Теми статей
Обрати теми

Чи є порушенням сплата ЄП груп 1 та 2 після вихідних?

Клец Віталіна, податковий експерт
З 01.08.2023 можливість не сплачувати ЄП груп 1 та 2 суттєво обмежена*. Ось і доводиться згадувати старі правила сплати ЄП. Пам’ятається, йшлося там про 20-те число поточного місяця. Так треба сплатити до 20-го, не пізніше 20-го чи можна й після 20-го, якщо 20-те припало на вихідний? Зараз і розберемося.

* Більше деталей щодо цього знайдете у статті «Сплата ЄП та ЄСВ «за себе» ФОП груп 1 та 2: як з 01.08.2023?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 61.

Правила з ПКУ

Правила сплати ЄП для спрощенців груп 1 та 2 прописано в п. 295.1 ПКУ:

«Платники єдиного податку першої і другої груп сплачують єдиний податок шляхом здійснення авансового внеску не пізніше 20 числа (включно) поточного місяця»

Наприклад, за вересень треба сплатити не пізніше 20 вересня, за жовтень — не пізніше 20 жовтня, за листопад — не пізніше 20 листопада і т. д.

А якщо є бажання заплатити одразу за декілька місяців? Не проблема. У тому ж таки п. 295.1 ПКУ є норма, що сплату ЄП груп 1 та 2 можна здійснити авансовим внеском за весь податковий (звітний) період (квартал, рік), але не більш як до кінця поточного звітного року. Тобто не можна лише в поточному році платити за місяці наступного календарного року.

А якщо 20-те число — вихідний чи свято?

Почнемо зі свят. На час війни у свята всі працюють, як у звичайний робочий день (п. 6 ст. 6 Закону № 2136*). Тому, власне, і питання немає.

Якщо 20-те число припадає на святковий день, то останній день для сплати ЄП груп 1 та 2 — то 20-те число відповідного місяця

* Закон України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX.

А от з вихідними днями все так, як і до війни. Тобто вони — неробочі. То чи можна сплатити у перший робочий день після вихідного?

Дивіться. У п. 57.1 ПКУ є таке правило:

«Якщо граничний строк сплати податкового зобов’язання припадає на вихідний або святковий день, останнім днем сплати податкового зобов’язання вважається операційний день, що настає за вихідним або святковим днем»

Чи слід вважати авансові внески з ЄП груп 1 та 2 податковим зобов’язанням? Немає жодного сумніву. Адже відповідно до п.п. 14.1.156 ПКУ податкове зобов’язання — це, зокрема, сума коштів, яку платник податків повинен сплатити до відповідного бюджету або на єдиний рахунок як податок або збір на підставі, в порядку та строки, визначені податковим законодавством.

А чи має значення, що авансові внески з ЄП груп 1 та 2 нараховує не сам ФОП, а податковий орган (п. 295.2 ПКУ)? Ми б вважали, що не має. Тобто це є уніфіковане правило. Але у податківців на це своя думка, про що далі.

Думка фіскалів

Факт такий, що саме по авансових внесках з ЄП груп 1 та 2 податківці не бачать підстав для перенесення граничного строку сплати, якщо він припав на вихідний день (категорія 129.04 БЗ).

Та й на практиці в Електронному кабінеті вони нараховують ЄП без фори у вигляді переносу граничного строку сплати, якщо він припадає на вихідний.

Наприклад, фіскали вважають, що сплата ЄП груп 1 та 2 за серпень 2023 21.08.2023 є порушенням строку сплати

Чому так? Податківці не аргументують.

А в консультаціях на «гарячій лінії» вони посилаються на те, що для авансових платежів з ЄП в ПКУ не прописано перенесення строків сплати.

Тобто, судячи з усього, податківці мислять так, мовляв:

п. 57.1 ПКУ — то про сплату податкових зобов’язань, нарахованих самим платником;

— про сплату податкових зобов’язань, нарахованих податковим органом, коли це не пов’язано з порушенням платником вимог законодавства, — то п. 57.2 ПКУ;

— тож оскільки сплата авансових внесків з ЄП груп 1 та 2 підпорядковується саме п. 57.2 ПКУ, а у ньому правила про вихідне перенесення немає (бо воно сидить у п. 57.1 ПКУ), то і сплата ЄП груп 1 та 2 не переноситься.

Отак!

А якщо сплатили пізніше?

Логіка податківців доволі сумнівна. Бо, насправді, навіть у ті часи, коли в ПКУ взагалі не було згадки про вихідне перенесення строків сплати, суди доходили висновків, що воно таки має бути (див., зокрема, постанову ВС від 12.04.2019 у справі № 809/1577/17). Посилалися при цьому на Європейську конвенцію про обчислення строків (ст. 5 ETS № 76). В ній сказано, що якщо дедлайн строку, до спливу якого має бути здійснена та чи інша дія, припадає на суботу, неділю, офіційне свято чи день, який вважається офіційним святом, встановлений строк подовжується на перший робочий день, який настає після них.

Та і не забуваємо, що в ПКУ в нас є правило, що коли норми законодавства допускають неоднозначне (множинне) трактування прав та обов’язків платників податків або контролюючих органів, рішення приймається на користь платника податків (п. 56.21 ПКУ)!

Тож податківці, вважаємо, неправі.

Але, знову ж таки, слід розуміти, що за сплату ЄП пізніше 20-го числа, навіть якщо 20-те число припадає на вихідний, ФОП ризикує отримати штраф.

Воєнний стан тут не допоможе. А щодо розміру штрафу, то у разі несвоєчасної сплати ЄП груп 1 та 2 він складе 50 % ставки ЄП (п. 122.1 ПКУ, категорія 107.04 БЗ).

Судитися із податківцями за такі суми хтось навряд чи стане.

Висновки

  • Спрощенці груп 1 та 2 мають сплачувати ЄП щомісяця не пізніше 20-го числа.
  • Податківці не бачать підстав для перенесення граничного строку сплати, якщо він припав на вихідний день.
  • За сплату ЄП пізніше 20-го числа, навіть якщо 20-те число припадає на вихідний, ФОП ризикує отримати штраф.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі