Теми статей
Обрати теми

Донори: гарантії від роботодавців

Вороная Наталія, експерт з кадрових і податкових питань
Донорство крові — справа благородна та затребувана. А у воєнний час важливість донорства збільшується в рази. Крім поваги та подяки, законодавство передбачає для донорів певні пільги, надавати які мають їх роботодавці. Про які саме обов’язки роботодавців щодо працівників-донорів йдеться, ви дізнаєтесь із цієї статті.

Пільги для донорів

Гарантії донорам установлено Законом України «Про безпеку та якість донорської крові та компонентів крові» від 30.09.2020 № 931-ІХ (далі — Закон № 931) та ст. 124 КЗпП. У таблиці нижче ви можете побачити, на які пільги мають право працівники, що здійснюють донацію крові та її компонентів.

Гарантії працівникам-донорам

№ з/п

Передбачені гарантії

Примітка

1

Звільнення від роботи зі збереженням середнього заробітку за рахунок коштів роботодавця

Працівник, який виявив бажання здійснити донацію крові та/або її компонентів, звільняється від роботи у дні медичного обстеження та донації зі збереженням за ним середнього заробітку за рахунок коштів роботодавця (ст. 124 КЗпП)

2

Додатковий день відпочинку зі збереженням середнього заробітку*

Безпосередньо після кожного дня здійснення донації крові та/або її компонентів працівнику надається день відпочинку зі збереженням середнього заробітку за рахунок коштів роботодавця. За бажанням донора цей день приєднується до щорічної відпустки (абзац другий ч. 2 ст. 20 Закону № 931)

3

Допомога по тимчасовій непрацездатності у зв’язку із захворюванням виплачується у розмірі 100 % середньої зарплати незалежно від стажу роботи*

Така пільга надається протягом року після здійснення донації крові (її компонентів) донорам, які протягом року безоплатно здійснили донацію:

— крові в сумарній кількості, що дорівнює 2 разовим максимально допустимим дозам, або

— плазми крові в сумарній кількості, що дорівнює 4 разовим максимально допустимим дозам, заготовленим методом аферезу, або

— тромбоцитів у 2 разових донаціях методом аферезу.

Ця гарантія передбачена ч. 4 ст. 20 Закону № 931 та п. 5 ч. 1 ст. 17 Закону України «Про загальнообов’язкове державне соціальне страхування» від 23.09.99 № 1105-ХІV

* Зазначена пільга є тимчасовою. Вона втрачає чинність через 5 років після введення в дію Закону № 931. Закон набрав чинності 25.10.2020 та введений у дію через 3 місяці після цієї дати (тобто 25.01.2021). Відповідно згадана пільга діятиме до 25.01.2026.

Далі розглянемо особливості надання окремих донорських пільг докладніше. А почнемо зі звільнення від роботи у дні медичного обстеження та донації.

Увільнення від роботи

Відповідно до п. 2 ч. 2 ст. 12 Закону № 931 керівники підприємств зобов’язані безперешкодно відпускати з місця роботи осіб, які виявили бажання стати донором крові та/або її компонентів у дні відповідного медичного обстеження та донації. Виняток — випадки, коли відсутність донора на його робочому місці в ці дні може призвести до:

— загрози життю чи здоров’ю людей;

— невиконання завдань, пов’язаних із забезпеченням оборони, безпеки держави та громадського порядку;

— значної матеріальної шкоди;

— інших тяжких наслідків.

Підстава для увільнення. Про бажання здійснити донацію крові (її компонентів) працівник інформує роботодавця шляхом подання відповідної заяви. Працівнику слід подати її роботодавцю не пізніше ніж за 1 робочий день до дня донації крові та/або її компонентів. Таку заяву складають у довільній формі. У ній зазначають запланований день донації та медобстеження, а також спосіб використання додаткового дня відпочинку (про нього поговоримо пізніше). Відмовити у звільненні від роботи роботодавець не може, крім випадків, перелічених вище.

Результат розгляду заяви працівника рекомендуємо оформити письмово, наприклад, видавши відповідний наказ (див. постанову Дніпровського апеляційного суду від 23.11.2022 у справі № 203/1929/21).

Зауважимо, що згідно з абзацом четвертим ч. 2 ст. 20 Закону № 931 підставою для звільнення від роботи є довідка, видана донору за місцем медичного обстеження або донації крові (її компонентів). Проте така довідка (за формою № 435/о «Довідка щодо надання донорам пільг», затверджена наказом МОЗ від 07.07.2003 № 301) видається донору після донації крові або її компонентів. Тому наказ про увільнення працівника від роботи видають на підставі його заяви. А вже після здійснення донації працівник має надати роботодавцю згадану довідку.

Буває, що після медобстеження через технічні або фізіологічні причини донація крові не відбулася. У цьому випадку потенційному донору видається довідка за формою № 436/о «Довідка щодо обстеження донора». Вона також є підставою для увільнення працівника від роботи.

Зверніть увагу!

Якщо день медобстеження та безпосередньо донація припадають на різні дні, то працівника слід увільнити від роботи у кожен із таких днів

У разі ж коли медобстеження та донація здійснюються одним днем, працівника звільняють від роботи на 1 день.

Оплата дня звільнення від роботи. День звільнення від роботи у зв’язку з донацією крові (її компонентів) та/або медобстеженням оплачується виходячи із середнього заробітку за рахунок коштів роботодавця. При цьому середній заробіток розраховують згідно з Порядком № 100* за останні 2 місяці роботи, що передують місяцю надання вільного від роботи дня.

* Порядок обчислення середньої заробітної плати, затверджений постановою КМУ від 08.02.95 № 100.

Донація/медобстеження у вихідний. Оплачуване увільнення від роботи надається тільки в тому випадку, якщо донація/медобстеження припадає на робочий день (згідно з графіком роботи працівника).

Працівник вирішив здати кров (пройти медобстеження) у свій вихідний? У такому разі надавати інший день відпочинку та оплачувати його не потрібно. Про це попереджало Мінекономіки у листі від 28.12.2021 № 4712-06/61078-09.

Робота у день донації. У разі якщо за погодженням з роботодавцем у день безоплатної донації крові та/або її компонентів донора було залучено до роботи, йому за бажанням надається інший день відпочинку зі збереженням середнього заробітку (абзац третій ч. 2 ст. 20 Закону № 931).

Тобто чи буде такий інший день відпочинку наданий, залежить від бажання працівника, а також від того, чи була домовленість з роботодавцем про вихід на роботу в день донації (див. лист Мінекономіки від 23.03.2022 № 4712-06/11070-07). Якщо домовленість мала місце і працівник бажає отримати інший день відпочинку, то відмовити йому роботодавець не має права. При цьому строки надання такого дня законодавством не обумовлено, тому конкретну дату визначають за погодженням між працівником та роботодавцем.

Додатковий день відпочинку

За загальним правилом після кожного дня здійснення донації крові та/або її компонентів роботодавець має надати працівнику-донору додатковий день відпочинку зі збереженням середнього заробітку. При цьому працівник може вибрати, коли скористатися додатковим днем відпочинку:

— або безпосередньо після дня здачі крові;

— або приєднати його до щорічної відпустки.

Взяти додатковий день відпочинку в інший зручний для працівника час законодавство не дозволяє.

Додатковий день відпочинку не надається, якщо працівник пройшов лише медобстеження, а донація крові цього дня з якихось причин не відбулася

Важливо! На думку Мінекономіки (див. лист від 04.05.2021 № 4712-05/26179-07), на додатковий день відпочинку донор має право лише в тому випадку, коли день, що настає за днем донації, є робочим згідно з графіком його роботи. Тому якщо донацію крові (її компонентів) здійснено напередодні вихідного дня, додатковий день відпочинку працівнику не надається.

Приклад 1. Працівник здійснює донацію крові у п’ятницю. Субота та неділя згідно з графіком його роботи є вихідними днями.

У такому разі додаткового дня відпочинку працівник не матиме, адже наступний після донації день є вихідним.

Приклад 2. На підприємстві встановлено 5-денний робочий тиждень із 2 вихідними у суботу та неділю. Працівник здійснює донацію крові у неділю.

У цьому випадку звільнення від роботи в день донації працівника не буде, оскільки неділя і так була для нього вихідним. А ось на додатковий день відпочинку донор має право. Використати його працівник може у понеділок після дня донації або приєднавши до щорічної відпустки. Причому, на наш погляд, це може бути як основна, так і додаткова щорічна відпустка. Щоправда, у листі Мінекономіки від 23.03.2022 № 4712-06/11070-07 згадується лише основна щорічна відпустка, проте законодавство такого обмеження не встановлює.

Додатковий день відпочинку оплачується виходячи із середнього заробітку згідно з Порядком № 100.

Увага! Приєднання додаткового донорського дня відпочинку до щорічної відпустки не означає, що такий день стає днем відпустки. Це важливо, адже додаткові дні відпочинку у зв’язку з донацією крові (її компонентів) та дні відпустки оплачуються по-різному.

Нагадаємо: у загальному випадку відпускні розраховують виходячи з виплат за останні 12 календарних місяців роботи, що передують відпустці. У свою чергу, для оплати додаткового донорського дня середній заробіток визначають виходячи з виплат за останні 2 місяці роботи, що передують місяцю, у якому надають такий день.

Приклад 3. Працівнику надано щорічну основну відпустку з 1 серпня 2023 року на 30 календарних днів. За заявою працівника до щорічної відпустки приєднують 3 додаткові дні відпочинку за донорство (надано 3 довідки за формою № 435/о).

У такому разі роботодавець мав оформити:

1) наказ про надання щорічної основної відпустки з 01.08.2023 по 30.08.2023 (у зв’язку з воєнним станом відпустка не продовжувалася на святковий день 24 серпня);

2) наказ про надання 1 додаткового дня за донорство 31.08.2023;

3) наказ про надання 2 додаткових днів за донорство 01.09.2023 та 02.09.2023.

У принципі, наказ про надання додаткових донорських днів може бути один. Але розрахункових періодів для обчислення середнього заробітку буде два, оскільки додаткові донорські дні припадають на різні місяці (1 день — на серпень і 2 дні — на вересень). У свою чергу, визначати розрахунковий період слід за кожною подією, з якою пов’язано обчислення середнього заробітку (у нашому прикладі — надання додаткового дня відпочинку за донорство).

На підставі згаданих документів бухгалтерія розраховує окремо середній заробіток:

— для оплати днів відпустки. Розрахунковим періодом є 12 календарних місяців, що передують місяцю, в якому розпочалася відпустка: серпень 2022 року — липень 2023 року;

— для оплати додаткового донорського дня відпочинку, який припав на серпень 2023 року (31.08.2023). Розрахунковим періодом буде червень — липень 2023 року;

— для оплати 2 додаткових донорських днів відпочинку, які припали на вересень 2023 року (01.09.2023 та 02.09.2023). Розрахунковим періодом буде липень — серпень 2023 року.

Ще одне цікаве питання: чи надавати додатковий день відпочинку, якщо заяву про увільнення від роботи у зв’язку з донацією працівник не писав, а довідку за формою № 435/о подав роботодавцю не одразу (наприклад, через місяць)?

Вважаємо, що у такому разі працівник-донор не втрачає право на додатковий день відпочинку. Звичайно, якщо день після донації був для нього робочим (див. вище). Проте скористатися пільгою він зможе лише одним способом — приєднавши додатковий день відпочинку до щорічної відпустки.

Здійснюємо донацію у відпустці

Відповідно до абзацу третього ч. 2 ст. 20 Закону № 931 у разі донації крові (її компонентів) у період щорічної відпустки така відпустка продовжується на один день.

Які висновки можна зробити із цієї норми?

1. Як зазначило Мінекономіки у листі від 04.05.2021 № 4712-06/26180-07,

для донації крові (її компонентів) у щорічній відпустці передбачено лише одну пільгу — відпустка продовжується на один день

2. Зазначена норма працює тільки у випадку зі щорічними (основною та додатковими) відпустками.

Якщо працівник здає кров, перебуваючи, наприклад, у неоплачуваній, навчальній чи «дитячій» відпустці, то така відпустка не продовжується. Щоправда, здавши кров в останній день цієї відпустки, вважаємо, можна розраховувати на додатковий день відпочинку після донації, якщо за графіком роботи для донора це робочий день (див. вище).

3. Продовження відпустки, на наш погляд, повинно здійснюватися за загальними правилами, передбаченими ч. 2 ст. 11 Закону України «Про відпустки» від 15.11.96 № 504/96-ВР (далі — Закон про відпустки)*. Проте Мінекономіки у листі від 14.09.2023 № 4706-05/49165-09, схоже, схиляється до того, що таке продовження фактично є наданням донору додаткового дня відпочинку, який приєднується до поточної відпустки (див. «Продовжуємо відпустку донору: що з оплатою?» // «Податки & бухоблік», 2023, № 78).

* Детально про продовження щорічних відпусток ми писали у статті «Щорічна відпустка: основне» // «Податки & бухоблік», 2021, № 32.

4. Про оплату дня продовження відпустки донору у Законі № 931 немає жодного слова. А ось із листа Мінекономіки від 14.09.2023 № 4706-05/49165-09 випливає, що оплачуватися такий день має виходячи із середнього заробітку, як додатковий донорський день відпочинку.

Донорські дні під час звільнення

Як і будь-який інший працівник, донор може звільнитися. А що робити, якщо в нього залишилися невикористані донорські додаткові дні відпочинку, які він планував приєднати до щорічної відпустки?

Відразу скажемо:

виплатити грошову компенсацію замість додаткових днів відпочинку за донорство не можна

Адже такі дні не є відпусткою. Відповідно під дію ст. 24 Закону про відпустки вони не підпадають та компенсації при звільненні не підлягають.

Однак це не означає, що у працівника, який звільняється, повністю відсутня можливість використати донорські дні. Один варіант таки існує.

Нагадаємо: згідно зі ст. 3 Закону про відпустки за бажанням працівника у разі його звільнення (крім звільнення за порушення трудової дисципліни) йому має бути надано невикористану відпустку з наступним звільненням. Таким чином, якщо у працівника-донора залишилися невикористані дні щорічної відпустки, він може скористатися ними перед звільненням, приєднавши до них додаткові донорські дні, що накопичилися.

При цьому зауважте, що у разі надання відпустки з наступним звільненням днем звільнення вважається останній день відпустки. Тому додаткові дні відпочинку потрібно надати донору, що звільняється, перед початком щорічної відпустки.

Висновки

  • У дні медичного обстеження та донації крові (її компонентів) працівник увільняється від роботи зі збереженням за ним середнього заробітку.
  • Після кожного дня здійснення донації крові та/або її компонентів працівникові надається додатковий день відпочинку зі збереженням середнього заробітку. За бажанням донора цей день приєднується до щорічної відпустки.
  • Якщо за погодженням із роботодавцем у день донації донор працював, йому за бажанням надається інший день відпочинку зі збереженням середнього заробітку.
  • У разі донації крові (її компонентів) у період щорічної відпустки така відпустка продовжується на один день.
App
Завантажуйте наш мобільний додаток Factor

© Factor.Media, 1995 -
Всі права захищені

Використання матеріалів без узгодження з редакцією заборонено

Ознайомитись з договором-офертою

Приєднуйтесь
Адреса
м. Харків, 61002, вул. Сумська, 106а
Ми приймаємо
ic-privat ic-visa ic-visa

Ми використовуємо cookie-файли, щоб зробити сайт максимально зручним для вас та аналізувати використання наших продуктів та послуг, щоб збільшити якість рекламних та маркетингових активностей. Дізнатися більше про те, як ми використовуємо ці файли можна тут.

Дякуємо, що читаєте нас Увійдіть і читайте далі