Теми статей
Обрати теми

Вантажні перевезення у ФОП: чи потрібна ліцензія?

Клец Віталіна, податковий експерт
У «Податки & бухоблік», 2023, 78 ми розглядали питання сплати ПДВ при вантажних перевезеннях. Але якщо діяльність ФОП підлягає ліцензуванню, то будемо мати додаткові клопоти. Та чи ліцензуються автомобільні перевезення? Насправді, не завжди. Тож сьогодні поговоримо про те, коли перевізнику потрібна ліцензія, а коли — ні? Як отримати ліцензію? І чи є якісь ліцензійні пільги на час війни?

Кому потрібна ліцензія на вантажні перевезення

Ліцензуванню підлягають далеко не всі перевезення. Види перевезень, на які ліцензія потрібна, зазначені в:

п. 24 ч. 1 ст. 7 Закону про ліцензування*;

п. 4 Ліцензійних умов № 1001*.

* Закон України «Про ліцензування видів господарської діяльності» від 02.03.2015 № 222-VIII.

* Ліцензійні умови провадження господарської діяльності з перевезення пасажирів, небезпечних вантажів та небезпечних відходів автомобільним транспортом, міжнародних перевезень пасажирів та вантажів автомобільним транспортом, затверджені постановою КМУ від 02.12.2015 № 1001.

Для наочності на рис. 1 ми показали, для яких саме видів діяльності ліцензія потрібна (відповідно для незазначених видів діяльності ліцензія не потрібна).

img 1

Тож, як бачите, якщо ФОП збирається перевозити по території України лише ті вантажі, що не належать до небезпечних, то ліцензія йому не потрібна.

А небезпечні вантажі для себе?

Якщо ФОП перевозить небезпечні вантажі не під замовлення (не як послугу), а для власних господарських потреб, чи потрібна йому ліцензія?

Дивіться. З одного боку, у ст. 9 Закону про автотранспорт сказано, що ліцензується саме діяльність з надання послуг з перевезення небезпечних вантажів.

Але тут потрібно звернути увагу, що:

— цей Закон не є спеціальним з питань ліцензування. Спеціальним є саме Закон про ліцензування;

норми ст. 9 Закону про автотранспорт можна вважати логічно пов’язаними зі старим Законом про ліцензування (від 01.06.2000 № 1775-III). Він дійсно ліцензованими вважав саме послуги з перевезень небезпечних вантажів. Але цей Закон втратив чинність ще у 2015 році;

— діючий зараз Закон про ліцензування до ліцензованої відносить будь-яку діяльність з перевезення небезпечних вантажів, а не лише діяльність з надання відповідних послуг перевезення. Дивним при цьому є те, що коли приймали новий Закон про ліцензування, то дещо правили й у ст. 9 Закону про автотранспорт. Але згадку про послуги залишили без змін.

Втім в усних консультаціях Укртрансбезпеки зазначає, що

для перевезення небезпечних вантажів ліцензія потрібна обов’язково, навіть якщо ви перевозите їх не на замовлення, а для власних потреб!

Що таке небезпечні вантажі

Отже, щоб зрозуміти, чи потрібна вам ліцензія, треба навчитися відрізняти небезпечні вантажі та відходи від безпечних.

Небезпечний вантаж — це речовини, матеріали, вироби та відходи, які під час перевезення можуть призвести до вибуху, пожежі, пошкодження технічних засобів, пристроїв, споруд та об’єктів тощо, та які за міжнародним договором або результатами випробувань належать до одного з класів небезпечних речовин (ст. 1 Закону № 1644*).

* Закон України «Про перевезення небезпечних вантажів» від 06.04.2000 № 1644-III.

Приклади небезпечних вантажів можна знайти в ДСТУ 4500-1:2008 «Вантажі небезпечні. Терміни та визначення понять» та в додатку А до Європейської угоди про міжнародне дорожнє перевезення небезпечних вантажів (ДОПНВ).

Це, наприклад: вибухові речовини, снаряди, боєприпаси, порох, піротехнічні, радіаційні, легкозаймисті рідини та тверді речовини, пестициди, скраплені гази, масло камфорне, клеї, що містять легкозаймисту рідину, паливо, фарби, вугілля, тканини, просочені маслом, нітрати, кислоти, смоли, сірники, аерозолі, спирти, корозійні рідини тощо.

Що стосується небезпечних відходів, то їх шукаємо не тільки в ДОПНВ, але й у Положенні № 1120*. Згідно з п. 2 цього Положення небезпечні відходи перелічені в розд. «А» Жовтого переліку відходів і в Зеленому переліку (якщо вони містять матеріали, наведені в додатку 2 до Положення № 1120). Усі «кольорові» переліки ви зможете знайти в додатках до Положення № 1120 (ср. ).

* Положення про контроль за транскордонними перевезеннями небезпечних відходів та їх утилізацією/видаленням, Жовтий та Зелений переліки відходів, затверджені постановою КМУ від 13.07.2000 № 1120.

Отже, якщо ФОП має намір перевозити саме такі небезпечні вантажі або планує здійснювати міжнародні перевезення, без ліцензії йому не обійтися.

Ліцензія під час війни

А чи немає ніяких послаблень на час війни? — запитаєте ви. І у нас для вас — дві новини.

Почнемо з поганої: діяльність з вантажоперевезень не звільнена від ліцензії навіть під час війни, як інші види діяльності, які можна почати без ліцензії за декларативним принципом. Бо таку діяльність зазначено в додатку 2 до постанови № 314*.

* Постанова КМУ «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану» від 18.03.2022 № 314.

Але є й приємна новина: отримати ліцензію протягом війни простіше (менше документів подаємо). Щоправда, треба, щоб ваші перевезення були необхідні для забезпечення захисту інтересів держави (але документально то підтверджувати не треба).

Отже, за ліцензією звертаємося до Укртрансбезпеки. Але перед цим

радимо уважно вивчити Ліцензійні умови № 1001. Там немало вимог до автомобіля, навчання водіїв, персоналу з техобслуговування авто, медпрацівників, які проводять щозмінний медогляд водіїв, фахівців, відповідальних за організацію міжнародних перевезень тощо

Якщо ви впевнені, що зможете виконати всі умови, подавайте в Укртрансбезпеки заяву (з відміткою «на період дії воєнного стану в Україні») онлайн (як це зробити див. за посиланням).

До заяви додаємо відомості про наявні транспортні засоби (додаток 3 до Ліцензійних умов № 1001) та кольорові фотокопії обох сторін свідоцтва про реєстрацію транспортних засобів (п. 81 Ліцензійних умов № 1001).

У кабінеті можна слідкувати за станом розгляду заяви. Як тільки у полі «Стан процесу» з’явиться значення «Очікується оплата», необхідно перейти до заяви та натиснути кнопку «Cплатити».

Вартість ліцензії у 2023 році — 2684 грн. Строк її надання — 10 робочих днів з моменту подання заяви, але може бути й швидше (ст. 14, ч. 8 ст. 13 Закону про ліцензування)

Якщо ж ви перевозитимете тільки пестициди та агрохімікати, то там ще простіше. Згідно з п. 36 Ліцензійних умов подається тільки заява на отримання ліцензії та відомості про транспортні засоби — і вам видадуть ліцензію на перевезення небезпечних вантажів протягом 2 робочих днів.

Але врахуйте: такі ліцензії — тимчасові. Вони діятимуть тільки в період воєнного стану та ще протягом 90 днів після його припинення.

Якщо ж хочете відразу отримати безстрокову ліцензію, то окрім заяви, відомостей про транспортні засоби та копій свідоцтв про реєстрацію авто, доведеться податки також:

відомості про матеріально-технічну базу (гаражі/майданчики для зберігання авто, устаткування для перевірки техстану авто, засоби для техобслуговування авто, приміщення для медоглядів водіїв), а якщо її немає — про договір з підприємством, яке надаватиме підприємцю відповідні послуги;

— та відомості про кваліфікацію персоналу перевізника;

— 2 екземпляри опису документів.

Ліцензію перевізнику видадуть в електронному вигляді. Мати ліцензію в паперовому вигляді необов’язково

Висновки

  • Якщо ФОП займатиметься перевезенням по території України звичайних (тобто таких, що не відносяться до небезпечних) вантажів, він може працювати без ліцензії.
  • Для перевезення небезпечних вантажів ліцензія потрібна обов’язково, навіть якщо ви перевозите їх не для продажу, а для власних потреб!
  • Небезпечні вантажі — це речовини, матеріали, вироби та відходи, які під час перевезення можуть призвести до вибуху, пожежі, пошкодження технічних засобів, пристроїв, споруд та об’єктів тощо (снаряди, боєприпаси, радіаційні, пестициди, скраплені гази, паливо, фарби, вугілля, нітрати, кислоти, смоли, сірники, аерозолі, спирти, корозійні рідини тощо).
  • Подати документи на ліцензію можна онлайн.
  • Вартість ліцензії — 2684 грн. Строк її надання — 10 робочих днів (на практиці швидше).
  • На час воєнного стану можна отримати тимчасову ліцензію за спрощеною процедурою.
  • Ліцензія видається онлайн (запис у ліцензійному реєстрі), роздруковувати її необов’язково.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі