Теми статей
Обрати теми

Змінився бухгалтер: як підписати старі податкові накладні

Костюк Дмитро, заступник головного редактора
У платника ПДВ змінився головний бухгалтер, він же відповідальний за складання та реєстрацію ПН. На момент звільнення старого бухгалтера залишилося декілька складених ним, але не підписаних ПН. Як їх підписати і зареєструвати?

Правила реєстрації ПН/РК установлені в Порядку ведення ЄРПН, затвердженому КМУ від 20.12.2010 № 1246. Для нашого питання цікавий п. 10 цього документа. Відповідно до нього в ЄРПН приймаються ПН/РК з накладенням:

— КЕП головного бухгалтера (бухгалтера) або керівника (за відсутності в постачальника (продавця) посади бухгалтера);

— КЕП іншої особи, якій делеговано право підпису ПН/РК*.

* Крім того, потрібне накладення кваліфікованої електронної печатки (у разі її наявності).

При цьому згідно з п. 12 після надходження ПН/РК система в автоматичному режимі перевірить дійсність КЕП, порядок її накладення та наявність права підпису посадовою особою платника таких ПН/РК. Судячи з усього, на цьому етапі в загальному випадку ПН/РК, складена однією особою, але підписана іншою, прийнята не буде. Тобто повноваження посадової особи перевіряються на момент складання ПН/РК і на момент підписання.

У вашому випадку, судячи з усього, право підпису іншій особі до звільнення головного бухгалтера не делегували. Тому другий з наведених вище варіантів розглядати не будемо.

Особливість підписання ПН/РК головним бухгалтером (бухгалтером) або директором (якщо немає посади бухгалтера) в тому, що вони можуть це робити, так би мовити, за мовчазною згодою, незважаючи на делегування ним права підпису ПН. Єдине, що в такому разі в самих ПН/РК у полі «Посадова (уповноважена) особа» потрібно зазначити прізвище та ім’я головбуха (чи директора), тобто особи, підпис якої і проставлятиметься в ПН/РК.

У нашому випадку змінився бухгалтер. Підписати ПН/РК, складені старим бухгалтером, новий не може. На момент виникнення податкових зобов’язань він ще не працював на підприємстві. Тому проставити своє ім’я і прізвище в таких ПН він не може.

У такій ситуації вважаємо, що ці ПН/РК може спробувати підписати директор. Адже як ми з’ясували вище, він стоїть ніби «над» делегуванням права підпису.

Які можуть бути негативні наслідки, якщо ПН/РК буде зареєстрована за підписом директора (за наявності посади бухгалтера)? На наш погляд, їх немає. І питання тут уже переходить у площину податкового кредиту покупця: чи можуть податківці викосити його?

Свого часу податківці відповідали на питання невідповідності імені та прізвища особи, яка склала ПН і підписала її (БЗ 101.13):

«…невідповідність електронного підпису, що накладається на ПН при її реєстрації в ЄРПН,, власного ім’я та прізвища особи, яка склала ПН, не може бути єдиною підставою для невизнання податкового кредиту за такою ПН».

Щоправда, з 23.04.2021 ця консультація вважається недіючою. Але на суть цього питання це вплинути ніяк не повинно. Адже її скасування було викликане змінами до Порядку ведення ЄРПН, а не з формуванням ПК покупця. У нас же ситуація ще однозначніша: ПН/РК і склала, і підписала одно і та сама особа — директор.

А взагалі в таких випадках, щоб уникнути неприємностей, зазвичай роблять так. Перед звільненням головбуха:

— по можливості підписують усі ПН/РК його підписом, навіть якщо не настали граничні строки реєстрації;

— делегують повноваження щодо підпису ПН/РК іншому працівникові платника, і вже він складає і підписує ПН/РК навіть після звільнення головбуха.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі