Теми статей
Обрати теми

Чи існує відповідальність за недоліки в чеку РРО?

Децюра Сергій, податковий експерт
При здійсненні розрахункової операції торговці обов’язково мають видавати чек РРО. При цьому чек РРО вважається розрахунковим документом тільки тоді, коли він містить всі обов’язкові реквізити. Якщо якогось реквізиту немає чи в ньому допущена помилка, фіскали вважають, що це порушення, яке заслуговує на штраф. Чи правомірні такі РРО-штрафи, розберемося далі.

Обов’язкові реквізити чека РРО

Загальні реквізити. Обов’язкові реквізити, які повинен містити фіскальний чек, визначені п. 2 розд. ІІ Положення № 13*. Наводити перелік цих реквізитів тут не будемо. Детально з ними можна ознайомитися у «Обов’язкові реквізити чека РРО/ПРРО» // «Податки & бухоблік», 2023, № 79.

* Положення про форму та зміст розрахункових документів / електронних розрахункових документів, затверджене наказом Мінфіну від 21.01.2016 № 13.

Якщо їх підрахувати, то виходить, що таких реквізитів аж 31. Але тільки частина з них має бути обов’язково в чеку РРО/ПРРО. Решта буде в чеку РРО/ПРРО тільки при виконанні певних вимог. Перелік цих вимог міститься у розд. ІІ Положення № 13, а також у наказі Мінфіну від 18.06.2020 № 306.

Порушення і покарання

З 01.10.2023 податківці з подвійним бажанням підуть на фактичні перевірки до торговців. Річ у тому, що з цієї дати буде скасовано РРО-звільнення від штрафів навіть при торгівлі непідакцизними товарами (крім торговців з території бойових дій /окупації). Фіскали полюбляють доволі прискіпливо придивлятися до обов’язкових реквізитів чека РРО/ПРРО. І якщо вони побачать, що у чеку РРО/ПРРО відсутній хоча один обов’язковий реквізит чи він відображений з помилкою (заповнений некоректно, на їх погляд), то зможуть покарати торговця.

А саме зазвичай вони починають говорити, що

чек РРО/ПРРО без обов’язкового реквізиту чи з помилкою у ньому не є розрахунковим документом

Звертаємо увагу! Інколи їх вимоги доходять до абсурду. Був час, коли вони говорили (див. лист ДПСУ від 14.12.2021 № 4636/ІПК/99-00-07-05-01-06), що у чеку РРО/ПРРО такий реквізит, як «час (година, хвилина, секунда) проведення розрахункової операції» має бути обов’язково вказаний із секундами. Якщо секунд немає, то чек не розрахунковий документ і торговця можна оштрафувати (див. детально про це «Чек РРО без секунд як привід для штрафів» // «Податки & бухоблік», 2022, № 3.

На думку фіскалів, таке право їм дає п. 3 розд. І Положення № 13. У ньому, нагадаємо, говориться, що у разі відсутності в документі хоча б одного з обов’язкових реквізитів, а також недотримання сфери його призначення, такий документ не прийматиметься як розрахунковий.

За таке порушення фіскали намагатимуться накласти штраф згідно з п. 1 ст. 17 Закону про РРО. Розмір відповідальності за цим пунктом:

1) для всіх торговців, крім ФОП — платників ЄП — неплатників ПДВ, які не торгують ризиковими товарами, складає:

— за перше порушення— 100 % вартості проданих із порушеннями товарів (послуг);

— за кожне наступне порушення — 150 % вартості проданих із порушеннями товарів (послуг);

2) для ФОП — платників ЄП — неплатників ПДВ, які не торгують ризиковими товарами в період з 01.10.2023 і по 31.07.2025, але не довше ніж до кінця ВС, складає:

— за перше порушення— 25 % вартості проданих із порушеннями товарів (послуг);

— за кожне наступне порушення — 50 % вартості проданих із порушеннями товарів (послуг).

Детально про застосування цього штрафу і визначення повторності читайте у «Найпоширеніший РРО-штраф: як рахувати повторність порушення?» // «Податки & бухоблік» 2023, № 79.

Що є порушенням, а що ні

На наш погляд, вимоги фіскалів щодо покарання торговців справедливі у контексті відсутності у чеку РРО/ПРРО обов’язкових реквізитів. Адже тільки в цьому випадку відповідно до Положення № 13 чек не є розрахунковим документом.

Якщо ж у чеку РРО/ПРРО наявний певний обов’язковий реквізит, але в нього закралася помилка (наприклад, у адресі місцезнаходження торгової точки не вказано місто, чи зазначена адреса до перейменування вулиці, чи не вказано скорочено «ФОП» у рядку поряд з прізвищем, ім’ям та по батькові фізособи тощо), то в цьому випадку чек РРО/ПРРО варто визнати розрахунковим документом. Адже такі неточності все одно дають змогу ідентифікувати здійснену операцію.

На наш погляд, такий підхід є не тільки правильним, а й логічним.

Але часто податківці на місцях висловлюють думку, що чек не є розрахунковим не тільки у випадку, коли у ньому відсутній обов’язковий реквізит, а й коли такий реквізит є, але в ньому допущена помилка.

Тому торговцям, у яких некоректно відображені дані у одному із обов’язкових реквізитів чека РРО, слід готуватися до судових баталій із фіскалами.

Радує тільки те, що на сьогодні слуги Феміди стоять на боці торговців у спорах із фіскалами (див. постанову ВСУ від 02.02.2023 у справі № 500/6845/21, постанову Шостого апеляційного адмінсуду у справі № 580/818/23 тощо).

Вони вважають, що за змістом норм Положення № 13 слід розрізняти недолік реквізиту у розрахунковому документі та відсутність відповідного реквізиту взагалі. При цьому у першому випадку (коли реквізит є, але він містить певні недоліки) дійсно неможливо стверджувати, що документ втрачає статус розрахункового. Натомість, у другому випадку безпосередньо Положення № 13 вказує, що такий документ не прийматиметься як розрахунковий.

Таким чином,

тільки відсутність у чеку РРО/ПРРО обов’язкового реквізиту може накликати на торговця штраф згідно з п. 1 ст. 17 Закону про РРО

Заповнення такого реквізиту з певними неточностями до таких негативних наслідків не повинно призвести.

Як видно з нових роз’яснень головних фіскалів (БЗ 109.10), за деякі неточності у чеку вони не будуть застосовувати санкції. Так, вони погодилися, що коли у ряд. 1 «найменування СГ» фіскального чека поряд з прізвищем, ім’ям та по батькові фізособи відсутня абревіатура «ФОП», то такий чек РРО/ПРРО приймається як розрахунковий та до ФОП, у тому числі платників ЄП, відповідальність не застосовується.

Тепер лишилося, щоб фіскали на місцях прочитали це роз’яснення і пройнялися ідеями головних фіскалів.

Але якщо торговець не бажає спорів, радимо не тільки вказувати у чеку РРО/ПРРО всі обов’язкові реквізити, а й заповнювати їх належним чином.

Висновки

  • Перелік обов’язкових реквізитів, які повинні міститися у чеку РРО/ПРРО, перелічені у п. 2 розд. ІІ Положення № 13.
  • Відсутність таких реквізитів чи їх неправильне заповнення зазвичай, на думку фіскалів, призводить до невизнання чека розрахунковим документом, а це привід до штрафу згідно з п. 1 ст. 17 Закону про РРО.
  • На думку судів, штраф реально буде, тільки коли в чеку РРО/ПРРО взагалі відсутній обов’язковий реквізит. Якщо ж у реквізиті міститься неточність, то штрафу бути не повинно.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі