Теми статей
Обрати теми

Відпустка за свій рахунок під час воєнного стану

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
Чи відрізняються «воєнні» відпустки без збереження зарплати? Хто може ними скористатися та за яких умов? Чи можна переривати такі відпустки, якщо роботодавець зацікавлений у виході працівника на роботу до її закінчення?

З такими запитаннями звернувся до нас читач. Відповідаємо. Наразі є такі варіанти:

1) відпустка без збереження зарплати за згодою сторін у зв’язку з воєнним станом, що надається на підставі ч. 1 ст. 26 Закону України «Про відпустки» від 15.11.1996 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки) з урахуванням приписів ч. 3 ст. 12 Закону України «Про організацію трудових відносин в умовах воєнного стану» від 15.03.2022 № 2136-IX (далі — Закон № 2136);

2) відпустка без збереження, що надається на вимогу працівника, який виїхав за межі території України або набув статусу внутрішньо переміщеної особи (ВПО). Підстава надання — ч. 4 ст. 12 Закону № 2136.

Зрозуміти, чим ці відпустки схожі, а чим відрізняються, вам допоможе інформація, наведена в таблиці нижче.

Питання

Відпустка за свій рахунок

за згодою сторін у зв’язку з воєнним станом

тим, хто виїхав за кордон чи набув статусу ВПО

Яка підстава надання?

Ч. 1 ст. 26 Закону про відпустки з урахуванням ч. 3 ст. 12 Закону № 2136

Ч. 4 ст. 12 Закону № 2136

Хто може скористатися відпусткою?

Будь-хто

Працівники — ВПО та ті, які виїхали за кордон

Яка максимальна тривалість відпустки?

До завершення (скасування) воєнного стану

Не більше 90 к. дн. протягом дії воєнного стану

Які документи надає працівник роботодавцю?

Заява про надання відпустки

Заява + документи, що підтвердять факт перебування за кордоном, або довідка ВПО

Чи може роботодавець відмовити в наданні?

Так

Ні

Чи включається в стаж для щорічної основної відпустки?

Так

Ні

Чи бере участь у розрахунку середньої зарплати?

Ні, дні відпустки без збереження зарплати виключаємо з розрахункового періоду, незалежно від того, відпускну, непрацездатну чи іншу середню зарплату рахуємо

Чи включається період у страховий стаж?

Якщо ЄСВ не сплачувався у відповідному місяці, то такий місяць не потрапляє до стажу

Розглянемо ще декілька організаційних питань.

Чи обов’язково брати відпустку без збереження зарплати на максимальний строк? Ні. Бажана тривалість відпустки в межах максимального строку зазначається працівником в заяві про її надання.

Чи можна брати зазначені відпустки декілька разів протягом воєнного стану? Так. Проте якщо говоримо про відпустку за свій рахунок тим, хто виїхав за кордон, та ВПО, то загальна тривалість відпусток (частин), яку працівник може вимагати надати відповідно до ч. 4 ст. 12 Закону № 2136, не може перевищувати 90 днів протягом дії воєнного стану.

Працівнику у 2022 році надавалися відпустка за свій рахунок для ВПО тривалістю 90 календарних днів. Чи може він скористатися цією відпусткою в поточному (2023) році? Ні. 90 календарних днів — це максимальна тривалість відпустки протягом всього воєнного стану.

Чи може роботодавець відкликати працівника з відпустки за свій рахунок до її завершення? Ні, не може. Це не передбачено чинним трудовим законодавством. Проте працівник може сам звернутися до роботодавця із заявою про припинення відпустки без збереження заробітної плати. Це не заборонено. Текст заяви може бути таким: «Прошу дозволити перервати відпустку без збереження заробітної плати за згодою сторін у зв’язку воєнним станом та стати до роботи з 18.09.2023». На підставі цієї заяви роботодавець видає наказ про дострокове закінчення відпустки за свій рахунок. Наведемо нижче фрагмент такого наказу.

img 1

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі