№83

Податки & бухоблік, жовтень, 2023/№ 83 Інші номери журналу ›
  • Знайомтеся — сумісники Працівники мають право укладати трудові договори одночасно з кількома роботодавцями. У цьому разі одне місце роботи у них вважається основним, а усі інші — сумісництвом. Сьогодні у фокусі нашої уваги будуть сумісники. На вашому підприємстві вони є чи ви плануєте прийняти сумісника на роботу? Тоді приєднуйтесь до розмови.
  • Приймаємо/звільняємо сумісника Працівник, який працевлаштовується на ваше підприємство, має основне місце роботи? А може, ваш сумісник вирішив звільнитися чи просить оформити його на основне місце роботи? Про те, як правильно прийняти на роботу сумісника, звільнити його або змінити ознаку місця роботи (з основного на сумісництво чи навпаки), ви дізнаєтесь із цієї статті.
  • Сумісник без основного місця роботи Працівника прийняли на роботу за сумісництвом. Проте згодом з’ясувалося, що він звільнився з основного місця роботи й не повідомив про це. Що роботи роботодавцеві за сумісництвом? Які ризики несе така ситуація? Розбираємося разом!
  • Зарплата сумісника Прийняли на роботу працівника за сумісництвом. Чи може він отримувати зарплату в розмірі, меншому за мінімальний? Чи може йому слід установити якісь доплати, щоб дотягнути до мінімалки? Як порахувати зарплату, якщо у сумісника неповний робочий час? Такі запитання поставив читач «Податки & бухоблік». Відповідаємо на них.
  • Відпустки у сумісників Сумісники, як і основні працівники, мають право на відпочинок. Відповідно їм мають надаватися відпустки. На які види відпусток мають право сумісники та які особливості їх надання, ви дізнаєтеся із нашої статті.
  • Лікарняні сумісників З цієї статті ви дізнаєтеся, чи мають право сумісники на оплату лікарняних. Поговоримо про те, коли роботодавець може відмовити у призначенні лікарняних за основним місцем роботи і як оформити таку відмову. Розглянемо також особливості розрахунку непрацездатних виплат працівникам, що мають декілька місць роботи. Крім того, приділимо увагу відображенню у табелі неоплачуваної непрацездатності та іншим питанням.
  • Відпустка у зв’язку з вагітністю та пологами та робота за сумісництвом Ситуація. Працівниця за основним місцем роботи йде у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами. Чи може вона продовжувати працювати за сумісництвом?
  • Оподаткування доходу сумісників Розберемо нюанси оподаткування ПДФО та ВЗ доходу працівників, що працюють за сумісництвом. Надамо відповідь на запитання: «Чи може сумісник користуватися податковою соціальною пільгою?». Поговоримо про особливості нарахування ЄСВ на зарплату сумісників та з’ясуємо, коли щодо таких працівників треба виконувати вимогу про сплату ЄСВ з мінімалки.
  • Відрядження за основним місцем роботи: що за сумісництвом? Якщо працівник направляється у відрядження з основного місця роботи, його відсутність на іншому місці роботи (за сумісництвом) потрібно якось врегулювати. Про те, які варіанти пропонує чинне законодавство, читайте у цій статті.
  • ФОП працює за сумісництвом: чи платити ЄСВ за себе? Фізична особа — підприємець (ФОП) не лише здійснює підприємницьку діяльність, а й має місце роботи за сумісництвом. Чи можна в такій ситуації не сплачувати ЄСВ за себе?
  • Сумісники в Об’єднаній звітності У цій статті пропонуємо вам розглянути особливості відображення в Об’єднаній звітності працівників, що прийняті за сумісництвом. Поговоримо і про нюанси заповнення додатків звітності, і про врахування сумісників при визначенні її кількісних показників.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі