Теми статей
Обрати теми

Виплати на користь ФОП без оподаткування ПДФО/ВЗ/ЄСВ: які документи потрібні

Хмелевський Ігор, податковий експерт
За останніми даними, кількість фізичних осіб — підприємців в Україні перевищила 2 млн. Тож не дивно, що решті суб’єктів господарювання доволі часто доводиться мати справу з ФОП. Різноманітним аспектам такої співпраці присвячено цей тематичний номер. Один із аспектів, який завжди слід мати на увазі: як належним чином підтвердити відомості про ФОП-контрагента, аби мати можливість не оподатковувати його доходи ПДФО/ВЗ/ЄСВ. Про це — у першій статті номера.

Наведемо перелік документів, які дозволяють уникнути подвійного оподаткування доходів ФОП, у таблиці (див. нижче). Теоретичне підґрунтя цієї інформації шукайте в статті «Виплачуємо дохід ФОПу: документи для уникнення подвійного оподаткування» // «Податки & бухоблік», 2023, № 17.

У кого придбаваємо

Що придбаваємо

Які документи потрібні для

неутримання ПДФО/ВЗ

ненарахування ЄСВ

у ФОП-загальносистемника

товари

копія документа, що підтверджує державну реєстрацію ФОП як суб’єкта підприємницької діяльності (витяг або виписка з ЄДР)* (п. 177.8 ПКУ, БЗ 104.12, БЗ 126.05, що втратила чинність з 03.09.2022 з формальних підстав)

з операцій купівлі-продажу товарів ЄСВ узагалі не сплачується

роботи (послуги)

копія виписки/витягу з ЄДР**

* Попри те, що п. 177.6 ПКУ вимагає доходи ФОП-загальносистемника, отримані від незареєстрованої в ЄДР діяльності, оподатковувати за правилами, встановленими для фізосіб, суб’єкт господарювання, який виплатив такий дохід, не зобов’язаний перевіряти зареєстровані види діяльності. Головне, щоб ваш контрагент був зареєстрований як підприємець.

** Уникнути подвійного нарахування ЄСВ на винагороди за ЦПД, укладеними з ФОП, можна, якщо роботи/послуги, що виконуються/надаються за таким договором, відповідають видам діяльності, зазначеним у ЄДР (п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI). За випискою або за витягом з ЄДР ви якраз і зможете в цьому переконатися.

у ФОП-єдиноподатника

товари

витяг з Реєстру платників єдиного податку, копія якого у разі потреби надається юридичним особам і підприємцям, з якими ФОП має господарські відносини* (п.п. 165.1.36 ПКУ, п.п. 2 п. 297.1 ПКУ, БЗ 107.05)

з операцій купівлі-продажу товарів ЄСВ узагалі не сплачується

роботи (послуги)

такі самі, як і від ФОП-загальносистемника (див. вище)

* ПКУ не зобов’язує суб’єктів господарювання при взаємодії з підприємцями-єдиноподатниками запасатися документами, що підтверджують їх ЄП-статус. Загалом, на наш погляд, вимога отримувати документи саме від ФОП-контрагента давно застаріла. Тож якщо з певних причин отримати витяг від самого ФОП не вдається, можна обійтися перевіркою за Реєстром платників ЄП (а для більшої впевненості зробити скріншот). Цей реєстр (і ЄДР також) на сьогодні відкритий.

Виплати ФОП у додатку 4ДФ. Підприємство, що виплачує/надає дохід фізособі-підприємцеві, не є його податковим агентом. Аналогічної думки зазвичай дотримуються й суди (див. постанову ВС від 28.09.2021 у справі № 809/4194/15).

Водночас

для відображення виплат підприємцям у додатку 4ДФ передбачена окрема ознака доходу «157»

Тому ДПСУ традиційно наполягає на включенні до 4ДФ підприємницьких доходів (див. консультації в БЗ 103.25 — цю і цю).

Зверніть увагу! Платникам ПДВ краще не ігнорувати таку вимогу фіскалів, оскільки це може призвести до віднесення покупця — платника ПДВ до ризикових за критерієм ризику 8 «податкова інформація». Якщо податківці хочуть перевіряти походження товару в автоматичному режимі за допомогою системи моніторингу, то в групі ризику можуть опинитися ті, хто купував товар у неплатника (наприклад, у ФОП, у тому числі на єдиному податку).

Разом з тим у цій підставі йдеться тільки про товари, тому придбання послуг у неплатників не може бути підставою для включення в ризикові.

Як правильно заповнити додаток 4ДФ, якщо дохід виплачується ФОП за операціями в межах його підприємницької діяльності?

Податківці в БЗ 103.25 роз’яснюють, що в такому разі в додатку 4ДФ заповнюють графи 3а «Сума нарахованого доходу», 3 «Сума виплаченого доходу» та графа 6 «Ознака доходу», у якій зазначають ознаку доходу «157».

При цьому графу 3 заповнюють у разі фактичної виплати доходу. Наприклад, якщо нарахування доходу було здійснено у лютому (І квартал), а виплата відбулася у квітні (II квартал), то нараховану суму слід відобразити в графі 3а додатка 4ДФ за лютий у I кварталі, а виплачену суму — у графі 3 додатка 4ДФ за квітень у ІІ кварталі.

Водночас графи 4а «Сума нарахованого податку», 4 «Сума перерахованого податку», 5а «Сума нарахованого військового збору» та 5 «Сума перерахованого військового збору» не заповнюють.

App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі