Теми статей
Обрати теми

Як обчислити страховий стаж: роз’яснює ПФУ

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Лист ПФУ від 16.11.2023 № 42629-49305/У-03/8-2800/23

Висновок документа

Місяць настання страхового випадку не враховується для обчислення непрацездатного страхового стажу. Місяці, що передують місяцю настання страхового випадку, за які відсутня інформація в Держреєстрі соцстрахування, оскільки ще не подана ЄСВ-звітність, враховуються при обчисленні страхового стажу у разі сплати ЄСВ за ці місяці

Лист, що коментується, є відповіддю на наш запит. Розповідаємо, чому та що саме запитували у ПФУ.

Суть питання. Ви знаєте, що страховий стаж застрахованої особи може вплинути на суму непрацездатних виплат, що їй призначені у зв’язку з настанням страхового випадку. Механізм обчислення страхового стажу прописаний у ст. 14 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV.

Обчислюють страховий стаж за даними реєстру застрахованих осіб Держреєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування (далі — Реєстр), а за періоди до 01.07.2000 — у порядку та на умовах, передбачених законодавством, що діяло раніше.

Інформація для наповнення цього Реєстру підтягується, зокрема, з ЄСВшного додатка 1 (Д1) Об’єднаної звітності. Ця звітність все ще залишається квартальною. Після завершення кварталу йде період звітування й тільки потім дані з Д1 сідають до Реєстру. Тож зрозуміло, що маємо затримку у відображенні відомостей про стаж у Реєстрі в середньому на квартал.

Звідси випливає перше запитання: чи можна включати при обчисленні страхового стажу місяці, за які відсутня інформація в Реєстрі, проте ЄСВ сплачено?

Йдемо далі. Право на страхові виплати за страхуванням у зв’язку з тимчасовою втратою працездатності виникає з настанням страхового випадку в період роботи, зайняття підприємницькою та іншою діяльністю, якщо інше не передбачено законом. Саме тому свого часу ФСС доходив висновку, що загальний страховий стаж слід визначати на момент настання страхового випадку.

Що стосується страхового стажу за 12 місяців для спецобмежень, то в ч. 4 ст. 12 Закону № 1105 зазначено так:

«Застраховані особи, які протягом дванадцяти місяців перед настанням страхового випадку, за даними реєстру.., мають страховий стаж менше шести місяців…».

Як бачите, в ній не сказано, що слід брати саме 12 календарних місяців + є вказівка обчислили стаж за 12 місяців перед настанням страхового випадку.

Оскільки початок страхового випадку може припасти на середину чи й на кінець місяця, то виникає запитання: чи включати до страхового стажу за 12 місяців частину календарного місяця, на який припав страховий випадок. ФСС говорив, що так.

Проте зараз непрацездатними питаннями займається ПФУ. А нова мітла по новому мете. Тож ми звернулися з запитом до Пенсійного фонду.

Запит. Пенсійників попросили надати роз’яснення щодо наступної ситуації.

Початок тимчасової непрацездатності працівника припав на 15.11.2023.

Запитання 1. Страховий стаж обчислювати за 12 календарних місяців (листопад 2022 — жовтень 2023 року) чи за 12 місяців, що передують даті, на яку припав початок страхового випадку (з 15 листопада 2022 по 14 листопада 2023 року)?

Запитання 2. Чи включати при визначенні страхового стажу місяці, за які стаж не відображено в Реєстрі, оскільки період звітування з ЄСВ за ці місяці ще не настав (наприклад, за жовтень 2023 року), проте ЄСВ сплачено своєчасно?

Відповіді ПФУ. Що ж, і знову ПФУ не погодився зі своїми попередниками. У своїй відповіді Фонд зазначив таке.

Відповідь на запитання 1. Місяць настання страхового випадку не враховується для обчислення страхового стажу. Обґрунтування від ПФУ: роботодавець нараховує ЄСВ за календарний місяць та має сплатити його за місяць настання страхового випадку у наступному календарному місяці, а страховий стаж обчислюється в місяцях, за які сплачено страхові внески.

Тобто з відповіді можна зробити висновок, що пенсійники бажають знати страховий стаж за останні 12 календарних місяців. Відповідно й загальний страховий стаж слід визначати за таким же принципом, тобто не враховуючи місяць настання страхового випадку.

Що стосується самого обґрунтування, то, схоже, ПФУ забув, що роботодавці зобов’язані сплачувати нарахований на зарплату ЄСВ під час кожної її виплати, одночасно з видачею зазначених сум (авансові платежі). Це прямо зазначено в абзаці другому ч. 8 ст. 9 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI. І до початку страхового випадку працівник міг отримати зарплату за першу половину місяця, з якої буде сплачено внески.

Відповідь на запитання 2. Відпрацьований календарний місяць, що передує місяцю настання страхового випадку, враховується при обчисленні страхового стажу у разі сплати ЄСВ за цей місяць за умови, якщо така сплата не буде списана в рахунок погашення недоїмки зі сплати ЄСВ, штрафів та пені.

Тобто якщо у вас працівник захворів у листопаді 2023 року, то жовтень 2023 року враховуємо при обчисленні страхового стажу попри те, що відомості про страховий стаж, зароблений у жовтні, відсутні у Реєстрі на момент такого обчислення.

Для підтвердження сплати ЄСВ за місяці, які ще не потрапили до Реєстру у зв’язку з особливостями звітування, пенсійники рекомендують додати до заяви-розрахунку копію платіжної інструкції, що підтверджує сплату ЄСВ за такий місяць.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі