Теми статей
Обрати теми

Якщо акумулятор відпрацював своє

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Акумулятор на авто — витратний компонент, який неминуче зношується в процесі експлуатації. Зазвичай його замінюють лише після того, як він вичерпає свій ресурс. Але так складається не завжди. Практика свідчить, що слабкі місця автомобільних акумуляторів видно саме взимку. Тож із настанням холодів часто постає питання заміни старого акумулятора на новий. Що треба при цьому враховувати, читайте в статті.

Контролюємо ресурс експлуатації

Кожна акумуляторна батарея (АБ), або просто акумулятор, має свій ресурс експлуатації. І для безпечного та раціонального використання авто, звісно, треба враховувати цей показник. Для цього

під час експлуатації акумуляторів необхідно контролювати тривалість чи обсяг їх роботи (так званий наробіток)

Такий наробіток вимірюють у календарних місяцях та кілометрах пробігу авто (пп. 8.1, 8.2 Правил № 795*).

* Правила експлуатування акумуляторних свинцевих стартерних батарей колісних транспортних засобів і спеціальних машин, виконаних на колісних шасі, затверджені наказом Мінтрансзв’язку від 02.07.2008 № 795.

Зазначені дані обов’язково мають знайти своє відображення у Картці обліку наробітку та відстежування обігу (додаток 12 до Правил № 795). Їх необхідно заносити до Картки щоквартально, а також загалом за рік.

Аби знати, коли пора замінити старий акумулятор на новий, передусім слід керуватися Нормами № 489*. Ними встановлено показники середнього ресурсу в календарних місяцях використання АБ (п. 3.10 Норм № 489).

* Експлуатаційні норми середнього ресурсу акумуляторних свинцевих стартерних батарей колісних транспортних засобів і спеціальних машин, виконаних на колісних шасі», затверджені наказом Мінтрансзв’язку від 20.05.2006 № 489.

Списуємо

Керівник підприємства своїм наказом утворює комісію, уповноважену визначати технічний стан акумуляторів (п. 8.4 Правил № 795).

Насамперед комісія аналізує сумарний наробіток від початку експлуатації АБ чи її поновлення після ремонту і порівнює його з нормативним. АБ, що відслужила встановлений строк, але при цьому цілком працездатна, замінювати ще зарано.

А от якщо і встановлений строк її використання минув, і робочий стан досяг допустимої межі (так званого граничного стану), то замінити її можна без проблем (п. 3.12 Норм № 489). Граничним є стан, у разі досягнення якого подальша експлуатація акумулятора недопустима або недоцільна через зменшення ємності нижче 40 % від номінальної або відновлення її справності неможливе або недоцільне (розд. 2 Норм № 489).

Крім того, підставою для заміни акумуляторної батареї є також

виробничі або експлуатаційні дефекти, якщо така акумуляторна батарея не підлягає ремонту або ремонт економічно недоцільний

При цьому списання здійснюють на підставі акта незалежно від того, що фактичний період їх використання менший за нормативний (п. 3.13 Норм № 489).

Але що робити з відпрацьованим акумулятором далі, після списання?

Визначаємо подальшу долю АБ

Попри те, що на сьогодні законодавча база у сфері поводження з небезпечними відходами докорінно змінилася, мусимо підтвердити добре відому вам тезу:

після того як акумулятор відпрацює своє, він набуває статусу небезпечних відходів

Доходимо такого висновку на підставі п.п. 3 п. 16 Порядку класифікації відходів, затвердженого постановою КМУ від 20.10.2023*, оскільки у складі відпрацьованих АБ є свинець або його сполуки, а це канцероген.

* Набирає чинності з дня опублікування (на момент виходу цієї статті ще не опубліковано).

Утворювачі та власники небезпечних відходів зобов’язані (ст. 27 Закону № 2320*):

1) зберігати небезпечні відходи окремо від інших видів відходів у спосіб, що не становить загрози для здоров’я людини та навколишнього природного середовища;

2) забезпечувати збирання, перевезення, оброблення відходів шляхом укладення договору з суб’єктом господарювання у сфері управління відходами;

3) не допускати передачі небезпечних відходів суб’єктам господарювання, які не мають дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів та ліцензії на здійснення господарської діяльності з управління небезпечними відходами.

* Закон України «Про управління відходами» від 20.06.2022 № 2320-IX (набрав чинності 09.07.2023 на заміну Закону України «Про відходи» від 05.03.98 № 187/98-ВР, що діяв до цієї дати).

Таким чином, у цій частині законодавче регулювання принципово не змінилося:

здавати відпрацьовані акумулятори потрібно лише спеціалізованим підприємствам, які мають відповідні дозвіл і ліцензію

Не потребує отримання ліцензії діяльність із зберігання відходів, якщо протягом одного року утворені відходи передаються суб’єкту господарювання, який має ліцензію на здійснення комплексу операцій з управління небезпечними відходами (ч. 2 ст. 44 Закону № 2320). При цьому суб’єкт господарювання має подати звітну інформацію (декларацію) до інформаційної системи управління відходами. Про обов’язок подання такої декларації йдеться також у п. 12 ч. 2 ст. 16 Закону № 2320 (ср. ).

Отже,

якщо у вас утворилися небезпечні відходи у вигляді відпрацьованих акумуляторів, не забудьте подати декларацію про відходи незалежно від обсягу таких відходів

Зверніть увагу! Тепер таку декларацію доведеться подавати всім утворювачам небезпечних відходів. У той час як раніше за Законом України «Про відходи» (див. ч. 2 ст. 17) обов’язок подання такої декларації залежав від величини показника загального утворення відходів Пзув, а той, у свою чергу — від обсягів їх утворення.

За чинними наразі правилами декларація подається раз на рік до 20 лютого року, що настає за звітним в електронному вигляді через Єдиний державний вебпортал електронних послуг (ст. 45 Закону № 2320). Форму декларації затверджено постановою КМУ від 07.05.2022 № 556. Вперше за цією формою доведеться звітувати у 2024 році за попередній рік.

Екологічний податок

До платників цього податку п.п. 240.1.3 ПКУ зараховує тих суб’єктів господарювання, які в процесі своєї діяльності здійснюють розміщення відходів.

У свою чергу, розміщення відходів — це постійне (остаточне) перебування або захоронення відходів у спеціально відведених для цього місцях чи об’єктах (місцях розміщення відходів, сховищах, полігонах, комплексах, спорудах, ділянках надр тощо), на використання яких отримано дозволи уповноважених органів (п.п. 14.1.223 ПКУ).

Із цього випливає, що

особа, яка тимчасово зберігає на своїй території відходи, в тому числі небезпечні (зокрема, акумулятори), платником екоподатку не є

Досі податківці погоджувалися з такими висновками (БЗ 117.01, яка залишалась чинною на момент виходу цієї статті).

Та чи не переглянуть вони свій підхід у зв’язку з прийняттям Закону № 2320? Сподіваємося, що ні. Принаймні, в роз’ясненні від 21.09.2023, адресованому платникам екоподатку за розміщення відходів, ДПСУ заявляє, що

до внесення відповідних змін до ПКУ обчислювати податкові зобов’язання з екологічного податку та декларувати їх слід у порядку, визначеному цим Кодексом

Тож за умови наявності чинного договору на видалення та утилізацію відходів із спеціалізованими підприємствами екоподаток і надалі вам сплачувати не потрібно.

Бухгалтерський облік

Автомобільний акумулятор належить до запасів. Вартість акумулятора-замінника можна списувати на витрати безпосередньо при його встановленні на авто. Витрати на заміну АБ у бухобліку відносять до витрат періоду залежно від напряму використання автомобіля. Тобто встановлення нового акумулятора на автомобіль відображають записом: Дт 23, 91, 92, 93, 94 — Кт 207.

А як відобразити списання старої АБ, вартість якої входить у вартість авто й обліковується разом із ним у складі об’єкта ОЗ?

У момент виведення відпрацьованого акумулятора з експлуатації дійте так:

якщо здаєте АБ на утилізацію — відображайте її списання тільки в оперативному обліку. Річ у тому, що відходи, реалізація та/або використання яких у виробничому процесі не передбачаються, активом у бухобліку не визнають (п. 2.13 Методрекомендацій № 2). Тому АБ, що планується для здавання на утилізацію, оприбутковувати на баланс не потрібно. А вартість послуг з утилізації включайте до інших операційних витрат.

* Методичні рекомендації з бухгалтерського обліку запасів, затверджені наказом Мінфіну від 10.01.2007 № 2.

Цей варіант може зацікавити вас хоча б тому, що позбавляє необхідності розподіляти ПДВ за ст. 199 ПКУ

Адже операції з постачання металобрухту (відходів чорних і кольорових металів, включених до «чорного» і «кольорового» Переліків, затверджених постановою КМУ від 12.01.2011 № 15) до 01.01.2027 звільняються від оподаткування ПДВ (п. 23 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ).

А в одному з цих переліків згадуються використані (виснажені) акумулятори електричні, свинцево-кислотні (код за УКТ ЗЕД 8548 10 21 00), а також залишки та лом електричних акумуляторів із вмістом свинцю (код за УКТ ЗЕД 8548 10 91 00). Тому при здаванні старої АБ як металобрухту в платника разом з оподатковуваною діяльністю з’являються і пільгові постачання. Тобто в такому разі ви мусили б розподіляти ПДВ (подробиці шукайте в статті «Здали металобрухт/макулатуру: чи розподіляти ПДВ?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 3);

якщо плануєте продати стару АБ за компенсацію, то оприбутковуйте її як вторсировину на баланс за чистою вартістю реалізації: Дт 209 — Кт 719 (п. 2.12 Методрекомендацій № 2). Відповідно при продажу цю ж вартість списуйте в дебет субрахунку 943. Дохід від реалізації показуйте за кредитом субрахунку 712. І не забудьте при цьому про розподіл ПДВ (див. вище) у місяці, коли відбулася така госпоперація, а також у кінці року.

Разом з тим можна вдатися до певних хитрощів, якщо ви знайдете такого продавця акумуляторів, який працює за принципом трейд-ін, тобто продає новий товар в обмін на старий з доплатою (деталі такої оборудки ☺ шукайте в статті «Трейд-ін і торгівля вживаними товарами: правила оподаткування» // «Податки & бухоблік», 2016, № 73).

Запропонуйте йому в обмін на нову АБ вашу стару батарею як уживану, однак придатну до експлуатації, а не як виснажену

Тоді така операція під звільнення від ПДВ за «металобрухтним» п. 23 підрозд. 2 розд. ХХ ПКУ не потрапить, і ви уникнете необхідності розподіляти ПДВ за ст. 199 ПКУ. А який із варіантів виявиться вигіднішим, у кожному конкретному випадку слід аналізувати окремо.

Податковий облік

Податок на прибуток. Тут усе орієнтовано на бухгалтерський облік. Жодних спеціальних різниць за операціями заміни акумуляторів немає.

Не доведеться коригувати фінрезультат і в разі списання АБ, які не відпрацювали свій ресурс

ДВ. У загальному порядку право на податковий кредит виникає в платника в разі придбання акумуляторних батарей з вхідним ПДВ (за умови наявності ПН, зареєстрованої в ЄРПН). А в разі використання автомобіля в негоспдіяльності або в безПДВшних операціях нараховуються компенсуючі податкові зобов’язання (ПЗ) з ПДВ (п. 198.5 ПКУ).

При фіскальному підході компенсуючі ПЗ доведеться також нарахувати при списанні акумулятора раніше строку, встановленого Нормами № 489. Проте, на нашу думку, діяти так потрібно, якщо акумулятори відповідають технічним характеристикам і цілком можуть використовуватися за своїм призначенням.

Якщо акумулятор списують через його пошкодження, що виключає ремонт (відновлення), вважаємо, підстав для нарахування компенсуючих ПЗ немає

Адже, як ми вже з’ясували, таке списання цілком уписується у вимоги Норм № 489. Отже, негосподарська спрямованість такого списання відсутня. Щоправда, податківці цей підхід можуть не схвалювати…

Висновки

  • Для заміни акумуляторної батареї дотримуйтеся двох умов: (1) установлений строк її використання минув, (2) робочий стан досяг допустимої межі.
  • Відпрацьовані АБ передавайте лише спеціалізованим підприємствам, які мають відповідні дозвіл і ліцензію.
  • Списану АБ, що планується для здавання на утилізацію, оприбутковувати на баланс не потрібно. А вартість послуг з утилізації включайте до інших операційних витрат.
  • Якщо плануєте продати стару АБ за компенсацію, то оприбутковуйте її як вторсировину на баланс за чистою вартістю реалізації.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі