Теми статей
Обрати теми

Можливість НЕсплати ЄП груп 1 та 2: подробиці від податківців

Томашпольський Сергій, податковий експерт
За матеріалами БЗ 107.01.05*

* zir.tax.gov.ua/main/bz/view/?src=ques&id=40802

ВИСНОВОК ДОКУМЕНТА

Якщо податкова адреса ФОП на ЄП груп 1 та 2 знаходиться на ТМБД* / ТАБД** / ТОТ***, то ФОП може НЕ сплачувати ЄП, навіть здійснюючи діяльність через Інтернет та/або на іншій території України та/або перебуваючи за межами території України

* Територія можливих бойових дій.

** Територія активних бойових дій.

*** Тимчасово окупована територія.

Сплата ЄП груп 1 та 2 починаючи зі сплати за серпень 2023

Ми вже зазначали, що самостійно вирішувати, чи сплачувати їм ЄП груп 1 та 2 з 01.08.2023 (тобто починаючи зі сплати за серпень 2023), мають лише ті ФОП, податкова адреса яких знаходиться на ТМБД / ТАБД / ТОТ відповідно до Переліку № 309*.

* Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затверджений наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309.

Про це йдеться в новому п. 11 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ. Більше деталей щодо цього знайдете, зокрема, у статті «Сплата ЄП групи 2 ФОП з м. Харків: що хочуть податківці?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 74.

Усе залежить від податкової адреси ФОП

Але багато хто все одно ставиться до цієї можливості з недовірою. Типу невже податківці погодяться з тим, що якщо ФОП фактично здійснює діяльність на території, що не відноситься до ТМБД / ТАБД / ТОТ, то він теж може не сплачувати ЄП.

Дивіться, ми не раз підкреслювали, що

п. 11 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ говорить саме про податкову адресу ФОП. Про місце здійснення діяльності нічого не говорить

У свою чергу,

податкова адреса ФОП з урахуванням п. 45.1 ПКУ — це місцезнаходження / адреса місця проживання ФОП, яка зазначена в ЄДР (Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань)

Окрім надання інформації про своє місцезнаходження держреєстратору, ФОП, коли переходить на / обирає ЄП, зазначає:

податкову адресу — у п. 4 Заяви про застосування спрощеної системи оподаткування;

місце провадження господарської діяльності — у п. 6 Заяви про застосування спрощеної системи оподаткування.

Із Заяви такі дані потрапляють до Реєстру платників ЄП.

Тобто фактично звільнення залежить лише від того, чи знаходиться податкова адреса із ЄДР / Реєстру платників ЄП на ТМБД / ТАБД / ТОТ.

А місце провадження господарської діяльності ФОП (п. 6 Заяви про застосування спрощеної системи оподаткування, Реєстр платників ЄП) може знаходитися де завгодно. Воно взагалі не має значення для можливості несплати ЄП груп 1 та 2.

Що думають податківці

На диво, податківці дають цілком адекватні роз’яснення.

Місце здійснення діяльності ФОП не на ТМБД / ТАБД / ТОТ. Податківці зазначають, що

якщо ФОП на ЄП груп 1 та 2, податкова адреса якого знаходиться на ТМБД / ТАБД / ТОТ:

— здійснює господарську діяльність (надання послуг/продаж товарів) через мережу Інтернет та/або

— здійснює господарську діяльність на іншій території України (тобто на території, яка не відноситься до ТМБД / ТАБД / ТОТ),

то він також має право не сплачувати ЄП

Нагадаємо, що можливість несплати зберігається:

— по місяць включно, в якому було завершено активні бойові дії / припинено можливість бойових дій / завершено тимчасову окупацію відповідної території. Тобто по місяць включно, в якому територія податкової адреси ФОП втратить статус ТМБД / ТАБД / ТОТ. При цьому орієнтуємось на дати з Переліку № 309 (крайня права графа);

— по місяць включно, в якому ФОП здійснить державну реєстрацію зміни місцезнаходження (тобто перереєструє місцезнаходження / податкову адресу) на територію України, що не відноситься до ТМБД / ТАБД / ТОТ.

ФОП знаходиться за межами території України. Податківці зазначають, що якщо ФОП на ЄП груп 1 та 2, податкова адреса якого знаходиться на ТМБД / ТАБД / ТОТ, фактично знаходиться за межами території України, то він також має право не сплачувати ЄП.

З цього приводу зазначимо, що дійсно згідно з п. 11 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ можливість несплати ЄП зберігається по місяць включно, в якому ФОП здійснить державну реєстрацію зміни місцезнаходження (тобто перереєструє місцезнаходження) на територію України, що не відноситься до ТМБД / ТАБД / ТОТ.

Тобто формально

допоки ФОП не перереєструє своє місцезнаходження на територію України, що не відноситься до ТМБД / ТАБД / ТОТ, він має право не сплачувати ЄП

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі