Теми статей
Обрати теми

Об’єднаний звіт: якщо працівник відсутній

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Формуємо Об’єднаний звіт. Як показати в додатках до цього звіту відсутнього працівника?

Відповідь на це запитання залежить від причини відсутності. Розглянемо можливі варіанти.

Відпустка за свій рахунок. За загальним правилом, незалежно від того, частину місяця чи весь місяць працівник перебував у відпустці за свій рахунок, його обов’язково відображаємо в Д1. Кількість календарних днів такої відпустки, що припала на відповідний місяць звітного кварталу, зазначаємо в графі 13.

Виняток із цього правила — відпустка без збереження зарплати для догляду за дитиною від 3 до 6 років, що надається на підставі п. 3 ч. 1 ст. 25 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР. Повні бездохідні місяці перебування працівника в такій відпустці в Д1 не зазначаємо, оскільки про початок та закінчення цієї відпустки роботодавець інформує ПФУ за допомогою трудового додатка Д5.

Ще один важливий момент. Якщо працівнику, який перебуває у відпустці без збереження зарплати, нараховувалися виплати, що входять до бази нарахування ЄСВ, то за потреби перевірте виконання вимоги про сплату ЄСВ з мінімальної зарплати (МЗП). Нагадаємо, що таку вимогу виконує роботодавець, у якого працівник працевлаштований за основним місцем роботи та до бази нарахування якого застосовує ставку ЄСВ 22 %. Якщо фактична база нарахування такого працівника менша за МЗП, то роботодавець повинен на різницю між цими величинами донарахувати ЄСВ та відобразити таку різницю в Д1 в окремому рядку з кодом типу нарахувань «13» у графі 09.

Приклад 1. Працівники Коваленко О. С. (основне місце роботи, повна зайнятість, ЄСВ — 22 %) та Зайченко А. П. (основне місце роботи, повна зайнятість, ЄСВ — 22 %) перебували у відпустці за свій рахунок весь вересень 2023 року. Коваленку О. С. дохід у вересні не нараховувався, а ось Зайченку А. П. було нараховано квартальну премію у сумі 6000 грн.

Роботодавець відобразить у Д1 відомості щодо працівників так, як показано на рис. 1.

img 1

Рис. 1. Фрагмент Д1 за вересень. Відпустка за свій рахунок

Що стосується 4ДФ, то в цьому додатку працівника зазначаємо виключно у випадку, коли йому нараховувалися доходи. Якщо працівник весь місяць був без збереження зарплати й немає нарахувань, то порожній рядок на нього в 4ДФ не формуємо.

Неявки, призупинення. Якщо працівник відсутній на роботі у зв’язку з призупиненням дії трудового договору, неявками з невизначених чи інших причин, то окремо кількість днів, на які припали ці події, в Д1 не зазначаємо. Вносити їх до графи 13 Д1 не потрібно. На такого працівника формуємо в Д1 рядок та зазначаємо в графі 14 кількість днів у трудових відносинах протягом звітного місяця.

Приклад 2. Кравчук С. П. (основне місце роботи, повна зайнятість, ЄСВ — 22 %) весь вересень 2023 року був відсутній на роботі з нез’ясованих причин (у табелі обліку робочого часу — «НЗ»). Дохід, що входить до бази нарахування ЄСВ, у вересні йому не нараховувався.

На працівника в Д1 за вересень формуємо рядок без сумових показників, але з кількістю днів у трудових відносинах протягом місяця (рис. 2).

img 2

Рис. 2. Фрагмент Д1 за вересень. Неявки

У 4ДФ працівник потрапить, тільки якщо йому був нарахований дохід. Немає доходу — немає працівника в 4ДФ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі