Теми статей
Обрати теми

ФОП перестав торгувати технічно складними товарами: коли зупиняти товарний облік

Томашпольський Сергій, податковий експерт
Розглянемо цікаву відповідь, яку надали податківці під час круглого столу, що відбувся у жовтні цього року.

До порядку обліку ФОПами товарних записів ми зверталися неодноразово (див. з цього приводу, зокрема, статтю «Облік товарних запасів у ФОП: «готуй сани влітку» // «Податки & бухоблік», 2023, № 49). Після відновлення штрафів почали на цю тему більше говорити і податківці. Зокрема, цікаво було почути їхню думку з приводу припинення ведення обліку товарних запасів, якщо ФОП на єдиному податку (ЄП) без ПДВ вирішив більше не здійснювати реалізацію «ризикових товарів» (технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту; лікарських засобів; виробів медпризначення; ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, дорогоцінного каміння органогенного утворення та напівдорогоцінного каміння). І вона під час згаданого круглого столу прозвучала — стосовно технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту (далі — ТСПТ). Але підхід буде таким самим і щодо всіх інших названих вище «ризикових товарів». Тому далі, коли будемо казати ТСПТ, будемо мати на увазі всі названі вище «ризикові товари».

Так от, відповідь податківців полягає у наступному. Якщо ФОП — платник ЄП без ПДВ відмовляється від реалізації ТСПТ, то:

— нові надходження товарів після цього він вже до Форми ведення обліку товарних запасів (далі — Форма обліку) не записує;

— Форму обліку продовжує вести до моменту вибуття всіх товарних запасів (а не лише ТСПТ), надходження яких було відображено у Формі обліку.

Тобто

у податківців логіка така, що Форму обліку потрібно вести, поки не «вийдуть» усі товари, надходження яких було показано у Формі обліку

Зазначимо, що ми з цього приводу мали дещо ліберальнішу думку.

Справа в тому, що:

п. 12 ст. 3 Закону про РРО* вимагає вести облік товзапасів від тих єдиноподатників-безПДВшників, які провадять діяльність із продажу ТСПТ. Якщо в майбутньому ФОП залишається єдиноподатником-безПДВшником, але більше не буде провадити таку діяльність, він фактично підпадатиме під дію абзацу третього вищезгаданого пункту і стане обліково-вільним;

— у Порядку № 496** сказано: він поширюється на ФОП, які відповідно до Закону про РРО* є обліково-зобов’язаними;

Порядком № 496 не передбачено ніякої процедури закриття товарного обліку особами, які стають обліково-вільними.

* Закон України «Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг» від 06.07.95 № 265/95-ВР.

** Порядок ведення обліку товарних запасів для фізичних осіб — підприємців, у тому числі платників єдиного податку, затверджений наказом Мінфіну від 03.09.2021 № 496.

Тож

ми вважали, що товарний облік можна зупиняти після повного вибуття саме всіх ТСПТ

Це з урахуванням того, що якщо ФОП заявляє про припинення торгівлі ТСПТ, то, на нашу думку, вони мають бути відсутні і в місцях реалізації, і на складі. Тобто спочатку всі ТСПТ мають вибути з товарного обліку. ФОП має їх продати, списати як зіпсовані чи використати на власні потреби (п.п. 5 п. 3 розд. ІІ Порядку № 496). І лише після цього він зможе заявляти, що він припинив діяльність з реалізації ТСПТ (це краще зафіксувати внутрішнім документом довільної форми), відповідно зможе зупинити ведення товарного обліку.

Для повної безпеки ми рекомендували також припиняти товарний облік лише після того, як ризиковий вид діяльності буде виключено з Реєстру платників ЄП (на підставі заяви ФОП). Якщо, звичайно, такий вид діяльності можна виділити окремо (наприклад, код 47.73 для роздрібної торгівлі лікарськими засобами). Див. із цього приводу, зокрема, статтю «Веселі старти товарного обліку, або Коли починати?» // «Податки & бухоблік», 2022, № 13.

Втім бачимо, що податківці пішли ще далі.

Висновки

  • На думку податківців, якщо ФОП — платник ЄП без ПДВ відмовляється від реалізації ТСПТ, то:
    — нові надходження товарів після цього він вже до Форми обліку не записує;
    — Форму обліку продовжує вести до моменту вибуття всіх товарних запасів (а не лише ТСПТ), надходження яких було відображено у Формі обліку.
  • Не зайвим для ФОП буде також:
    — зафіксувати внутрішнім документом довільної форми факт припинення діяльності з реалізації ТСПТ;
    — ризиковий вид діяльності виключити з Реєстру платників ЄП — якщо, звичайно, такий вид діяльності можна виділити окремо (наприклад, код 47.73 для роздрібної торгівлі лікарськими засобами).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі