Теми статей
Обрати теми

Якщо простій збігся з хворобою, призовом, відпусткою

Ушакова Лілія, експерт з кадрових і податкових питань
На підприємстві чи в окремому його підрозділі запроваджено простій. Оплата нараховується і тут з’ясовується, що одного з працівників призвали/прийняли на військову службу, чи він захворів, чи збирається у відпустку. Як у такому випадку діяти? Розповідаємо.

Простій + призов

Незалежно від запровадження на підприємстві простою, за працівниками, призваними чи прийнятими на військову службу з дати призову починають працювати гарантії, встановлені ч. 3 ст. 119 КЗпП. На цьому наполягають фахівці Держпраці в роз’ясненні на офіційному сайті Держпраці.

Тобто у випадку призову чи прийняття працівника на військову службу пріоритетною є ст. 119 КЗпП. За ним зберігаємо місце роботи та посаду. Оплату простою не проводимо.

Простій + лікарняний

На думку ПФУ, висловлену в листі від 22.02.2023 № 2800-030401-8/9101, у зв’язку з тим, що під час простою відбувається зупинення роботи, яке унеможливлює виконання роботи працівником, у нього у разі хвороби або травми, тривалість якої збігається з часом простою, не настає стан тимчасової непрацездатності в цей період.

Пенсійники наполягають, що якщо працівник захворів під час простою, то роботодавець, незважаючи на цей факт та наявність лікарняного листа, повинен продовжувати нараховувати йому оплату простою. В результаті втрата заробітку не відбувається, право на лікарняні не виникає.

Факт відмови в призначенні лікарняних обов’язково фіксуємо документально. Страхувальник чи уповноважені ним особи повинні винести рішення про відмову в призначенні непрацездатних виплат. Підставою для відмови, на думку ПФУ, є ч. 1 ст. 15 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-XIV (далі — Закон № 1105) — відсутність втрати заробітної плати в зазначеному періоді. Також не пізніше 5 днів після прийняття такого рішення не забудьте надати/надіслати працівникові повідомлення про відмову в призначенні допомоги із зазначенням причини відмови та порядку оскарження.

Якщо ж працівник продовжує хворіти після завершення простою, то за дні тимчасової непрацездатності, що йдуть за останнім днем простою, нараховують лікарняні в загальному порядку. При цьому відлік перших 5 днів хвороби — з дати відкриття лікарняного, а не з дня виходу на роботу після простою.

Йдемо далі. Допомога по тимчасовій непрацездатності. Тут діє спецнорма ч. 3 ст. 18 Закону № 1105. Так, у разі надання застрахованій особі відпустки у зв’язку з вагітністю та пологами у період простою підприємства не з вини застрахованої особи,

допомога по вагітності та пологах надається з дня виникнення права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами

У цьому питанні ПФУ заперечень не має. У тому ж таки листі від 22.02.2023 № 2800-030401-8/9101 він погоджуються, що страхувальник на підставі виданого листка непрацездатності з причиною непрацездатності «Вагітність та пологи» зобов’язаний особисто або через уповноважених ним осіб призначити допомогу по вагітності та пологах на загальних підставах.

Простій + відпустка

Чи можна надати працівнику щорічну відпустку, якщо він перебуває у простої? Так, звісно. Ба більше, якщо надання відпустки передбачене графіком відпусток, то проігнорувати цей факт роботодавець не має права. Він зобов’язаний дотримуватися графіка. Серед причин для перенесення щорічної відпустки або її продовження простій не зазначений (ст. 11 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР).

Також немає причин відмовляти працівнику у наданні інших видів оплачуваних відпусток, як-то соціальної додаткової відпустки на дітей, відпустки при народженні дитини, відпустки учасникам бойових дій тощо.

Якщо надаєте оплачувану відпустку, то замість оплати простою нараховуєте за період відпустки відпускні.

Чи може працівник, якому оголошено простій, піти у відпустку без збереження зарплати? Так, це також не заборонено. Видаємо наказ про надання відпустки та з дати початку відпустки за свій рахунок перестаємо нараховувати оплату простою.

Висновки

  • У разі призову працівника на військову службу під час простою пріоритет віддаємо гарантіям, установленим ч. 3 ст. 119 КЗпП: зберігаємо за працівником місце роботи та посаду.
  • За період хвороби, що збіглася з простоєм, лікарняні не призначаємо.
  • Допомога по вагітності та пологах надається з дня виникнення права на відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами незалежно від факту простою.
  • Під час перебування у простої працівник має право як на оплачувані, так і на неоплачувані відпустки.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі