Теми статей
Обрати теми

Як зняти з обліку РРО, якщо сервісний центр на тимчасово окупованій території

Хмелевський Ігор, податковий експерт
РРО використовується в господарській одиниці в Полтаві, але сервісний центр (ЦСО), що має обслуговувати цей РРО, знаходиться в Мелітополі. Зв’язок із ЦСО давно втрачено. Як скасувати реєстрацію такого РРО, якщо відсутня можливість звернутися до ЦСО за його розпломбуванням?

На жаль, у запитанні читача відсутня інформація щодо конкретної причини, якою обумовлена необхідність скасування реєстрації РРО. Тож відповідатимемо на нього виходячи із загального розуміння ситуації.

Алгоритм скасування реєстрації РРО регламентовано гл. 4 розд. ІІ Порядку № 547*.

* Порядок реєстрації та застосування реєстраторів розрахункових операцій, що застосовуються для реєстрації розрахункових операцій за товари (послуги), затверджений наказом Мінфіну від 14.06.2016 № 547.

Зокрема, реєстрацію скасовують, якщо (далі наводимо окремі підпункти п. 1 гл. 4 розд. ІІ Порядку № 547):

1) суб’єкт господарювання подав заяву про скасування реєстрації РРО за формою № 4-РРО (додаток 4 до Порядку № 547);

10) в органу ДПСУ є відомості з ЄДР про державну реєстрацію припинення суб’єкта господарювання;

11) викрадено РРО;

12) змінено власника РРО;

13) щодо господарської одиниці, де використовується РРО, суб’єкт господарювання відповідно до вимог п. 63.3 ПКУ повідомив орган ДПСУ, що такий об’єкт оподаткування закритий або не експлуатується;

14) суб’єкт господарювання у зв’язку із застосуванням ПРРО вирішив відмовитися від використання РРО, строк служби якого не закінчився.

Скасування реєстрації РРО з підстав, установлених підпунктами 1, 11, 12 і 14, може здійснюватися виключно за заявою суб’єкта господарювання, яку подають до податкової за місцем реєстрації РРО (п. 3 гл. 4 розд. ІІ Порядку № 547). А ось у випадках, визначених, зокрема, підпунктами 10 і 13, розреєстрація може відбуватися як за заявою суб’єкта господарювання, так і примусово (обов’язкове скасування) за рішенням органу ДПСУ за місцем реєстрації РРО (п. 2 гл. 4 розд. ІІ Порядку № 547).

У будь-якому разі

перед скасуванням реєстрації РРО його необхідно розпломбувати в ЦСО, з яким суб’єкт господарювання уклав договір про технічне обслуговування та ремонт РРО

Судячи із запитання читача, саме це і є тією перешкодою, яку буцімто неможливо подолати в ситуації, що склалася.

Разом з тим, якщо необхідність скасування РРО обумовлена ліквідацією суб’єкта господарювання (п.п. 10 п. 1 гл. 4 розд. ІІ Порядку № 547), то все, насправді, дещо простіше. Адже, як ми сказали вище, розреєстрація РРО в цьому випадку може відбуватися як за заявою платника, так і податківцями самостійно.

Якщо ж розреєстрація відбувається за рішенням податківців, то процедура розпломбування в ЦСО проводиться за можливості (п. 3 гл. 4 розд. ІІ Порядку № 547). Тобто в такому разі розпломбування РРО можна не проводити.

Так само без розпломбування можна обійтися й тоді, коли необхідність скасування реєстрації РРО обумовлена закриттям торгової точки в м. Полтаві. Досить лише подати заяву за формою № 20-ОПП, в якій зазначити про закриття такої торгової точки і тим самим перекласти обов’язок скасування реєстрації РРО на податківців.

Можна припустити, що розпломбування РРО не вимагає також такий випадок його розреєстрації, як викрадення (п.п. 11 п. 1 гл. 4 розд. ІІ Порядку № 547), хоча прямої вказівки на це в Порядку № 547 ми не знайшли.

У решті випадків обійти формальну вимогу про розпломбування РРО перед скасуванням його реєстрації не вдасться. Виходом із ситуації, на нашу думку, може бути переукладення договору на обслуговування РРО з іншим ЦСО, який після цього здійснить розпломбування вашого РРО. Однак для остаточної впевненості в тому, як правильно діяти в такій ситуації, не завадить отримати індивідуальну податкову консультацію на свою адресу.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі