№75

Податки & бухоблік, вересень, 2023/№ 75 Інші номери журналу ›
  • Діяльність призупинена: чи слід звітувати за період простою? Через вторгнення рашистів у багатьох підприємств почалися тимчасові фінансові проблеми. Але цей факт ще не говорить про те, що підприємство слід обов’язково ліквідувати. Можна просто спробувати перечекати цей складний період. Щоб перечекати з найменшими втратами, керівництво підприємства зазвичай просто тимчасово зупиняє діяльність. Відповідям на запитання, пов’язані із зупиненням діяльності, присвячено цей тематичний номер. А почнемо з можливості (не)подання податкових декларацій та іншої звітності.
  • Витрати під час вимушеного простою та тимчасової зупинки діяльності: бухоблік і прибуток Багатьох суб’єктів господарювання війна змусила на тривалий час заморозити свою діяльність. Але навіть під час вимушеного простою підприємства продовжують нести певні витрати. З’ясуємо, як у період повної бездіяльності (простоювання) обліковувати амортизацію основних засобів (ОЗ), витрати на оплату праці працівників і загальновиробничі витрати (ЗВВ).
  • Консервація і розконсервація основних засобів під час війни Тимчасове призупинення діяльності, спричинене війною, спонукає підприємства вдаватися до такого механізму збереження невикористовуваних основних засобів (ОЗ), як консервація об’єктів. Що це за процедура? Як правильно задокументувати консервацію й наступну розконсервацію? Як обліковувати законсервовані об’єкти, їх утримання та виведення з консервації? Розберемося з консерваційним процесом детально.
  • Чи можна перенести податковий кредит з ПДВ при простої? Підприємство ще навесні призупинило діяльність. Але все одно лишилися певні обов’язкові витрати (оренда, комунальні платежі тощо). Постачальники складають на підприємство і реєструють в ЄРПН податкові накладні. Оскільки діяльність відсутня, то у підприємства не виникають податкові зобов’язання з ПДВ. Щоб не було від’ємного значення у декларації, було вирішено ці суми не ставити до податкового кредиту. Чи працює зараз правило 365 днів для перенесення податкового кредиту?
  • Майно не використовується через війну: чи є пільги щодо орендної плати? Чи є спеціальні послаблення щодо оренди у період війни? Саме з таким питанням ми будемо розбиратися у цьому матеріалі. Дійсно, якісь норми ж були у період карантину. А що з воєнним станом? Ситуація не менш критична, однозначно… Тож не будемо зволікати, а розпочнемо наше занурення у тему.
  • Чи заповнювати ф. № 20-ОПП при тимчасовій призупинці діяльності? Підприємство вирішило тимчасово припинити господарську діяльність. Чи потрібно йому подавати ф. № 20-ОПП через здійснення такої тимчасової призупинки?
  • Чи можна директору не виплачувати зарплату? Якщо юрособа призупиняє свою дільність, то витрати на зарплату директора — додатковий тягар. Тож, звісно, у такому випадку виникає запитання: як цього тягаря (тобто зарплати ☺) позбутися? І чи можлива взагалі ситуація, коли директор юрособи працює (або ж лише підписує звіти) за просто так. Що ж, давайте розбиратися разом.
  • Оформлення простою Якщо підприємство планує призупинити діяльність, то одним із варіантів відносин з найманими працівниками у цей період є запровадження для них простою. Поговоримо про те, за яких умов можна оголосити простій, чи є обмеження щодо його тривалості, про документальне оформлення простою та інші питання.
  • Оплата простою На підприємстві оголошено простій. Як його оплатити? Як бути з вимогою про «2/3 окладу», якщо у працівника годинна тарифна ставка чи відрядна розцінка? Не залишимо поза увагою й питання оподаткування «простійних» виплат і відображення їх у звітності тощо.
  • Якщо простій збігся з хворобою, призовом, відпусткою На підприємстві чи в окремому його підрозділі запроваджено простій. Оплата нараховується і тут з’ясовується, що одного з працівників призвали/прийняли на військову службу, чи він захворів, чи збирається у відпустку. Як у такому випадку діяти? Розповідаємо.
  • У розрахунковому періоді простій Розрахунок середньої зарплати — це той ще квест для бухгалтера. Різні порядки, різні вимоги і все треба тримати в голові. Добре, коли в розрахунковому періоді тільки знайомі виплати, з якими маєш справу постійно. А як бути, якщо до нього потрапив період простою? Залишати чи викидати? Шукаємо відповіді на ці запитання разом. Приєднуйтесь до розмови.
  • Відпустка за свій рахунок під час воєнного стану Чи відрізняються «воєнні» відпустки без збереження зарплати? Хто може ними скористатися та за яких умов? Чи можна переривати такі відпустки, якщо роботодавець зацікавлений у виході працівника на роботу до її закінчення?
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі