Теми статей
Обрати теми

Листок непрацездатності на ЦПДшника чи гіга

Вишневський Михайло, податковий експерт
Підприємство уклало договір підряду (договір про надання послуг) з фізособою або ж резидент Дія Сіті уклав гіг-контракт з гіг-спеціалістом. З часом в електронному кабінеті з’явився листок непрацездатності, відкритий на таку особу (гіг-спеціаліста). Оплачувати чи ігнорувати? Пошукаємо, шановні колеги, відповідь на це запитання разом.

Призначати чи ні?

Особи, які виконують роботи чи надають послуги за цивільно-правовими договорами (далі — ЦПД), а також гіг-спеціалісти, з якими укладено гіг-контракти, підлягають соціальному страхуванню у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності (ст. 11 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV, далі — Закон № 1105). З їх винагороди суб’єкти господарювання — замовники сплачують ЄСВ. Тож ЦПДшники та гіг-спеціалісти є застрахованими особами.

За загальним правилом у застрахованої особи право на страхові виплати за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності виникає з настанням страхового випадку в період роботи (включаючи час випробування та день звільнення), зайняття підприємницькою та іншою діяльністю, якщо інше не передбачено законом. Тобто

якщо початок страхового випадку припав на період дії ЦПД (у тому числі й гіг-контракту), може постати питання про призначення лікарняних (допомоги по вагітності та пологах)

Чому може, а не постане? Тому що тут слід врахувати декілька факторів.

Визначальні фактори

1. Зі статті «Право на лікарняні та допомогу по вагітності та пологах» // «Податки & бухоблік», 2023, № 95 ви знаєте, що є випадки, коли допомога по тимчасовій непрацездатності призначається з 6-го дня непрацездатності. При цьому, на відміну від роботодавця, законодавство не зобов’язує замовника за ЦПД (резидента Дія Сіті за гіг-контрактом) оплачувати перші 5 днів тимчасової непрацездатності за власний рахунок.

Немає обов’язку оплати — немає потреби призначати/відмовляти в призначенні лікарняних, якщо непрацездатність тривала 5 днів чи менше.

2. Допомога по тимчасовій непрацездатності (включаючи догляд за хворою дитиною), допомога по вагітності та пологах надається за основним місцем роботи (діяльності) або за сумісництвом (наймом) у порядку, встановленому КМУ. При цьому пріоритетним є надання допомоги за основним місяцем роботи (діяльності).

Звідси висновок: якщо у ЦПДшника (гіг-спеціаліста) є основне місце роботи, де він працює за трудовим договором, то лікарняні (допомогу по вагітності та пологах) йому буде призначено саме там.

Якщо ж такого основного місяця роботи немає або за ним ЦПДшник (гіг-спеціаліст) отримав вмотивовану відмову в призначенні лікарняних, то з’ясовуємо, чи є у нього інші місяця діяльності, де він є застрахованою особою. Якщо є, то така особа повинна визначити, де саме їй буде призначено виплати за лікарняним листом. Річ у тім, що отримати непрацездатні за соцстрахуванням можна лише за одним місцем роботи (діяльності).

Якщо ваше підприємство (ФОП) — єдиний страхувальник, то з’ясовуємо, чи спрацьовує наступний фактор.

3. Частиною 1 ст. 15 Закону № 1105 визначено, що допомогу по тимчасовій непрацездатності надають застрахованій особі у формі страхових виплат, які повністю або частково компенсують втрату заробітної плати (доходу). Тож свого часу ФСС наполягав на тому, що обов’язковою умовою призначення допомоги є втрата доходу ЦПДшником (гіг-спеціалістом). У разі виплати особі винагороди за період виконання робіт та/або надання послуг, який збігається з періодом його тимчасової непрацездатності, допомога по тимчасовій непрацездатності за цей період не надається (див. лист виконавчої дирекції ФСС від 22.08.2022 № 1076-11-1).

Що стосується допомоги по вагітності та пологах, то оскільки ЦПДшникам та гіг-спеціалістам не надається відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами, то

допомогу по вагітності та пологах слід надавати за період з початку страхового випадку, що припав на період дії ЦПД (гіг-контракту) і до завершення дії такого договору

Такого висновку доходить ПФУ у листі від 10.05.2023 № 2800-030401-8/25868 (ср. ).

Рішення про призначення допомоги по тимчасовій непрацездатності (по вагітності та пологах) приймає страхувальник або уповноважені ним особи. Це рішення повинне бути оформлене документально. Якщо відмовляємо в призначенні, то надаємо особі повідомлення про відмову із зазначенням причини відмови та порядку оскарження не пізніше п’яти днів після прийняття відповідного рішення.

Висновки

  • Підрядники/виконавці за ЦПД (гіг-спеціалісти) мають право на допомогу по тимчасовій непрацездатності, якщо дата початку страхового випадку припадає на період дії ЦПД (гіг-контракту) та за умови втрати ними доходу.
  • Якщо дата завершення періоду непрацездатності у зв’язку з вагітністю та пологами припадає на період після завершення ЦПД, то призначайте допомогу по вагітності та пологах лише по день закінчення ЦПД.
  • Наразі реалізувати право на отримання допомоги по тимчасовій непрацездатності (по вагітності та пологах) можливо лише за одним місцем роботи (діяльності).
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі