на прибуток)?
  • Не задекларували збитки минулих років: як їх тепер підняти? Щоб не вилізло від’ємне значення об’єкта оподаткування за 2022 рік, у прибутковій декларації за цей звітний період свідомо не відобразили податкові збитки минулих років — не заповнили рядок 3.2.4 додатка РІ зі зменшуючою різницею. Як тепер виправити ситуацію? Чи потрібно переподавати фінансову звітність? З’ясовуємо!
  • Забута або помилкова позначка про подання додатків до декларації Подали декларацію з податку на прибуток, але помилково не поставили позначку напроти додатка, який подали. Натомість, поставили позначку напроти додатка, який не подавали. Також забули поставити позначку про подану фінзвітність. Які наслідки такої ситуації? Чи варто виправляти таку помилку?
  • Забули відмовитися від податкових різниць: чи можна заднім числом? ТОВ на загальній системі. У 2021 році дохід був більше 40 млн грн. У 2022 році — менше 40 млн грн, але рішення про незастосування податкових різниць не було прийнято. Тепер бажаємо відмовитися від податкових різниць — прибрати різниці в декларації за 2022 рік і прописати в декларації про рішення не застосовувати різниці. Чи можна так зробити?
  • Торішня бухпомилка не вплинула на прибуток: чи переподавати фінзвітність? У бухгалтерському обліку виявили минулорічну помилку, яка не вплинула на податок на прибуток. Чи треба переподавати фінансову звітність? Якщо так, то як? Розповідаємо…
  • Завищили дохід у декларації: чи можна прибрати різниці? У декларації за 2022 рік помилково завищили дохід (задекларували більше 40 млн грн, а він виявився менше цієї суми). Чи можна не лише виправити суму доходу, але і прибрати розраховані податкові різниці?
  • Календар бухгалтера на червень 2023 року
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі