Теми статей
Обрати теми

Роз’яснює ПФУ: дні огляду МСЕК у розрахунковому періоді

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Лист ПФУ від 14.11.2023 № 42232-48573/У-03/8-2800/23

Висновок документа

Дні огляду медико-соціальною експертною комісією (МСЕК) застрахованої особи не відносяться до днів тимчасової непрацездатності застрахованої особи та не виключаються із розрахункового періоду при обчисленні допомоги по тимчасовій непрацездатності

Цей лист є відповіддю ПФУ на наш запит. Розповідаємо, чому він з’явився.

Суть проблеми. З 2023 року фінансування страхових виплат за листками непрацездатності здійснюється Пенсійним фондом. При цьому, як вже показала практика, роз’яснення пенсійників з багатьох питань йдуть у розріз із тими, що надавалися їх попередниками, а саме ФСС та Мінсоцполітики.

Ми вирішили підняти тему днів огляду МСЕК застрахованої особи (період після надходження документів до цієї комісії під час встановлення групи інвалідності). Чим ці дні цікаві? Допомога по тимчасовій непрацездатності за такі дні не нараховується. Це випливає з приписів ч. 2 ст. 15 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV.

Разом з тим дні МСЕК зазначають у паперових листках непрацездатності. У графі «Направлений до МСЕК» здійснюється запис дати направлення документів на МСЕК, що підтверджується підписом голови лікарсько-консультативної комісії, а у графі «Оглянутий у МСЕК» зазначають дату огляду хворого. У разі визнання хворого особою з інвалідністю листок непрацездатності закривається днем надходження документів хворого на МСЕК, дата встановлення інвалідності обов’язково вказується у листку непрацездатності.

Свого часу Мінсоцполітики в листі від 06.09.2016 № 293/18/99-16 доходило висновку, що період з дати направлення документів на МСЕК і по дату огляду хворого, які зазначені у листку непрацездатності, є періодом тимчасової непрацездатності застрахованої особи, календарні дні якого не відпрацьовані з поважної причини «тимчасова непрацездатність», а тому підлягають виключенню із розрахункового періоду.

Чи повинен був змінити щось у цьому питанні перехід на е-лікарняні? Ні. Логіка мала зберегтися. Хоча, дійсно, в е-лікарняному періоду огляду МСЕК ви не знайдете. Проте, маючи на руках довідку до акта огляду МСЕК, його можна визначити.

Та оскільки зараз кермує лікарняними не Мінсоцполітики, а ПФУ, знати його думку з цього питання не буде зайвим точно. Тож ми запитали.

Запит. Пенсійників попросили надати роз’яснення щодо такої ситуації.

Працівнику в розрахунковому періоді встановлено інвалідність. Чи потрібно при подальшому розрахунку лікарняних виключати з загальної кількості днів у розрахунковому періоді дні знаходження документів працівника в МСЕК (з дати встановлення інвалідності по дату огляду МСЕК відповідно до довідки МСЕК)? Чи є дні розгляду документів МСЕК щодо встановлення інвалідності днями тимчасової непрацездатності працівника (працівник у період розгляду справи МСЕК не працював)?

Відповідь ПФУ. Висновок листа, що коментується, ви прочитали на початку статті. Фонд укотре не погодився зі своїми попередниками. Він наполягає, що дні МСЕК не є днями тимчасової непрацездатності працівника. Основний аргумент — група інвалідності встановлюється з дня надходження до МСЕК документів і, відповідно, з цієї дати у застрахованої особи настає стійка втрата працездатності та з’являється право звернутися за призначенням пенсії (допомоги) по інвалідності.

Зауважимо, що дні МСЕК не підпадають й під інші поважні причини нероботи, що перелічені в п. 3 Порядку обчислення середньої заробітної плати (доходу, грошового забезпечення) для розрахунку виплат за загальнообов’язковим державним соціальним страхуванням, затвердженого постановою КМУ від 26.09.2001 № 1266. Тож вони залишаться в розрахунку та зменшать розмір середньоденної зарплати.

Текст листа, що коментується, наводимо нижче.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі