№79

Податки & бухоблік, жовтень, 2023/№ 79 Інші номери журналу ›
  • Обов’язкові реквізити чека РРО/ПРРО Сподіваємося, 1 жовтня стане останньою датою, після якої ніхто й ніколи більше не сумуватиме за «чорною готівкою». ☺ Саме тому ми вирішили знову звернутися до теми роботи з касовими апаратами, щоб разом пригадати те, що підзабули, або ж дізнатися про те, чого, можливо, ще не знали. А розпочнемо цей тематичний номер з найголовнішого — з Його Величності Фіскального Чека. Точніше, з його обов’язкових реквізитів.
  • Як заповнити реквізит «форма оплати» в чеку РРО/ПРРО Про те, що форма оплати є обов’язковим реквізитом касового чека, ви вже знаєте зі статті «Обов’язкові реквізити чека РРО/ПРРО» // «Податки & бухоблік», 2023, № 79. Розглянемо, як фіскали рекомендують його заповнювати, а також надамо свої поради щодо цього. А заразом з’ясуємо, чи можуть вас покарати за неправильне, на думку перевіряючих, заповнення цього реквізиту.
  • Спрощена назва товару (послуги) в чеку РРО/ПРРО Чомусь так завжди виходить, що пільга — це коли податковий тиск ще більше посилюється, а спрощення — коли більш-менш зрозумілі правила перетворюються на цілковиту плутанину. ☺ А що маємо цього разу? Невже тепер фіскали не прискіпуватимуться до назви товару в чеку? Цікаво, кому ж це так пощастило? Читайте — і ви все зрозумієте…
  • Чи потрібен РРО/ПРРО при Пром-оплаті? ФОП вирішив продавати свій товар на маркетплейсах, а саме на prom.ua. Причому щоб убезпечити себе, він вирішив скористатися послугою Пром-оплата. Чи слід йому використовувати РРО/ПРРО у випадку, коли покупець здійснює розрахунки через Пром-оплату?
  • Розрахунки в офісі vs Платіжний термінал Юрособа частину платежів від клієнтів приймає на поточний рахунок, а частину — готівкою в офісі через РРО. Чи необхідно встановлювати в офісі платіжний термінал? Зараз усе з’ясуємо.
  • Використання електронної печатки ФОП касирами на ПРРО: можна чи ні? Доволі часто на нашу Гарячу лінію надходять запитання щодо можливості використання на ПРРО електронної печатки ФОП замість електронного підпису кожного касира. Розглянемо деякі з таких запитань і надамо відповіді на них на прикладі конкретної ситуації.
  • Чи слід боятися відповідальності за незакриту робочу зміну чи нестворений Z-звіт Випадково наприкінці робочого дня касир не закрив робочу зміну і, відповідно, не створив Z-звіт. Помилку виявили на початку наступного дня, коли касир прийшов на роботу. Яка відповідальність передбачена за незакриття зміни наприкінці дня на РРО/ПРРО і нестворення Z-звіту?
  • Захист від РРО-штрафів з 01.10.2023: хто «під парасолькою» Добіг кінця «безкарний» період 01.01.2022 — 30.09.2023. Тож ми фактично вступили в еру повернення штрафів за порушення вимог Закону про РРО. Але і тут є свої пільговики. Хто до них належить? Усі нюанси зараз і з’ясуємо!
  • Найпоширеніший РРО-штраф: як рахувати повторність порушення? З 01.10.2023 більшість суб’єктів господарювання можна буде притягнути до відповідальності за найпоширеніші РРО-порушення. Причому декого можна буде карати по повній, а декого тільки за зменшеними штрафами. Тому сьогодні з’ясуємо, як каратимуть торговців після зняття тотального РРО-мораторію на штрафи згідно з п. 1 ст. 17 Закону про РРО.
  • Чи можуть покарати за РРО-порушення, допущені в період з 01.01.2022 по 01.10.2023? Суб’єкт господарювання торгує непідакцизними товарами. У період з 24.02.2022 по 01.10.2023 він інколи допускав РРО-порушення. Чи можуть такого торговця притягнути до відповідальності після 01.10.2023 за порушення, що були допущені в період дії воєнного звільнення від РРО-штрафів?
  • Чи існує відповідальність за недоліки в чеку РРО? При здійсненні розрахункової операції торговці обов’язково мають видавати чек РРО. При цьому чек РРО вважається розрахунковим документом тільки тоді, коли він містить всі обов’язкові реквізити. Якщо якогось реквізиту немає чи в ньому допущена помилка, фіскали вважають, що це порушення, яке заслуговує на штраф. Чи правомірні такі РРО-штрафи, розберемося далі.
  • Як зняти з обліку РРО, якщо сервісний центр на тимчасово окупованій території РРО використовується в господарській одиниці в Полтаві, але сервісний центр (ЦСО), що має обслуговувати цей РРО, знаходиться в Мелітополі. Зв’язок із ЦСО давно втрачено. Як скасувати реєстрацію такого РРО, якщо відсутня можливість звернутися до ЦСО за його розпломбуванням?
  • Що буде у жовтні 2023 року
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі