Теми статей
Обрати теми

Страховий стаж з’явився після розрахунку: чи донараховувати лікарняні?

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Чи потрібно переобчислювати та доплачувати лікарняні працівнику, якщо після проведеного розрахунку виявлено зміни в страховому стажі працівника за даними реєстру застрахованих осіб Держреєстру соціального страхування?

Пояснимо, чому у нашого читача виникло таке запитання.

Ситуація. Підприємство прийняло на роботу працівника. Через 3 місяці, а саме в січні 2023 року, він захворів. Листок непрацездатності з’явився в електронному кабінеті страхувальника на порталі ПФУ.

Згідно з даними Держреєстру соцстрахування (сформовано довідку 9) страховий стаж працівника за останні 12 місяців склав лише 3 місяці. Отже, лікарняні були обчислені з урахуванням спецобмеження (не вище за розмір допомоги, обчислений із мінімальної заробітної плати, встановленої на час настання страхового випадку).

Фінансування отримане від ПФУ. Лікарняні виплачені.

Наразі працівник знову захворів й знову було сформовано довідку 9 з відомостями з Держреєстру соцстрахування. І ось тут виявилося, що за 2022 роком є зміни в кількості місяців, що потрапляють до стажу.

З’ясувалося, що працівник є ФОП на єдиному податку. До прийняття на роботу у 2022 році сплачував за себе ЄСВ. Тож після подання річного звіту відомості про ФОПівський стаж «сіли» до реєстру застрахованих осіб Держреєстру соціального страхування та змінили розмір його стажу.

Що робити у цій ситуації з раніше розрахованими лікарняними?

Відповідь. Суму лікарняних, що були нараховані працівнику за період тимчасової непрацездатності в січні 2023 року, потрібно переобчислити з урахуванням нововиявлених обставин.

Аргумент — нарахування лікарняних проведені за тими даними про страховий стаж, які були доступні на цей момент, — є хибним. Це підтверджує ПФУ в листі від 06.04.2023 № 13316-15885/Р-03/8-2800/23. Фонд зазначає, що оскільки застрахованою особою за відповідні місяці було сплачено ЄСВ як ФОП і після подання звітності з ЄСВ до податкової в додатку 9 у цієї застрахованої особи відобразилася сплата ЄСВ за період, який зараховується до 6 місяців страхового стажу у 12-місячному періоді перед настанням страхового випадку, то у такому разі

необхідно провести донарахування вже раніше виплаченої допомоги по тимчасовій непрацездатності у зв’язку зі зміною відомостей щодо страхового стажу особи

Діємо так.

Крок 1 — обчислюємо правильну суму лікарняних та визначаємо суму, яку слід донарахувати. Складаємо бухдовідку, проводимо донарахування в бухобліку.

Крок 2 — складаємо лист-пояснення причин проведення коригування для ПФУ.

Крок 3 — формуємо в електронному кабінеті страхувальника на порталі ПФУ в розділі «Заява-розрахунок» коригуючу заяву-розрахунок на збільшення. У поле «Скан-копії документу» додаємо лист-пояснення причин проведення коригування. Детально порядок коригування можна подивитися в статті «Занизили суму лікарняних/декретних: як відкоригувати заяву-розрахунок» // «Оплата праці», 2023, № 21.

Крок 4 — дофінансовані суми виплачуємо працівникові та не забуваємо подати повідомлення про виплачені кошти ПФУ.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі