Теми статей
Обрати теми

Сумісники в Об’єднаній звітності

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
У цій статті пропонуємо вам розглянути особливості відображення в Об’єднаній звітності працівників, що прийняті за сумісництвом. Поговоримо і про нюанси заповнення додатків звітності, і про врахування сумісників при визначенні її кількісних показників.

Кількісні показники

У заголовній частині Податкового розрахунку та в заголовній частині 4ДФ є рядки з кількісними показниками працівників/застрахованих осіб/платників податків. Розглянемо, в яких рядках ураховуємо сумісників, а в яких ні.

Податковий розрахунок. При розрахунку показників рядків 101 — 103 з показником середньооблікової кількості штатних працівників за звітний період, всього та за окремими категоріями осіб, а також рядка 104 з обліковою кількістю штатних працівників, не враховуємо зовнішніх сумісників. Якщо ж працівник — внутрішній сумісник, то його враховують як одну особу (один раз) в числі основних штатних працівників (п.п. 2.6.1 Інструкції зі статистики кількості працівників, затвердженої наказом Держкомстату від 28.09.2005 № 286).

Рядок 105. У ньому зазначають кількість застрахованих осіб у звітному періоді, яким нараховано заробітну плату. Якщо сумісник — зовнішній, то його враховуємо, як повноцінну одиницю. Якщо сумісник — внутрішній, то рахуємо його один раз у числі застрахованих осіб.

Додаток 4ДФ. Рядок 04 з кількістю осіб, що працювали за трудовими договорами (контрактами) (ознака 101). Тут важливий саме факт нарахування доходу працівнику у відповідному місяці звітного кварталу. А ось статус особи — сумісник чи основний — не важливий. При цьому якщо особа працює в одного роботодавця за основним місцем роботи та за внутрішнім сумісництвом, то при підрахунку враховуємо її один раз.

Д1, Д5 та 4ДФ до Розрахунку

Д5. Почнемо з трудового додатка Д5. У ньому інформацію про прийняття, переведення, переміщення, звільнення сумісника, а також надання відпусток у зв’язку з вагітністю та пологами та для догляду за дитиною відображаємо за загальними правилами. При цьому формуючи рядки на прийняття, переведення, переміщення, звільнення, в графі 07 зазначаємо категорію особи 2 — наймані працівники (без трудової книжки).

Д1. Інформацію про доходи, нараховані працівнику за місцем роботи за сумісництвом, відображаємо окремо від інших доходів, у тому числі від доходів, нарахованих за основним місцем роботи, якщо працівник — внутрішній сумісник. У графі 21 «Ознака наявності трудової книжки (1 — так, 0 — ні)» за доходами, нарахованими за сумісництвом, проставляємо ознаку «0 — ні», навіть якщо це внутрішній сумісник.

4ДФ. При заповненні цього додатка головують ознаки доходів, а не статус працівника — основний чи сумісник. Тож навіть якщо працівник отримує зарплату за двома трудовими договорами (є внутрішнім сумісником), то в 4ДФ відображаємо таку зарплату загальною сумою.

Розглянемо приклади.

Числові приклади

Приклад 1. З працівником Науменком Андрієм Семеновичем, який працює у роботодавця за основним місцем роботи, з 11.09.2023 укладено трудовий договір про роботу на умовах внутрішнього сумісництва.

Заробітна плата, нарахована йому за фактично відпрацьовані дні у вересні:

— за основним місцем роботи — 20000 грн;

— за сумісництвом — 15000 грн.

Інформацію про прийняття працівника на роботу за сумісництвом буде зазначено в Д5 так, як показано на рис. 1. Серед іншого, в графі 07 зазначаємо категорію «2» — працівник без трудової книжки, а в графі 11 — ознаку «1» — внутрішній сумісник.

img 1

Переходимо до Д1. Підприємство відобразить відомості щодо доходів працівника в Д1 так, як показано на рис. 2. Зверніть увагу на те, що на працівника сформовано 2 рядки, проте кількість днів у трудових відносинах усього протягом звітного місяця (графа 14) зазначаємо лише в одному з них.

img 2

Наступний додаток — 4ДФ. У його розд. І зарплатні доходи працівника, що нараховані за двома трудовими договорами, відображаємо загальною сумою з ознакою доходу «101». Це узгоджується з приписами п.п. 1 п. 4 розд. IV Порядку заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку.., затвердженого наказом Мінфіну від 13.01.2015 № 4 (далі — Порядок № 4). У них зазначено, що щодо кожної фізичної особи потрібно заповнювати стільки рядків, скільки ознак доходів вона має. Тому підприємство заповнить розд. І 4ДФ на працівника з прикладу 1 так, як показано на рис. 3.

img 3

Зверніть увагу на те, що за рядком, сформованим на працівника в розд. І 4ДФ (рис. 3), залишилася незаповненою графа 7 з датою прийняття на роботу. Податківці наполягають: якщо працівника оформлено на роботу за внутрішнім сумісництвом, тобто місце роботи працівника не змінювалося (працівник поряд із своєю основною роботою виконує роботу за внутрішнім сумісництвом на тому ж самому підприємстві), то графу 7 «Дата прийняття на роботу» рядка 06 розд. І 4ДФ до Розрахунку заповнювати не потрібно (див. роз’яснення в категорії 103.25 БЗ).

Приклад 2. Працівник Карпенко Олег Петрович — зовнішній сумісник з неповною зайнятістю. З 26 серпня по 4 вересня 2023 року він хворів (сформовано е-лікарняний). У вересні йому нарахована зарплата 15000 грн, лікарняні за перші 5 днів хвороби у сумі 3450 грн. Право на допомогу по тимчасовій непрацездатності реалізовано працівником за основним місцем роботи.

З 01.01.2023 допомогу по тимчасовій непрацездатності за рахунок ПФУ за сумісництвом нараховують виключно у випадку отримання вмотивованої відмови в призначенні такої допомоги за основним місцем роботи. Проте в Д1 зазначаємо кількість днів тимчасової непрацездатності повністю відповідно до отриманого листка непрацездатності, незважаючи на те, що вони не були оплачені. Тож на працівника з прикладу 2 буде заповнено Д1 так, як показано на рис. 4.

img 4

Як бачите, на рис. 4 у рядку із лікарняними за серпень 2023 року у графі 12 зазначено 6 календарних днів хвороби, хоча оплачені тільки перші 5 із них. У рядку із лікарняним за вересень у графі 12 зазначено 4 дні хвороби. Проте сумові графи цього рядка порожні, оскільки допомога по тимчасовій непрацездатності не нараховувалася.

Таким чином, якщо працівник хворів і не працював, то

незважаючи на те, що суміснику допомогу по тимчасовій непрацездатності не нараховуємо, дні непрацездатності відображаємо в Д1

Ігнорувати вимоги порядку заповнення Д1 не потрібно.

Щодо 4ДФ, то звичайні роботодавці нараховані суми зарплати та лікарняних відобразять у розд. І цього додатка єдиною сумою з ознакою доходу «101». А ось роботодавці — резиденти Дія Сіті повинні зазначити лікарняні працівника в окремому рядку з ознакою доходу «127». На цьому наполягають податківці в роз’ясненні з категорії 103.25 БЗ.

Приклад 3. Працівниця Гачун Іванна Петрівна — зовнішня сумісниця. Вона йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами з 25.09.2023. У вересні їй було нараховано тільки зарплату в сумі 4000 грн. Право на допомогу по вагітності та пологах реалізовано працівницею за основним місцем роботи.

Ненадання за сумісництвом допомоги по вагітності та пологах не позбавляє працівницю права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. Якщо таку відпустку надаєте, то обов’язково її початок та закінчення зазначаєте в Д5 до Розрахунку (див. рис. 5). У графі 07 за рядком з датами початку/закінчення відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами проставляєте категорію особи «5». Нагадуємо, що за таким рядком кадрові графи 13 — 15 не заповнюємо.

img 5

Щодо Д1. Тут також слід дотримуватися загальних правил відображення періоду відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами. Навіть незважаючи на те, що нарахувань не буде. Тож підприємство відобразить у Д1 відомості на працівницю так, як показано на рис. 6.

img 6

Висновки

  • У Д1 доходи, нараховані за сумісництвом, відображаємо окремо від доходів, нарахованих за основним місцем роботи.
  • У Д5 інформацію про прийняття, переведення, переміщення, звільнення сумісника, а також надання йому відпусток у зв’язку з вагітністю та пологами відображаємо за загальними правилами.
  • При заповненні 4ДФ не має значення статус працівника — основний чи сумісник. Тут важливий вид доходу, що йому нарахований.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі