Теми статей
Обрати теми

Виплачуємо дохід ФОПу: документи для уникнення подвійного оподаткування

Хмелевський Ігор, податковий експерт
Якщо ваш постачальник — ФОП, то належним чином підтвердити відомості про нього необхідно, аби мати можливість не утримувати з нього ПДФО, ВЗ, а у випадках, якщо він виконує роботи/послуги, ще й ЄСВ. Які ж саме документи слід мати щодо такого контрагента? Коли про них варто потурбуватися в разі, якщо постачання товарів/робіт/послуг і оплата за них розірвані в часі? Чи необхідно відображати доходи, виплачені ФОП, у додатку 4ДФ?

Працюємо з ФОП-загальносистемником

Купуємо товари. При придбанні товарів у ФОП-загальносистемника суб’єкт господарювання — покупець не зобов’язаний утримувати з доходу такого підприємця ПДФО (п. 177.8 ПКУ). Те саме правило діє й щодо ВЗ (див. БЗ 126.05, що втратила чинність з 03.09.2022 з формальних підстав). Однак

працює це правило тільки в тому випадку, якщо ФОП надав копію документа, що підтверджує його державну реєстрацію як суб’єкта підприємницької діяльності

Зверніть увагу! Для неутримання ПДФО і ВЗ не обов’язково знати, якими видами діяльності має право займатися ваш контрагент. Головне, щоб він просто був зареєстрований як підприємець.

Хоча податківці цю норму розуміють дещо інакше. Для неутримання ПДФО, на їх думку, ФОП на загальній системі оподаткування має надати копію витягу або виписки з ЄДР, в яких зазначаються види діяльності (БЗ 104.12). Чи не натякають фіскали на п. 177.6 ПКУ, за яким доходи ФОП-загальносистемника, отримані від незареєстрованої в ЄДР діяльності, оподатковуються за правилами, встановленими для фізичних осіб? Утім, суб’єкт господарювання, який виплатив такий дохід, не зобов’язаний перевіряти зареєстровані види діяльності. Його клопіт — отримати документ, що підтверджує держреєстрацію підприємця.

До речі, щодо військового збору консультація з БЗ 126.05, про яку йшлося вище, уточнення про види діяльності не містить.

Загалом, на наш погляд, вимога отримувати документи саме від ФОП-контрагента давно застаріла. Самостійно перевіривши його держреєстрацію на дату угоди (!), ви отримаєте актуальнішу інформацію, ніж із не зовсім свіжого витягу від ФОП.

Якщо ж постачання товарів/робіт/послуг і оплата за них розірвані в часі, наполегливо рекомендуємо на обидві дати пересвідчитися, чи не втратив ваш партнер підприємницький статус

Тим більше, що суто технічно жодних перешкод для цього зараз не існує. Адже на сьогодні відновлено можливість безоплатного пошуку в ЄДР, щоправда, з ідентифікацією за кваліфікованим або удосконаленим електронним підписом.

Та чи визнають податківці як підтвердження статусу ФОП будь-яку інформацію, отриману згідно зі ст. 11 Закону № 755*? Тобто чи погодяться вони на інформацію, отриману за безоплатним запитом, а не на виписку або витяг? Хто зна… Тож обійтися без документа від ФОП, самостійно перевіривши дані по контрагенту в ЄДР і зафіксувавши її за допомогою скриншоту, можна лише в крайньому випадку.

* Закон України «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб — підприємців та громадських формувань» від 15.05.2003 № 755-IV.

Що стосується ЄСВ, то з операцій купівлі-продажу товарів цей внесок не сплачується в принципі.

Придбаваємо роботи (послуги). Якщо ви замовляєте роботи (послуги) в підприємця-загальносистемника, то з ПДФО і ВЗ усе так само, як і при придбанні товарів (див. вище). Тобто достатньо мати копію документа, що підтверджує підприємницький статус фізособи-підрядника, — і ПДФО з ВЗ утримувати не треба.

А от уникнути подвійного нарахування ЄСВ на винагороди за ЦПД, укладеними з ФОП, можна, якщо роботи/послуги, що виконуються/надаються за таким договором, відповідають видам діяльності, зазначеним у ЄДР (п. 1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 08.07.2010 № 2464-VI).

Зверніть увагу! Закон не вимагає копій документів, що підтверджують зареєстровані підприємцем види діяльності.

Яким же чином отримати інформацію про види діяльності партнера-підприємця, зазначені в ЄДР?

Податківці в БЗ 201.10 говорять про копію виписки з ЄДР із зазначенням основних видів діяльності партнера.

Разом з тим на сьогодні інформацію про всі (а не тільки про основні) види діяльності можна отримати й при безоплатному доступі до ЄДР (див. абзац другий п. 1 ч. 2 ст. 11 Закону № 755).

Тож, на наш погляд, підтвердити той факт, що роботи, які виконуються (послуги, що надаються), відповідають видам діяльності ФОП, зазначеним у ЄДР, можна як самостійно, так і випискою або витягом з ЄДР, отриманими від контрагента. Причому це може бути і копія паперового витягу, і роздруківка електронного витягу, й електронна копія електронного витягу.

Працюємо з ФОП-єдиноподатником

ПДФО і ВЗ. Дохід ФОП, з якого сплачується єдиний податок, не включається в загальний оподатковуваний дохід такої фізособи (п.п. 165.1.36 ПКУ, п.п. 2 п. 297.1 ПКУ). Тобто дохід, оподаткований єдиним податком, ПДФО не оподатковують. Та сама картина вимальовується й щодо ВЗ (п.п. 1.7 п. 161 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). І щодо цього раніше не виникало жодних запитань.

Для неутримання ПДФО і ВЗ при виплаті доходу досить впевнитися в тому, що одержувач дійсно є підприємцем-єдиноподатником

Та чи працює це правило щодо тих ФОП на ЄП груп 1 та 2, які під час воєнного стану не сплачують єдиний податок на підставі п. 9.1 підрозд. 8 розд. ХХ ПКУ? Вважаємо, що так. Принаймні, суб’єктів господарювання, які мають відносини з такими ФОП, це запитання хвилювати не повинно. По-перше, ПКУ не ставить у залежність неутримання ПДФО покупцем від фактичної сплати єдиного податку ФОП-постачальником. По-друге, не вимагає від покупця контролювати сплату ЄП його постачальниками. По-третє, не існує механізмів такого контролю, навіть якщо у покупця виникне таке бажання. Тож іще раз підкреслимо: для покупця головне те, що його партнер-ФОП має єдиноподатковий статус. Як у цьому пересвідчитися?

У БЗ 107.05 податківці зазначають: документом, що підтверджує факт перебування підприємця на спрощеній системі оподаткування й обрані ним види господарської діяльності, є витяг з Реєстру платників єдиного податку, копія якого у разі потреби надається юридичним особам і підприємцям, з якими має господарські відносини такий спрощенець.

Разом з тим,

у ПКУ немає прямої норми, яка б зобов’язувала суб’єктів господарювання при взаємодії з підприємцями-єдиноподатниками запасатися будь-якими документами, що підтверджують їх ЄП-статус

Схоже, і фіскали не наполягають на обов’язковості витягу, а говорять про нього як про один із варіантів підтвердження ЄП-статусу контрагента. Хоча за традицією обережні бухгалтери віддають перевагу саме йому. Тим більше, що сам ФОП може отримати такий витяг безоплатно та безумовно (п. 299.9 ПКУ), надіславши запит через Електронний кабінет або поштою (див. консультаціїї в БЗ 107.01.08 — цю і цю), після чого надати вам його копію.

Якщо ж із певних причин отримати витяг від самого ФОП не вдається, можна обійтися звичайною перевіркою за Реєстром платників ЄП (а для більшої впевненості зробити скриншот). Єдина перешкода на цьому шляху — Реєстр платників ЄП залишається поки що закритим.

ЄСВ. До операцій купівлі-продажу цей внесок стосунку не має. Тому при придбанні у ФОП-єдиноподатника товарів ЄСВ не нараховують.

А щодо винагород за роботи та послуги, виконані ФОП-єдиноподатником за ЦПД, то з ЄСВ все так само, як і у ФОП-загальносистемника (див. вище).

Підсумуємо. Якщо в той чи інший спосіб ви не отримали відповідних документів щодо ФОП, а також якщо в договорі не зазначено підприємницький статус фізособи*, потрібно оподатковувати всю виплату як дохід, виплачений звичайній фізособі за загальними правилами, передбаченими розд. IV ПКУ.


* Додаткові міркування з цього приводу читайте в статті «ФОП не зазначив у договорі, що він ФОП: наслідки» // «Податки & бухоблік», 2023, № 17.

Крім того, утримати ПДФО і ВЗ доведеться, якщо дохід виплачується ФОП, місцезнаходженням або місцем проживання якого є тимчасово окупована територія (п.п. 38.9 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ). І тут абсолютно не важливо, є такий підприємець єдинником чи загальносистемником. Подробиці див. у статті «Новий перелік тимчасово окупованої території: що з виплатами ФОП?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 8 (ср. ).

В обох цих випадках ви маєте виконати всі функції податкового агента, в тому числі відобразити відповідну інформацію в додатку 4ДФ. А от як бути з 4ДФ у тому разі, коли наявні у вас документи дозволяють не утримувати ПДФО/ВЗ із виплат фізособам-підприємцям?

Виплати підприємцям: чи показувати в 4ДФ

Узагалі-то, підприємство, що виплачує/надає дохід фізособі-підприємцеві, не є його податковим агентом. Аналогічної думки зазвичай дотримуються й суди (див. постанову ВС від 28.09.2021 у справі № 809/4194/15). Адже згідно з п.п. 14.1.180 ПКУ податковий агент з ПДФО — це суб’єкт господарювання, який зобов’язаний нараховувати, утримувати і сплачувати до бюджету ПДФО від імені і за рахунок фізособи з доходів, що виплачуються такій фізособі, вести податковий облік, подавати податкову звітність та нести відповідальність за порушення норм ПКУ. В ситуації з ФОП у підприємства якраз немає таких ПДФО-обов’язків.

Водночас

для відображення виплат підприємцям у додатку 4ДФ передбачена окрема ознака доходу «157»

Тому ДПСУ традиційно наполягає на включенні до 4ДФ підприємницьких доходів (БЗ 103.25).

Зверніть увагу! Невідображення придбань товарів у ФОП у додатку 4ДФ може призвести до віднесення покупця — платника ПДВ до ризикових за критерієм ризику 8 «податкова інформація». Якщо податківці хочуть перевіряти походження товару в автоматичному режимі за допомогою системи моніторингу, то

в групі ризику можуть опинитися ті, хто купував товар у неплатника (наприклад, у ФОП, у тому числі на єдиному податку)

Разом з тим у цій підставі йдеться тільки про товари, тому придбання послуг у неплатників не може бути підставою для включення в ризикові.

У будь-якому разі з відображенням придбань у ФОП краще не жартувати. Як правильно заповнити додаток 4ДФ за такими придбаннями? Податківці відповідають на це запитання так (БЗ 103.25).

Якщо дохід виплачується ФОП за операціями в межах його підприємницької діяльності, то в додатку 4ДФ заповнюються графи 3а «Сума нарахованого доходу», 3 «Сума виплаченого доходу» та графа 6 «Ознака доходу», у якій зазначається ознака доходу «157».

При цьому графа 3 заповнюється у разі фактичної виплати доходу. Наприклад, якщо нарахування доходу було здійснено у лютому (І квартал), а виплата відбулася у квітні (II квартал), то нарахована сума буде відображатись у графі 3а додатка 4ДФ за лютий у I кварталі, а виплачена сума відображатиметься в графі 3 додатка 4ДФ за квітень у ІІ кварталі.

Водночас графи 4а «Сума нарахованого податку», 4 «Сума перерахованого податку», 5а «Сума нарахованого військового збору» та 5 «Сума перерахованого військового збору» не заповнюються. У цих графах проставляють прочерки.

Висновки

  • Для неутримання ПДФО/ВЗ при придбанні товарів у ФОП-загальносистемника п. 177.8 ПКУ говорить про копію документа, що підтверджує держреєстрацію ФОП. Традиційно таким документом вважається витяг/виписка з ЄДР. Якщо ж його отримати не вдалося, можна, на наш погляд, самостійно перевірити держреєстрацію ФОП.
  • Щодо придбань товарів у підприємця-єдиноподатника теж можна обійтися звичайною перевіркою за Реєстром платників ЄП і додатково зробити скриншот. Проте на сьогодні доступ до цього Реєстру залишається закритим. Тож поки що єдиним (і більш прийнятним з погляду податківців) варіантом є отримання копії витягу з Реєстру ЄП від самого ФОП.
  • Щоб уникнути подвійного нарахування ЄСВ на винагороду за роботи/послуги, що виконуються/надаються ФОП, на наш погляд, достатньо просто перевірити, чи зареєстрований в ЄДР відповідний вид діяльності, за допомогою безоплатного запиту.
  • Податківці завжди наполягали на необхідності подання звітності про підприємницькі доходи. Ігнорування цієї вимоги на сьогодні може призвести до віднесення платника ПДВ до категорії ризикових. Тож якщо не хочете сперечатися з податківцями, відображайте дохід ФОП у додатку 4ДФ з ознакою «157».
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі