Теми статей
Обрати теми

Працівники з інвалідністю в Об’єднаному звіті резидента Дія Сіті

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Лист Пенсійного фонду України від 13.09.2023 № 34422-38830/У-05/8-2800/23

Висновок документа

Для працівників з інвалідністю, що працюють на підприємствах, передбачено використання коду категорії застрахованих осіб «2». Цей код зазначають у графі 08 Д1. Якщо у графі 08 Д1 відображено код «2» та при цьому ЄСВ становить 22 %, то в квитанції № 2 формується попередження, проте відомості завантажуються до реєстру.

Цей лист є відповіддю на наш запит. Розповідаємо, чому він з’явився.

Історія питання. У разі дотримання вимог, визначених пп. 2 та 3 ч. 1, п. 10 ч. 2 ст. 5 Закону № 1667*, резидент Дія Сіті за працівника з інвалідністю сплачує ЄСВ у розмірі мінімального страхового внеску.

* Закон України «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні» від 15.07.2021 № 1667-ІХ.

На думку ДПСУ, при розрахунку такого внеску завжди слід використовувати ставку ЄСВ 22 %, незалежно від статусу особи, за яку він сплачується (див. роз’яснення в категорії 201.04.01 БЗ). Тобто мінімальний страховий внесок завжди дорівнює добутку мінзарплати та ставки ЄСВ 22 %.

Якщо ж вимоги, визначені пп. 2 та 3 ч. 1, п. 10 ч. 2 ст. 5 Закону № 1667, у відповідному календарному місяці не дотримано резидентом Дія Сіті, то він нараховує ЄСВ на фактичну базу нарахування, визначену за працівником з інвалідністю, за ставкою ЄСВ 8,41 % (див. роз’яснення в категорії 201.04.01 БЗ).

Добре, ЄСВ нараховано та сплачено. Звітуємо. Формуємо Об’єднану звітність. І тут на перший план виходить ЄСВшний Д1. У ньому доходи застрахованої особи, що входять до бази нарахування ЄСВ, відображаємо з урахуванням коду категорії застрахованої особи (графа 08 Д1). Такий код обирають з таблиці відповідності кодів категорії застрахованої особи та кодів бази нарахування і розмірів ставок ЄСВ (див. виноску 13 до графи 08 Д1). Сама ж таблиця наведена в додатку 1 до Порядку № 4*.

* Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків — фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску, затверджений наказом Мінфіну від 13.01.2015 № 4.

Якщо говоримо про заробітну плату, яку нараховують звичайні роботодавці та резиденти Дія Сіті, то додаток 1 до Порядку № 4 пропонує такі коди категорії застрахованої особи:

— «1» — наймані працівники на загальних підставах, розмір ставки ЄСВ — 22 %;

— «2» — працюючі особи з інвалідністю на підприємствах, розмір ставки ЄСВ — 8,41 %.

А ось коду категорії застрахованої особи для особи з інвалідністю, до бази нарахування якої застосовується ставка внеску 22 %, в додатку 1 немає. Тож оскільки ЄСВ на зарплату особи з інвалідністю резидент Дія Сіті нараховує за ставкою 22 %, а роз’яснень від контролюючих органів ніяких не було, нічого не залишалося, як відображати осіб з інвалідністю, яким нарахована зарплата, з кодом категорії «1». В такому випадку коректно формувався Податковий розрахунок, де зазначалися узагальнено за місяцями база нарахування за ставкою 22 % та суми ЄСВ.

При цьому ми рекомендували при розрахунку середньооблікової кількості штатних працівників з інвалідністю та заповненні рядка «102» заголовної частини Податкового розрахунку враховувати працівників з інвалідністю незалежно від того, яка ставка ЄСВ застосовується.

Що змінилося? У липні цього року резиденти Дія Сіті отримали на електронну пошту листи, в яких зазначалося, що Мінцифри звернулось до Мінсоцполітики, ПФУ та Фонду захисту інвалідів з питаннями щодо відображення працівників з інвалідністю в звітності та виконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю. А далі пропонувалося відображати в Д1 заробітну плату осіб з інвалідністю, на яку нараховано ЄСВ за ставкою 22 %, з кодом категорії застрахованих осіб «2» у графі 08.

Оскільки такі листи не містили ані дати/номера, ані підпису, то ми направили запит до Мінцифри, щоб отримати офіційну відповідь. У запиті просили роз’яснити, чи дійсно резиденту Дія Сіті при формуванні додатка 1 (Д1) до Податкового розрахунку заробітну плату особи з інвалідністю слід відображати з кодом категорії застрахованих осіб «2 — працююча особа з інвалідністю, розмір ЄСВ 8,41 %», незважаючи на те, що ЄСВ нараховується в розмірі мінімального страхового внеску, що становить 22 % від мінімальної зарплати?

Що відповіло Мінцифри? У листі від 01.08.2023 № 1/11-5-У-1648-23-967-2023 відомство зазначило, що питання знаходиться поза межами компетенції Мінцифри. І це дійсно так! І саме тому нас насторожила зазначена вище розсилка листів без реквізитів при повному мовчанні з боку ПФУ та Мінфіну/податкової.

Тож ми звернулися із запитом вже до ПФУ.

Що відповів ПФУ? Пенсійники пропонують діяти за принципом «тут читаємо, тут не читаємо, тут рибу загортаємо». У листі, що коментується, ПФУ пропонує обирати з таблиці додатка 1 до Порядку № 4 для працівника з інвалідністю, якому нараховано зарплату, код категорії застрахованої особи «2», ігноруючи ставку ЄСВ, яка прив’язана до такого коду.

При цьому у разі такого заповнення (тобто відображення зарплати працівника з інвалідністю з кодом «2» у графі 08 та нарахування ЄСВ за ставкою 22 %) отримуємо попередження. Зауважимо, що попередження не є помилкою. Тож це не проблема й звітні відомості завантажаться до реєстру застрахованих осіб.

А ось де є проблема, то це у формуванні узагальнених рядків основної частини Податкового розрахунку. Річ у тім, що програмне забезпечення для складання Об’єднаної звітності такі рядки формує з урахуванням кодів категорії застрахованих осіб. Тож якщо підприємство відобразить в Д1 зарплату працівника з інвалідністю з кодом «2» в графі 08, то:

— база нарахування ЄСВ з графи 17 Д1 потрапить до рядка 2.2 Податкового розрахунку, де збирається база нарахування, до якої застосовано ЄСВ за ставкою 8,41 %;

— сума ЄСВ з графи 20 Д1 потрапить до рядка 3.2 Податкового розрахунку, де узагальнюється інформація за сумою ЄСВ, нарахованого на зарплату за ставкою 8,41 %.

Отже, наявне викривлення даних у загальній частині Податкового розрахунку.

Що з цим робити? На наш погляд, якщо погоджуватися з позицією ПФУ, то логічно після формування Податкового розрахунку та його додатків відключати автоматичний розрахунок та коригувати відомості загальної частини Податкового розрахунку вручну таким чином, щоб суми:

— заробітної плати, на яку нараховано ЄСВ за ставкою 22 %, опинилися в рядку 2.1 основної частини Податкового розрахунку;

— ЄСВ, що нараховувався за ставкою 22 %, — в рядку 3.1 основної частини Податкового розрахунку.

Проте тут би не завадили роз’яснення ДПСУ з урахуванням позиції ПФУ щодо відображення в основній частині Податкового розрахунку працівників з інвалідністю, за яких ЄСВ сплачено у розмірі мінімального страхового внеску.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі