№95

Податки & бухоблік, листопад, 2023/№ 95 Інші номери журналу ›
  • Право на лікарняні та допомогу по вагітності та пологах Працівники підприємств та особи, що виконують роботи (надають послуги) за гіг-контрактами та іншими цивільно-правовими договорами, за яких сплачується ЄСВ, є застрахованими особами. Отже, у разі настання страхового випадку вони мають право на отримання визначених законодавством виплат. Сьогодні у фокусі нашої уваги будуть лікарняні, не пов’язані з нещасним випадком на виробництві, а також допомога по вагітності та пологах. А почнемо з того, хто може на них розраховувати і в яких ситуаціях.
  • Працюємо з лікарняними листами Чи й досі «ходять» паперові лікарняні листи? Чи можна їх оплачувати? Коли листок непрацездатності вважається виданим роботодавцеві? Чи є якісь строки роботи з листками непрацездатності та чого чекати за їх невиконання? Вас також цікавлять відповіді на озвучені запитання? Тоді приєднуйтесь до розмови.
  • Уповноважені із соціального страхування З 1 січня 2023 року рішення про виплату лікарняних і допомоги по вагітності та пологах приймає не комісія із соціального страхування, а страхувальник чи уповноважені ним особи. Хто може бути такими уповноваженими особами та як їх призначити, ви дізнаєтесь із цієї статті.
  • Визначаємо страховий стаж Перш ніж приступати до розрахунку лікарняних та допомоги по вагітності та пологах, треба визначитися зі страховим стажем працівника. Адже у загальному випадку від нього залежить сума непрацездатних виплат. Пропонуємо розібратися в нюансах обчислення страхового стажу разом.
  • Лікарняні та допомога по вагітності та пологах: розрахунковий період На підприємство надійшов листок непрацездатності. Рішення щодо призначення виплат за ним прийняте. Пора бухгалтеру братися за роботу та обчислювати суму лікарняних. З чого почати? З визначення розрахункового періоду, звісно!
  • Середньоденна зарплата: дні та виплати в розрахунку Продовжуємо розбиратися з премудростями обчислення середньої зарплати для розрахунку суми виплат за лікарняними листами. Про те, як визначити розрахунковий період, ви могли прочитати в статті «Лікарняні та допомога по вагітності та пологах: розрахунковий період» // «Податки & бухоблік», 2023, № 95. А зараз говоримо про виплати та дні, які візьмуть участь в обчисленні середньої зарплати (доходу).
  • Лікарняні та допомога по вагітності та пологах: якщо немає заробітку Тілько-но прийняли працівника на роботу, а він захворів у перший робочий день. Або ж працівниці треба розрахувати допомогу по вагітності та пологах, а в неї у розрахунковому періоді немає зарплати. Знайомі ситуації? Як же у таких випадках обчислити середньоденну зарплату? З нашої статті ви дізнаєтеся про це.
  • Непрацездатні виплати: розрахунок і обмеження У попередніх статтях цього тематичного номера «Податки & бухоблік»* ми з вами розбирали правила визначення суми середньоденної (середньої денної) зарплати. У цій статті спочатку на прикладах розглянемо загальні правила розрахунку лікарняних та допомоги по вагітності та пологах. Далі ж пройдемося ситуаціями, при настанні яких суму виплат за лікарняним листом буде обмежено.
  • Листок непрацездатності на ЦПДшника чи гіга Підприємство уклало договір підряду (договір про надання послуг) з фізособою або ж резидент Дія Сіті уклав гіг-контракт з гіг-спеціалістом. З часом в електронному кабінеті з’явився листок непрацездатності, відкритий на таку особу (гіг-спеціаліста). Оплачувати чи ігнорувати? Пошукаємо, шановні колеги, відповідь на це запитання разом.
  • Лікарняні та декретні: оподатковуємо та обліковуємо Про те, як порахувати суму лікарняних та декретних, ви могли дізнатися із попередніх статей цього номера. Тепер розглянемо оподаткування доходу працівника, який отримує такі виплати, а також поговоримо про відображення лікарняних та декретних в обліку підприємства.
  • Якщо лікарняний наїхав на лікарняний На практиці трапляються випадки, коли періоди тимчасової непрацездатності за двома лікарняними накладаються частково один на одного. Наприклад, захворіла працівниця. Їй відкрито лікарняний, а згодом, до закінчення першого лікарняного, ще один для догляду за хворою дитиною, оскільки занедужала ще й дитина. Що роботи з такою накладкою «непрацездатність на непрацездатність»? Розбираємося разом.
  • Якщо захворів після зміни, у вихідний, у відпустці чи відрядженні Хвороба зазвичай настає раптово та змінює всі плани. До когось вона приходить у вихідний день, а когось застає на робочому місці, у відрядженні чи відпустці. Як вчинити в кожній із цих ситуацій? Чи оплачувати період хвороби працівника, яка не пов’язана з нещасним випадком на виробництві? Відповіді на ці запитання читайте далі.
  • Оплата лікарняного замість ПФУ: а так можна? На підприємство доволі часто заходять лікарняні з нетривалим періодом непрацездатності. Чи можна їх оплатити за рахунок власних коштів повністю і не морочитися з отриманням фінансування від ПФУ?
  • Звільнення під час хвороби Чи можна звільнити працівника під час його тимчасової непрацездатності? Як у разі такого звільнення оплатити лікарняний? Якщо вам цікаві відповіді на ці та інші запитання, пов’язані із звільненням працівника під час хвороби, приєднуйтеся до розмови.
  • ФОП і лікарняні / допомога по вагітності та пологах З цієї статті ви дізнаєтеся про те, чи можуть фізичні особи — підприємці отримувати лікарняні та допомогу по вагітності та пологах і за яких умов. Поговоримо також про те, що повинен зробити підприємець, щоб отримати непрацездатні виплати, як розрахувати оплату за дні непрацездатності, та про інші питання.
  • Страховий стаж з’явився після розрахунку: чи донараховувати лікарняні? Чи потрібно переобчислювати та доплачувати лікарняні працівнику, якщо після проведеного розрахунку виявлено зміни в страховому стажі працівника за даними реєстру застрахованих осіб Держреєстру соціального страхування?
  • Роз’яснює ПФУ: дні огляду МСЕК у розрахунковому періоді Лист ПФУ від 14.11.2023 № 42232-48573/У-03/8-2800/23
  • Як обчислити страховий стаж: роз’яснює ПФУ Лист ПФУ від 16.11.2023 № 42629-49305/У-03/8-2800/23
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі